Brouwerij ‘t IJ, Speciale Vlo

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

    Brouwerij ‘t IJ, Speciale Vlo

    Butelka 0,33 litra, alkohol 7 %, eks. brak, kapsel goły, biobier,
    info na etykiecie, że piwo jest robione specjalnie dla sklepu BierKenig w Amsterdamie
    Kolor - ciemnomiodowy, mętny z dużymi "farfoclami"
    Piana - koloru ecrii, drobna, wysoka i trwała
    Zapach - mocny i wyraźny miodowo-słodko-owocowe
    Gaz - ok
    Smak - wyraźnie i mocno owocowe, suszone gruszki, śliwki ...., mocno słodkie, średnia goryczka na początku, potem coraz mocniejsza, taka palona
    Rewelacja. Zarąbiste. Polecam

    W moim "zbiorze" piw zagr. nr 2022 - moje 1028 nowe piwo na forum
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

    #2
    Foto:
    Attached Files
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

    Comment

    • GaryFisher
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2009.10
      • 739

      #3
      't Ij, Speciale Vlo [a.7%]

      Warzone speciajnie dla/bądź z dedykacją dla (...in opdracht van De Bierkoning) piwnego sklepu De Bierkoning.

      Kolor: brązowo-bursztynowy, bardzo mętny [5]

      Piana: kremowa, drobnoziarnista, bardzo sztywna i opada powoli, po paru minutach na środku zostało coś jakby wystający z ziemi pień ściętego drzewa i brudne szkło, pod spodem nadal była ok 2 cm warstwa piany; gruby kożuch zostaje do końca [4.5]

      Zapach: intensywny, pełny, ziarnisto-słodowo-biszkoptowy, wyraźnie pszeniczny z nutą alkoholu i mocnym ziołowym aromatem chmielu, w tle morele, śliwki i banany [5]

      Smak: słodowo-chlebowo-owocowy (śliwki i morele) w podstawie, jest ten charakterystyczny ajerkoniak (adekwatnie do nazwy browaru:P), i bananowo-goździkowe, weizenowe nuty, aromat chmielu nie dominuje ale jest wyraźny, goryczka dosyć mocna, ziołowo-palona i w miarę ogrzewania staje się coraz bardziej intensywna, mimo to mamy też troche cukrowej słodyczy więc piwo jest raczej mało wytrawne, nadaje sie na deser (jak Columbus); po ogrzaniu "wyłazi" trochę krówki i wanilii (jak z tych ejli z browaru Innis&Gunn leżakowanych w beczkach po whisky); taki mix belgijskich mocnych z weizenem i Gościszewem Niefiltrowanym [4.5]

      Nasycenie: średniowysokie, wystarczające [5]

      Opakowanie: bezwrotna flaszka 0.33l z długą szyjką, żółto-czarna etykieta-naklejka w kształcie rombu z mniejszym niż zwylke strusiem pilnującym jaja (raczej cieniem strusia; chyba najbardziej elegancka z etykieta z Jaja), kapsel srebrny z datownikiem [5]

      Producent: Brouwerij 't Ij, Funenkade 7, Amsterdam
      Zakupione w: De Bierkoning w Amsterdamie
      Degustowane: 01.10.2012r. ok. godz. 15:00 w Haarlemie
      Data ważności: 04/2013 (numer partii nieczytelny)
      Soundtrack: "The Chemical Weddings" by Bruce Dickinson

      Click image for larger version

Name:	Brouwerij 't Ij Speciale Vlo 7%.jpg
Views:	1
Size:	67,7 KB
ID:	2040365
      Last edited by GaryFisher; 2012-10-02, 13:10.
      Tylko idiota ma porządek, geniusz panuje nad chaosem

      Comment

      • leona
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2009.07
        • 5853

        #4
        Piana więcej niż solidna, długa, ładnie opadająca po szkle.

        Aromat słodkich, jasnych owoców - morele, gruszki, winogrona, nieco weizenowy i ciasteczkowy. Po ogrzaniu mocniej wychodzą fenole, zwłaszcza nuta pieprzu.

        Smak chmielowy z dużą goryczką. Spod spodu wychodzą owoce, goździki i banany.

        Dobre ale zdecydowanie chmielowe piwo. Bardzo dobry przykład na to w jaki sposób mocne chmielenie może przykrywać inne smaki i aromaty.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X