Gulpener, Sjoes

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fran
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2009.03
    • 35

Gulpener, Sjoes

zakładam wątek bo nie mogę znależć tego piwa
    butelka 30cl.
    alc. 4,5%
    kolor bursztynowy , piana słaba,
    niestety przed nim piłem tripla i moje kubki smakowe mogą mylic ale wydaje mi się słabo wyczuwalna gorycz ,lekko słodkawe, wyrażny zapach coś w rodzaju oud bruin
  • Siemion
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2008.07
    • 67

Jak przystało na piwo z holenderskiej prowincji Limburg, słynącej z wyśmienitego piwa, Sjoes jest rewelacyjny. Stanowi mieszankę Pilsenera oraz Oud Bruin (ciemnego piwa górnej fermentacji charakterystycznego dla Flandrii, która z Limburgiem graniczy) z browaru Gulpener, więc zapachowe skojarzenie przedmówcy jest jak najbardziej trafne. Mi z kolei kolorystycznie i smakowo kojarzy się z piwem marcowym. Oczywiście, jest za słabe na ten styl, ma zbyt ciemny kolor i pochodzącą z Oud Bruin zbyt dużą słodkość, wybijająca się szczególnie na początku, niemniej jednak pewna zbieżność według mnie zachodzi.

Comment

• fran
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2009.03
      • 35

miło wiedzieć że jednak nie błądzę całkiem na ślepo

Comment

• piokl13
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2003.06
        • 946

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Siemion Wyświetlenie odpowiedzi
        Jak przystało na piwo z holenderskiej prowincji Limburg, słynącej z wyśmienitego piwa, Sjoes jest rewelacyjny...
        Rzeczywiście da się to o dziwo wypić. W Limburgu jest kilka ciekawych browarów. Niestety Gulpener do nich nie należy. Wręcz przeciwnie, należy go unikać. Oczywiście to moja subiektywna opinia.

Comment

• sibarh
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2005.01
          • 10387

Foto:
          Attached Files
          2800 nowe piwa opisałem na forum
          Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
          Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• Promil03
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2007.10
            • 2833

Na początku wypiłem z Gulpenera Pilsnera (bardzo smaczny), potem Uod Bruina (za słodki), a potem wypiłem piwo Sjoes. To z kolei bardzo mi posmakowało i dopiero potem doczytałem tutaj i na stronie browaru, że jest to melanż tych 2 pierwszych piw. Zniknęła oczywiście duża słodycz, która przykryła silna goryczka Pilsnera. Piana, wysycenie w normie. Alkohol nadal 4,5%. Podobają mi się w piwach Gulpenera, zawarte na kontrach, opisy dotyczące wyglądu, zapachu i smaku piwa (choć ich nie przeczytałem, bo nie umiem ).
            Mam jeszcze 3 piwa z 6-paka z tego browaru. Mam nadzieję, że będą równie dobre jak Sjoes.
            Fotka sibarha aktualna.

Comment

• GaryFisher
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2009.10
              • 739

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Promil03 Wyświetlenie odpowiedzi
              Podobają mi się w piwach Gulpenera, zawarte na kontrach, opisy dotyczące wyglądu, zapachu i smaku piwa
              A to z Anglii ściągnęli, z bardziej powszechnych piw przychodzi mi na myśl Badger's w tej chwili...
              Tylko idiota ma porządek, geniusz panuje nad chaosem

Comment

Przetwarzanie...
              X