De Prael, Johnny

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4702

De Prael, Johnny

Kolor: Złoty, mętny.
    Piana: Niezbyt mocna, nieregularna, o dużych bąblach, opadła dość szybko na kilka mm,a oczka które pozostały były już drobnoziarniste.
    Zapach: Dość wyraźny, słodowy
    Smak: Mocno goryczkowy, dla wielbicieli stylu czeskiego Pilznera Urquella. Tu jednak goryczka dominuje całkowicie i słodowość jest praktycznie niewyczuwalna. Dochodzi jedynie do głosu lekka, kwaskowa nuta owocowa.
    Wysycenie: Trochę za duże, szczypie w język, co w połączeniu dużą gorzkością nie wpływa korzystnie na wrażenia smakowe.
    Opakowanie: Ja zakupiłem w bączku. Kapsel goły, etykieta dookoła butelki, skromna, typowa dla linii tego browarku.

Alk. 5,7%
    Kupione jak inne w sklepie przy browarze w centrum amsterdamskiej starówki za 1,30 € (kaucja wliczona). Choć lubię goryczkowe piwa to tu trochę przesadzono z chmielem. Wolę jednak te bardziej "misiowate" mocniaki z tego browarku jak Mary czy André.
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4702

Fotka:
    Attached Files

Comment

• jacer
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2006.03
      • 9875

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dadek Wyświetlenie odpowiedzi
      Choć lubię goryczkowe piwa to tu trochę przesadzono z chmielem. Wolę jednak te bardziej "misiowate" mocniaki z tego browarku jak Mary czy André.

To piwo, to Blond w stylu Kölscha.
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

Comment

• jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

Do pełnej informacji o tym piwie dodam, że nazwa pochodzi od pseudonimu Johnny Jordaan'a a właściwie Johannes Hendricus van Musscher piosenkarza, który wsławił się piosenką o dzielnicy Amsterdamu Jordaan. Kiedyś (XVIIw) dzielnica rzemieślników, dziś bardzo droga, ekskluzywna dzielnica artystów.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

(1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

Comment

• leona
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2009.07
          • 5853

Teraz etykieta na froncie zawiera informację wprost, że jest to Kölsch.

Kolor słomkowy, opalizujący.
          Piana gigant, ubite białko, trzyma się do końca centymetrowa warstwa, zostawiając dodatkowo girlandy na bokach szklanki.
          Zapach słodowo-owocowy z wyczuwalnym chmielem. W tle aromaty jakby witbierowe.
          Smak delikatny ale nie płytki. Przede wszystkim goryczkowy, potem słodowy i znowuż jakiś jakby owocowo-słodkawy.

Dobre, gorzkie, orzeźwiające piwo. Mój pierwszy kölsch, teraz wiem w którym kierunku podążać.

W krakowskiej Strefie Piwa za 8 zł

Comment

• Ramiel
            Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
            • 2010.11
            • 207

To piwo można by podciągnąć pod Wieß - niefiltrowaną odmianę Kölscha. W smaku niezłe ale jak dla mnie trochę za bardzo goryczkowe.

Comment

• GaryFisher
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2009.10
              • 739

De Prael, Johnny Koelsch [a.5.7%]

Kolor: złoty, bardzo mętny [5]

Piana: wysoka, drobnoziarnista, i całkiem trwała, po 2-3 minutach nadal jest bardzo gruby kożuch, pod koniec zostaje bardzo brudne szkło, gruby pierścień i mapa pogodowa Skandynawii na powierzchni [4.5]

Zapach: przy rozlewaniu rozszedł się po pokoju intensywny, żywiczny aromat chmielu (Hellerteau??), później wychodzi na przód coraz więcej słodu, chleba i przypieczonej skórki chleba i aromat staje się perfekcyjniie zbalansowany, w tle odrobina owoców... i ten kwasek, który ktoś porównał do gnijących porzeczek albo wiśni, tutaj faktycznie kojarzy mi się właśnie z tym.. to byłby chyba jedyny minus [4.5]

Smak: na początku rzuca się na kubki smakowe kwasek (tutaj jest on IMO zaletą, piwo jest dzięki temu jeszcze bardziej orzeźwiające), piwo jest leciutkie, orzeźwiające, ale ma bogatą, świeżą, chlebowo-słodową podstawę, po słodowości atakuje ziołowo-cytrusowy, trochę żywiczny aromat chmielu i takaż ostra, cytrusowo-ziołowa goryczka, zostaje ona na długo w posmaku razem z łagodną słodowością; najwyżej oceniany na forum Koelsch z tych co próbowałem (chyba Reissdorf) trafił mi się jeb**cy brudną skarpetą więc nie wiem jak powinien smakować dobry Koelsch [4.5]

Nasycenie: idealne, wystarczająco wysokie ale nie za wysokie [5]

Opakowanie: bączek z ładną, prostą, pomarańczową etykietą, kapsel z logo browaru (kropla) [5]

Producent: Stichting Brouwerij de Prael, Oudezijds Voorburgwal 30, 1012 GD Amsterdam; www.deprael.nl
              Zakupione w: De Bierkoning w Amsterdamie
              Degustowane: 26.09.2012r. ok. godz. 21:45 (przed wyjściem do pracy ) w Haarlemie
              Data ważności: 7 13
              Soundtrack: "Awake" by Dream Theater

Click image for larger version

Name:	De Prael Johnny Kolsch 5.7%.jpg
Views:	1
Size:	50,5 KB
ID:	2040328
              Tylko idiota ma porządek, geniusz panuje nad chaosem

Comment

• sibarh
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛
                • 2005.01
                • 10387

Aktualne foto:
                Attached Files
                2800 nowe piwa opisałem na forum
                Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
                Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• tomolek
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2006.05
                  • 1752

Najmocniej nachmielony Kolsch jakiego piłem. Goryczą bardzo wyraźną, mocne akcenty mineralne, wytrawne. W sumie całkiem ciekawe, orzeźwiające piwo, jednak chyba dalekie od wzorców stylu. Piłem na miejscu i teraz już z butelki w domu. Gdyby nie wyraźne oznaczenie stylu nie zgadłbym, że to Kolsch...
                  www.ohbeautifulbeer.com

www.mateuszdrozdowski.pl

„Kwaśny Edi herbu Koreb

Comment

• yaro74
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2012.09
                    • 2089

Kolor: złoty, mętny.
                    Piana drobna, niezbyt wysoka, dość trwała, zostaje do końca cienka warstwa.
                    Zapach średnio intensywny, słodowo-owocowy, lekka kwaskowość.
                    Smak: słodowy, kwaskowość, wyczuwalne owoce i chmiel. Goryczka średniomocna, przyjemna w piciu, pod koniec wydaje się mocniejsza.
                    Wysycenie średnie.
                    Piwo jest lekkie, orzeźwiające i smaczne.

Comment

Przetwarzanie...
                    X