De Molen, Op & Top

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Ramiel
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2010.11
    • 207

De Molen, Op & Top

Bitter. Butelka 0.33 l, ekstrakt 9%, alk. 4.5%, 30.4 IBU

Kolor: ciemnozłoty wpadający w bursztyn, mętny
    Piana: ogromna, gęsta i trwała - praktycznie taka sama jak w przypadku Amarillo
    Wysycenie: średnie
    Zapach: cytrusowo-chmielowy
    Smak: cytrusowość, trochę słodu, ziołowe nutki, wyraźna aromatyczna goryczka, słodyczy brak
    Smaczne i orzeźwiające
    Attached Files
    Last edited by Ramiel; 2011-05-17, 21:55.
  • Kwadri
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2009.10
    • 1216

De Molen, Op & Top

Kolor: Jasnobursztynowy, mętny.
    Piana: Wysoka, początkowo drobnopęcherzykowa, ale dziurawi się. Pomimo to centymetrowy kożuch bardzo długo się utrzymuje, a gruba powłoka zostaje do końca.
    Zapach: Cytrusowo-chmielowy z delikatnym słodowym tłem. Ładny.
    Smak: Cytrusowy początek z mocną, lekko żywiczną goryczką. W tle lekko słodowy. Finisz mocno goryczkowy, wręcz lekko ściągający. Smaczne, orzeźwiające i całkiem treściwe jak na 9-tkę.
    Wysycenie: Całkiem wysokie, mocno szczypie. Później znacznie łagodnieje.
    Opakowanie: Jak powyżej, nawet ta sama warka. Pomimo, że mało skomplikowane to wszystkie informacje podane. Kapsel z logo browaru. Użyto chmieli Cascade i Amarillo.
    Last edited by Kwadri; 2011-07-07, 20:52.

Comment

• docent
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2002.10
      • 5205

Jest tu pełnia i treściwość pomimo 9° Blg. Jest intensywna goryczka choć to "tylko" 30 IBU. No i przede wszystkim jest Cascade i Amarillo. Czyli zapach, smak i goryczka rodem z APA/AIPA plus lekkość i ożywczość bittera. Wspaniałe piwo!
      Attached Files
      Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
      Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
      Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
      Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• jacekwerner
        Major Piwnych Rewolucji
        🍼🍼
        • 2004.05
        • 2852

Egzemplarz zabutelkowany 20.04.12 - w składzie chmiele sladek i amarillo. Gdzie się podział cascade ? Nie zachwyciło mnie, zbyt mało intensywne w zapachu i smaku. Może wynikało to z faktu, że od rozlewu minęło 10 miesięcy ( świeże byłoby lepsze ? ).
        Obecnie tak się prezentuje :
        Attached Files
        Ochotnicza Straż Piwna
        BAZA = 7446

Comment

• Klatak
          Porucznik Browarny Tester
          • 2014.07
          • 431

Warka butelkowana 06.06.2013. Chmiele sladek na goryczkę i amarillo na aromat. Najtańsze albo jedno z najtańszych piw De Molena. Całkiem treściwe jak na 9°. Aromat może nie zwala z nóg, ale jak na piwo które ma ponad rok od zabutelkowania jest całkiem dobrze. Myślę że warte spróbowania dla samego faktu jak "bogata" może być dziewiątka.

Comment

• e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19269

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika docent Wyświetlenie odpowiedzi
            Wspaniałe piwo!
            Aż dziwne, że tak dobre piwo ma tak mało opinii na b.biz. Jeśli dobrze pamiętam było to pierwsze piwo de Molena z serii mocno chmielonych jakie piłem i kiedy wróciłem do niego w wersji butelkowej byłem w szoku jak niesamowicie pijalne może być tak lekkie piwo. Mimo niskiego blg nie za wodniste, dużego IBU nie wykręcające gębę i niesamowicie aromatyczne, z nutą cytrusów i żywicy.

Comment

Przetwarzanie...
            X