Brouwerij ‘t IJ, Ijnde Jaars

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

Brouwerij ‘t IJ, Ijnde Jaars

Butelka 0,33 litra, alkohol 9 %, eks. brak, kapsel goły
    Kolor - brązowy, mętny
    Piana - lekko "brudna", wysoka, średnio trwała
    Zapach - owocowo-winny
    Gaz - ok
    Smak - lekko winny, wyraźnie owocowe, mocno słodkie, wyraźna pestkowa goryczka, % nie czuć
    Smakowite. Mam jeszcze jedną buteleczkę. Wypije za rok lub dwa.

W moim "zbiorze" piw zagr. nr 3764 - moje 1856 nowe piwo na forum
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

Foto:
    Attached Files
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• GaryFisher
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2009.10
      • 739

't Ij, Ijndejaars [a.9%]

Kolor: ciemny, czerwono-bursztynowy, bardzo mętny [5]

Piana: wysoka, drobnoziarnista, koloru ecru, szkoda tylko, że nie opada wolniej na początku; całkiem grubawy kożuch jednak zostaje do końca [4.5]

Zapach: słodowo-chlebowo-owocowy z jakimś pikantnym przyprawowym akcentem co piecze w nos (goździki albo gałka albo jedno i drugie), czuć taki brązowy chleb jak w wielu piwach z de "Proef", po odstaniu paru minut z tła na drugi plan wychodzi karmel, biszkopt i słodkie, czerwone wino, czuć też coraz mocniej mleczną czekoladę, a z czasem i przypiczoną skórkę chleba czy jakieś prażone ziarno [4.5]

Smak: pełny, gęsty, aksamitny, nie przesadnie słodki, słodowo-chlebowo-biszkoptowy z winno owocowym drugim planem i nutami jakichś przypraw; bardzo dobre ale takie kobiece, deserowe jak większość amsterdamskich piw (z De Prael i 't Ij); druga połowa jakaś płaskawa albo już za dużo wypiłem [4.5]

Nasycenie: średnie, akurat nie brakuje jakoś specjalnie bąbelków [4]

Opakowanie: flaszka bezzwrotna 0.33l, etykieta purpurowa ze strusiem świętującym z okazji nowego roku, kapsel srebrny z datownikiem, ogólnie za*ebiaszcze [5]

Producent: Brouwerij 't ij, Funenkade 7, Amsterdam
      Zakupione w: De Bierkoning w Amsterdamie
      Degustowane: 31.01.2013r. ok. godz. 22:00
      Data ważności: 10/2013
      NR:140
      Soundtrack: "Mother's Milk' by Red Hot Chili Peppers

Click image for larger version

Name:	Brouwerij 't Ij Ijndejaars 9%.jpg
Views:	1
Size:	65,9 KB
ID:	2043100
      Tylko idiota ma porządek, geniusz panuje nad chaosem