Brouwerij ’t IJ, Paasij

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

Brouwerij ’t IJ, Paasij

Butelka 0,33 litra, alkohol 8 %, eks. brak, kapsel goły
    Kolor - ciemny miód, mętny
    Piana - drobniutka, wysoka i trwała
    Zapach - lekko ziołowy
    Gaz - okey
    Smak - lekkie nutki pszeniczne, spory chmiel, kapka drożdży, średnia słodycz, % nie czuć, kapka kwasku, średnia goryczka
    Smaczne, tylko degustacja.

W moim "zbiorze" piw zagr. nr 3827 - moje 1886 nowe piwo na forum
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

Foto:
    Attached Files
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• GaryFisher
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2009.10
      • 739

't Ij, Paasij (Amsterdams Lentebier)[a.7%]

Kolor: niezbyt ciemny, rdzawo-pomarańczowo-mleczny, bardzo mętny [5]

Piana: drobnoziarnista, przybrudzona, niezbyt wysoka i niespecjalnie sztywna, opada zaraz po nalaniu chociaż grubawe strzępy zostają do końca degustacji [3.5]

Zapach: ciężkawa, chlebowo-bakaliowo-owocowa podstawa z ziołowo-cytrusowo-trawiastym aromatem chmielu, czuć wyraźnie toffi, biszkopt, suszoną morelę, jabłko, śliwki i gruszki, nie czuć dosyć często spotykanego w piwach z tego browaru, ostrego, likierowego spirytu; w miarę ogrzewania zyskuje na sile ale nadal wszystko jest idealnie zbalansowane [4.5]

Smak: gęsty i aksamitny, deserowy, na chlebowo-ziarnistej bazie zagęszczonej biszkoptem i ciastem drożdżowym usadowiły się suszone albo kandyzowane (morele, śliwki i jabłko) i nieco świeżych owoców (gruszka, jabłko i znowu śliwka), na samym wierzchu została żywiczno-korzenno-pestkowa, szorstka goryczka, aromat chmielu nieco żywiczny, szczególnie kiedy ucieka nosem; wszystko to takie łagodne, wyważone i trochę bez charakteru, mimo, że pyszne, a pyszne, bo takie w sumie babskie, deserowe, jak większość piw z tego browaru (podobnie z De Praela)[4]

Nasycenie: średnie, w tym przypadku idealne [5]

Opakowanie: flaszka 0.33l z długą szyjką, etykieta żółta, w kształcie rombu z wielkanocnym jajkiem pomalowanym w amsterdamskie barwy, strusia nigdzie nie ma, kapsel srebrny z datownikiem [5]

Producent: Brouwerij 't Ij, Funenkade 7, Amsterdam
      Zakupione w: Melger's Wijn en Dranken w Haarlemie
      Degustowane: 27:02.2013r. ok. godz. 20:00 w Haarlemie
      Data ważności: *2/2014 (nieczytelna)
      Soundtrack: "John Butler" by John Butler

Click image for larger version

Name:	Brouwerij 't Ij Paasij 7%.jpg
Views:	1
Size:	63,9 KB
ID:	2043108
      Tylko idiota ma porządek, geniusz panuje nad chaosem

Comment