De Prael, Willy

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

De Prael, Willy

Bączek 0,33 litra, alkohol 11,5 %, eks. brak, kapsel goły
    Kolor - paskudny, brudny, mętny, pływające drożdże
    Piana - niska i nie trwała
    Zapach - lekko owocowy
    Gaz - okey
    Smak - mocno owocowy (śliwki), wyraźne nuty winne, % czuć, mocno słodkie, lekka pestkowa goryczka
    Piwo jest gęste i lepkie. Rozgrzewające. Do degustacji. Ze względu na kolor najlepiej po ciemku.

W moim "zbiorze" piw zagr. nr 3831 - moje 1889 nowe piwo na forum
    Last edited by sibarh; 2014-02-10, 14:45.
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

Trafiłem na starą notatkę o tym piwie.

Kolor: ciemny, rubinowy może ciemno wiśniowy
    Piana: ciemna, beżowa...ciemno beżowa, utrzymuje się dość krótko
    Zapach: mieszanka suszonych owoców, słodkawe porto, wokół nuta mineralna
    Smak: bardzo treściwe, słodkawe. Czuć ciemne słody i lekką spaleniznę a raczej tost. Spora goryczka w finiszu. Błąka się nuta wanilii a może lukrecji przez co budzi skojarzenia z rozwodnionym porterem bałtyckim. Alkohol wyczuwalny ale nie na tyle ile wskazywałaby moc.

Comment

• sibarh
      🥛🥛🥛
      • 2005.01
      • 10387

Foto:
      Attached Files
      Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów

Comment

• GaryFisher
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2009.10
        • 739

De Prael, Willy (Quadrupel)[a.11.5%]

Kolor: bardzo ciemny, pod światło wiśniowy, mętny [5]

Piana: kremowego koloru, drobnoziarnista, niska i opada szybko do cienkiego kożucha, który dziurawieje dopiero pod koniec [4]

Zapach: przy otwarciu zaleciało tym dziwnym kwaskiem, coś pomiędzy skwaśniałymi owocami, a octem, palony i karmelowy słód w podstawie, czuć trochę czekolady i suszonych owoców ale niestety na początku za mocno wali to alkoholem, po ogrzaniu wychyla się trochę marmoladowej owocowości [4]

Smak: palono-karmelowy, nieco porterowy z intensywną słodyczą brązowego cukru, tutaj też czekolada i bakalie gryzą się trochę z alkoholem jednak nie jest on aż tak intensywny, szczególnie jak na ten woltaż, goryczka średnia, palona, gdzieś w tle pobrzmiewają echa chmielu, piwo jest pełne, gęste i aksamitne [4.5]

Nasycenie: średnie, odpowiednie dla takiego deserowego piwa [5]

Opakowanie: bączek z granatową etykietą z imieniem "Willy" i kropelką-logo browaru, kapsel złoty też z kropelką [5]

Producent: Stichting Brouwerij de Prael, Oudezijds Voorburgwal 30, 1012 GD Amsterdam; www.deprael.nl
        Zakupione w: De Bierkoning w Amsterdamie
        Degustowane: 07.10.2012r. ok. godz. 16:30 w Haarlemie
        Data ważności: 6 13
        Soundtrack: "By The Way" by Red Hot Chili Peppers

Click image for larger version

Name:	De Prael Willy Quadrupel 11.5%.jpg
Views:	1
Size:	62,3 KB
ID:	2041008
        Tylko idiota ma porządek, geniusz panuje nad chaosem

Comment

• sibarh
          🥛🥛🥛
          • 2005.01
          • 10387

Aktualnie 11%:
          Attached Files

Comment

• Oskaliber
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2010.05
            • 727

Kolor: Ciemny brąz, pod światło rubinowe refleksy, nieprzejrzysty.
            Piana: Beżowa, średnio obfita, średnio gęsta, dosyć trwała. Opada do mocno dziurawego kożucha.
            Zapach: Mocno owocowy: suszone śliwki, czereśnie. Na drugim planie pieprzowa nuta fenolowa. Minimalny karmel.
            Smak: Jak na quadrupla zaskakująco mało treściwy. Mocno owocowy, śliwki (niekoniecznie suszone), czereśnie, karmel, sporo słodyczy. Fenoli obecnych w zapachu w smaku już nie wyczuwam. Alkohol całkowicie niewyczuwalny. Goryczka średnio niska.
            Wysycenie: Średnie.
            Ogółem: Najbardziej zaskakująca jest tutaj bardzo niska treściwość jak na ten ekstrakt i jednocześnie całkowicie niewyczuwalne 11% alkoholu. Aż przechodzi przez głowę myśl czy przez pomyłkę nie nakleili na inne piwo złej etykiety Oprócz tego jak na quada to nie ma tutaj jakiegoś powalającego bogactwa smaku. Ogólnie piwo jest dobre, nie można powiedzieć, że nie, ale nie jest to taki ciężki, degustacyjny trunek jakiego spodziewałbym się po stylu.
            BeerFreak.pl

Comment

Przetwarzanie...
            X