De Molen, Mout & Mocca

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Gringo
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2007.07
    • 2160

De Molen, Mout & Mocca

Butelka 0,33, 11,6% alc. 23,7 plato, EBC 268, 86 EBU.

Kolor: smolisty, nie przepuszcza światła,
    Piana: beżowa, mizerna, szybko opada do delikatnego kożuszka,
    Zapach: kawa espresso, palone słody, coś jakby popiół, troszkę czekolady,
    Smak: gorzka kawa, goryczka taka kawowa, chmielowej goryczki nie mogłem się doszukać, oleiste, alkohol jak na ten woltaż dobrze schowany,
    Wysycenie: bardzo niskie,

Ogólnie jestem zawiedziony, bardziej mi ten trunek przypomina zimną mocną kawę niesłodzoną niż piwo. Kupując spodziewałem się delicji, a tak naprawdę męczyłem to "piwo". Muliste i nudne.

To jest mój drugi w życiu Imperial Stout, Yeti powalił mnie na kolana, ten też ale w innym kontekście.
  • Gringo
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2007.07
    • 2160

Foto:
    Attached Files

Comment

• adam16
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2001.02
      • 9865

Tak sobie myślę, czy po 20 latach leżakowania mógłby powalić ale już tak totalnie. Właśnie rozważam zakup takowego tylko w większej butelce.
      Browar Hajduki.
      adam16@browar.biz
      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

Comment

• e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19260

Dzięki Gisou mieliśmy możliwość wypicia większej butli.

Mnie nie powaliło na kolana. Zbyt czuć w nim alkohol. Kawa jest wyraźna i nawet smaczna, ale całość nie zachwyca.

Comment

• DonZ
          Porucznik Browarny Tester
          • 2013.03
          • 303

Kolor: Kolor czarny nieprzejrzysty, z lekkimi rubinowymi refleksami pod mocne światło
          Piana: Brak, choć przez chwilę była beżowa grubo pęcherzykowa.
          Zapach: Przede wszystkim kawa i to taka mocna kawa, następnie czekolada i palone słody.
          Smak: Bosko. Palony i kawowy smak dominuje na podniebieniu, jest gorzkie ale nie goryczkowe, bardziej gorzkość kawy. Po przełknięciu delikatnie kwaskowe ale to raczej efekt palonego słodu. Bardzo pijalne, chętnie wypiłbym i litr
          Wysycenie: Niskie, odpowiednie dla tego stylu.

Mimo iż piany nie ma i nie ma co się osiadać na ściankach pokala to jednak widać że szkło nie jest tak czyste i lekko brązowe więc piwo gęste 23.7*Plato robi swoje

Comment

• Siemion
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2008.07
            • 67

Nie określiłbym zapachu tego piwa jako kawowego, jeśli mówimy o prawdziwej kawie. Wprawdzie nazwa tę kawę sugeruje, ale zapach faktycznie kojarzy się co najwyżej z cukierkami kopiko. Może, jako wielbiciel niesłodzonej, czarnej kawy, którą pochłaniam w dużych ilościach, mam o niej nieco spaczone wyobrażenie, ale w smaku też kawy nie czuje. Według mnie goryczka jest jak najbardziej chmielowa, odpowiada ponad 80 IBU. Nie jest to piwo, które można by spożywać w dużych ilościach, ale kubki smakowe szybko się przyzwyczajają i po połowie małej butelki już to piwo nie poraża.

Comment

• von_scheisse
              Porucznik Browarny Tester
              • 2012.02
              • 488

Jako, że Kamil Stoch dokonał dzisiaj wielkiej rzeczy, otworzyłem dzisiaj odpowiednie piwo .

Kolor: Praktycznie czarne w snifterze, nieprzejrzyste
              Piana: Słaba i bardzo szybko redukuje się do zera
              Zapach: Orzechowo-czekoladowy
              Smak: Kawowy, palony, potem potężne uderzenie czekolady. Lekko kwaskowe, goryczka dość wysoka. Alkohol genialnie ukryty - tylko lekko rozgrzewa. Piwo bardzo treściwe.

Świetne piwo! Data rozlewu mojej butelki: 31.01.2013 r.
              Chmielnik Jakubowy - blog o piwie:
              http://www.chmielnik-jakubowy.pl
              https://www.facebook.com/chmielnik.jakubowy/

Comment

• marcogal
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2012.09
                • 50

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DonZ Wyświetlenie odpowiedzi
                ...
                Smak: Bosko. Palony ...jest gorzkie ale nie goryczkowe...Bardzo pijalne, chętnie wypiłbym i litr
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika von_scheisse Wyświetlenie odpowiedzi
                ...Piwo bardzo treściwe.
                ...
                Świetne piwo! Data rozlewu mojej butelki: 31.01.2013 r.
                Yes !
                Konsystencja prawie jak zużyty olej silnikowy.
                Piwo jest z jednej strony słodkie w odbiorze ale ma także wysoką gorycz.
                To połączenie sprawia że można to piwo chyba zaliczyć do wybitnie deserowo-degustacyjnego przeznaczenia.
                Może to być dobra propozycja do skosztowania dla początkującego piwosza którego często odpycha w ris`ach jednostronna palona goryczka.
                Jak dla mnie to bardzo smaczny "ulepek" mógłbym go pić wiadrami.
                Mout & Mocca - pyszne.
                Attached Files

Comment

• x57
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2011.05
                  • 247

Zabutelkowane 02.09.2011, przeleżakowane u mnie w piwnicy jakieś prawie 3 lata.
                  W szyjce widoczna obrączka, pewnie infekcyjna, zobaczymy czy będzie wyczuwalna, niby gwarantują 5 lat

Kolor ciemnobrązowy/czarny, klarowne.
                  Piana jasno-brązowa, drobnopęcherzykowa, dość trwała
                  Aromat mnóstwo kawy, ziarna, cappuccino, do tego czekolada, kakao, pralinki, czekoladki, minimalne suszone owoce, lekkie nuty wędzone, spożywcze, minimalna wanilia, alkohol całkowicie niewyczuwalny
                  Smak dominuje też kawa, trochę czekolady, kakao, lekka paloność, lekka tostowa słodowość, minimalnie podniesiona kwaśność, finisz bardzo długi kawowo-czekoladowy z lekkim karmelem, po ogrzaniu wychodzi lekka czarna porzeczka
                  Goryczka średnio-niska, czysta
                  Odczucie w ustach pełnia średnia do średnio-niskiej, wysycenie niskie, gładkie, oleiste, rozgrzewające

Bogate, ułożone, z intensywnym, złożonym aromatem i bardzo długim finiszem.

Comment

Przetwarzanie...
                  X