Grolsch (Plzeňský Prazdroj), Fénix

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • karol1000
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2007.09
    • 1823

Grolsch (Plzeňský Prazdroj), Fénix

Zastanawiałem się gdzie ten temat otworzyć.
    Próbne warki podobno uwarzone w minibrowarku Prazdroja, ale już wielkoprodukcja odbyła się w holenderskim Grolschu bo prazdroj póki co nie ma możliwości technicznych aby uwarzyć taką ilość piwa górnej fermentacji. Piwo na razie dostępne tylko z kija i pewnie się to póki co nie zmieni.

Fenix to smakowe pszeniczne piwo. Piwo doprawione jest dodatkiem kolendry i skórki pomarańczowej. Piwo ma 11,7° ekstrakatu i ok. 4,7-4,9% alkoholu

Ja próbowałem w piwnicy u Sadu w Pradze
    barwa: pomarańczowa, mętna, nieprzejrzysta
    piana: ładna, wysoka, ładnie lepi szkło
    zapach: pomarańczowa, pszeniczna i drożdżowa
    smak: początek lekko pomarańczowy, potem pszenica i lekkie drożdże, w tyle lekki ostry posmak na końcu leciuteńka goryczka. Piwo podawane z pomarańczem zawieszonym na kuflu co niezbyt piwnie wygląda
    gaz: w normie

W sumie całkiem udana nowość, szkoda jednak że Prazdroj pudruje miejsce produkcji piwa

(info i zdjęcie za stroną http://pivnirecenze.cz/)
    Attached Files
    LP
  • pioterb4
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.05
    • 4322

Fenix to smakowe pszeniczne piwo. Piwo doprawione jest dodatkiem kolendry i skórki pomarańczowej. Piwo ma 11,7° ekstrakatu i ok. 4,7-4,9% alkoholu
    Smakowe tzn aromatyzowane? Czy to po prostu witbier?

Comment

• karol1000
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2007.09
      • 1823

tutaj mam lekki problem z odpowiedzią bo to dość dziwna mieszanka jest.

Witbierów dużo w życiu nie piłem, znacznie więcej pszenicznych.
      Tutaj jest bardzo dużo smaków pomarańczowych i cytrusowych, znacznie więcej niż w pszenicznych barwa też dość silnie pomarańczowa

w składzie można znaleźć:
      słody pilzneńskie, pszeniczne i karmelowe, Ekstrakt z pomarańczy (pewnie skórka) i kolendra. Drożdże Weihenstephan (to raczej typowe dla pszenicznych prawda?)

Niech ocenią eksperci...
      LP

Comment

• pioterb4
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2006.05
        • 4322

Czyli raczej jakiś bezstylowiec to będzie, choć pewności do końca nie mam.

Comment

• darekd
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 12565

Plzeňský Prazdroj, Fénix

Nowa propozycja PU, póki co oferowana w wersji beczkowej.

Zaw. alk. 4,9 %, ekstr. ?

Piwo w stylu witbier, sprzedawane jako "świeże piwo pszeniczne"

Aromat - jak lekka pszenica, nuta kolendry
          Barwa - miodowo-słomkowa, ładna, mętne
          Piana - dość gęsta, średniotrwała, lepi się do szkła
          Wysycenie - odpowiednie dla stylu, mocno musuje
          Smak - delikatny acz wyraźny cytrusowy kwasek, wyczuwalna skórka pomarańczy, ciut kolendry, bardzo ładnie zbalansowane, bez zbędnej tu goryczki

Gładkie i rześkie. Moim zdaniem udane, wypiłem z dużą przyjemnością. W firmowych lokalach PU podawane w dedykowanym szkle z cząstkami pomarańczy, które zjadłem po wypiciu piw

Comment

• Pendragon
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2006.03
            • 13952

Strona tego piwa, można sobie wyszukać miejsca, gdzie go leją
            Čas od času byste si chtěli udělat radost, pročíst si nějakou dobrou stránku se zprávami a přijít třeba na tipy nových PC her? Nabízí se vám náš nový internetový magazín, který umí jen překvapit.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• docent
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2002.10
              • 5205

Bardzo przyjemna pszenica będąca hybrydą hefeweizena (banan i goździk w zapachu) i wita (akcenty kolendry i pomarańczy w smaku). Do tej pory w Czechach względnie szeroko dostępny był Hoegaarden, dobrze że pojawił się Fénix, wszak pszenicy nigdy nie za dużo...
              Attached Files
              Piwna Praha-przewodnik po praskich lokalach z prawdziwym piwem
              Przewodnik po miejscach gdzie warzy się i serwuje dobre piwo-Polskie Minibrowary
              Piwne podróże po Czechach-Piwne Czechy
              Polskie Minibrowary na FB - codziennie nowe informacje!

Comment

• dadek
                Major Piwnych Rewolucji
                🍺🍺
                • 2005.09
                • 4702

Plzeňský Prazdroj, Fénix

Siedzieliśmy w knajpce przy rynku w Ústí nad Orlicí spijając różne Primátory gdy pani kelnerka zaproponowała że ma nową pszenicę z tego browaru. Więc czemu nie spróbować? Potem gdy już podawała poprawiła się się że jednak nie z Náchodu a z Plzeňského Prazdroje.

Piwo koloru żółtego, całkowicie mętne.
                Piana była gęsta, wystawała sporo ponad szklankę, jednak dość poszarpana o nierównomiernych oczkach. W trakcie picia pozostaje prawie do dna gruby kożuch a także nieliczne plamy na ściankach.
                Zapach dość wyraźny, głównie bananowy z nutą pomarańczową.
                Smakowo pita chwilę wcześniej pszenica z Náchodu była bardziej treściwa. Tu wkrada się wodnistość, choć jest bananowość i pomarańczowa owocowość. Czuć też jakieś "trawiaste" posmaki (potem doczytałem że to kolendra), jednak niezbyt dobrze komponują się z całością. Za to zupełnie brak goździków które akurat by się przydały.
                Wysycenie nie jest zbyt wysokie jak na pszenicę ale mi akurat takie pasuje.
                Piwo podane w bardzo fajnych, dedykowanych piwu, "tańczących", szklankach z nabitymi plastrami pomarańczy (czy to zalecenie producenta czy inicjatywa kelnerki?). Ciekawe są też podkładki z dziurką jak w płycie CD, z których można się dowiedzieć że piwo zawiera właśnie pomarańczową skórkę i kolendrę.
                Dało się wypić ale jakoś specjalnie nie byliśmy zachwyceni tym wynalazkiem, więc z przyjemnością spłukaliśmy go kolejną pszenicą z Primátora.
                Attached Files

Comment

• jacekwerner
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼🍼
                  • 2004.05
                  • 2852

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dadek Wyświetlenie odpowiedzi
                  Piwo podane w bardzo fajnych, dedykowanych piwu, "tańczących", szklankach z nabitymi plastrami pomarańczy (czy to zalecenie producenta czy inicjatywa kelnerki?).
                  W identyczny sposób podano nam Fenixa w kwietniu w Jeseniku.
                  Ochotnicza Straż Piwna
                  BAZA = 7446

Comment

• lucifuge
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2009.11
                    • 309

Tak zaleca producent. Piwo jest na rynku dobre pól roku ale nie spotkałem sie z nim nigdzie poza knajpami.

Comment

• dadek
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍺🍺
                      • 2005.09
                      • 4702

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika karol1000
                      piwo ma już swój temat, chyba ze coś się zmieniło i zaczęli warzyć w Pilznie
                      Ja się z to piwo spotkałem w Czechach po raz pierwszy a raczej dużo tam przebywam. Nie wiem czemu wyszukiwarka nie znalazła. Że warzy to Plzeň tak twierdziła kelnerka a poza tym KEG był z oznaczeniem Plzeňský Prazdroj. No i mówiła że to "novinka" nawet na początku myląc się że z Náchodu.

Comment

• karol1000
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2007.09
                        • 1823

Grolsch i PU to ten sam koncern. Piwo na rynku dostępne już dobre pol roku, jak nie więcej.
                        Miala to być odpowiedz na Niefiltrowanego Staropramena. W Czechach nikt otwarcie nie mówi o tym ze piwo nie jest robione w Pilznie. Piwo jest wyrobione specjalnie z myślą o czeskim rynku i nie jest sprzedawane przez Grolscha w Holandii. Podobno browar w Pilznie nie jest w stanie uwarzyć w tej chwili piwa górnej fermentacji dlatego zlecili wyrób piwa innemu browarowi z koncernu .
                        LP

Comment

Przetwarzanie...
                        X