Ratebeer podaje, że jest to IPA, w Strefie Piwa powiedzieli mi że to lager. IBU 36. Mocno aromatyczne (od chmieli amerykańskich). Bardzo przyjemne doznania. Brak owocowych akcentów, ale bukiet i tak daje czadu.
De Molen, Lentehop
Collapse
X
-
Ekstrakt 14,9 Plato, IBU 36, alk. 6,2 % vol.
W składzie: słody - pilzneński i cara barley, chmiele - premiant, żatecki, columbus i cascade. Dolna fermentacja. Dane z etykiety.
Zapach zdecydowanie IPA-owy - sosna i zioła bardzo intensywnie, a w dalszym planie słodka żywiczna marmoladka. Orzeźwiająco w sumie.
Piana bardzo wysoka i trwała choć dość rzadka i do końca takież luźne mniej więcej pół centymetra.
Gaz raczej niski, kwaskowo szczypiący.
Kolor bursztynowo-pomarańczowy, mocno nieprzejrzysty ze sporą ilością osadu (młode piwo).
Smak mniej złożony niż zapach, ale ciekawy - przede wszystkim chmiel, aż do delikatnego piołunu, przełamany nienachalną żywicą, a w ostatniej fazie przed finiszem trochę piwniczności (ale o dziwo pasuje do całokształtu). Posmak jednoznacznie goryczkowy.
Smakuje mniej więcej jak AIPA, takie mniej treściwe, a fermentacja dolna! Niezależnie od technologii efekt bardzo pozytywny.
Etykieta tak jak inne ostatnio z De Molen: niby jest, ale na opak - przeciwieństwo masówki, treściwa, bogata w dane, za to zupełnie bez grafiki. Jest w tym jakaś arogancja w stylu "mamy takie dobre piwo, że opakowanie nie jest potrzebne, no i jesteśmy oryginalni, przebiliśmy wszystkich minimalistów". -
Mimo że piwo na końcówce przydatności (tydzień do 24-miesięcznego terminu przydatności) - bardzo mi podeszło. Super aromat połączony z kapitalnie skomponowaną słodowością i goryczką. Prawdę mówiąc byłem zaskoczony czytając opis mówiący o tym że to dolna fermentacja.Comment
Related Topics
Collapse
-
Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...1 Photo-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Piwo chlebowe z Toskanii sygnowane przez Granaio dei Medicie, firma wytwarzająca produkty na bazie lokalnego zboża (makarony itp.), która wraz z innymi lokalnymi przedsiębiorstwami wzięło się za produkcję specyficznego piwa. Do jego warzenia wykorzystano lokalny chleb Mugello (regionu na północ...
-
Channel: Włochy
-
-
Bredene to miasteczko gminne sąsiadujące z Ostendą, wystarczy przejechać mostem nad terenami portowymi i kanałami uchodzącej tu do Morza Północnego rzeki Noordgeleed. By dotrzeć do browaru z dworca kolejowego Oostende można to zrobić tramwajem, wykorzystując przebiegającą tędy najdłuższą...
-
Channel: Belgia
-
-
Cold IPA czyli dolna fermentacja
15% ekstr.
5,2% alk.
Bez pasteryzacji i filtracji, ale termin takich piw w przypadku tego browaru dziwnie długi, bo aż do czerwca 2025
Chmiele: Riwaka (NZ), Ahhhroma (US), Vista (US), Mosaic (US), Chinook (US)
...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-09-18, 19:28 -
-
Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...-
Channel: Twoje warzenie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment