Emelisse, Rauchbier

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Kwadri
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2009.10
    • 1216

Emelisse, Rauchbier

Ekstrakt 16°, alk. 7 %, EBU 29,2:

Kolor: Ciemnorubinowy, pod światło widać, że piwo jest niefiltrowane.
    Piana: Wysoka, kremowa. Dość szybko się dziurawi i opada do grubego kożucha. Później cienka warstwa z grubszym pierścieniem, zostawia też nieco śladów na szkle.
    Zapach: Wędzoność delikatna, ale wyczuwalna. Współgra z amerykańskim chmielem tworząc ciekawą kompozycję, wędzono-cytrusową. Później chmiel stopniowo zaczyna dominować. Po ogrzaniu dochodzi też owocowa słodycz i nieco estrów. Ciekawy jak na wędzonkę.
    Smak: Początek słodowy, treściwy, ale szybko zdominowany przez goryczkę od amerykańskiego chmielu. W tle lekko palone akcenty i raczej delikatna wędzoność. Finisz długi, goryczkowy od chmielu z lekko cytrusowymi i palonymi posmakami. Nietypowe, ale bardzo smaczne.
    Wysycenie: Średnie.
    Attached Files
  • x57
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2011.05
    • 247

Pite podczas Festiwalu Birofilia, najlepsze z serii wędzonek. Wg mnie dymioność dość spora, bardzo pijalne, nie znałem ekstraktu i myślałem że to standardowa 13.
    Widać Holendrzy potrafią zrobić też świetne piwo wędzone

Comment

• x57
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2011.05
      • 247

Kolor ciemnobrązowy.
      Piana niska, niezbyt trwała.
      Aromat na pierwszym planie dymioność, przyjemna, poza tym dość mocna słodowość.
      Smak głownie dymioność, słodowość też spora, taka opiekana, lekka chmielowość, goryczka średnia, dość duża jak na styl, finisz bardzo wędzony, lekko kwaskowy, alkohol niewyczuwalny.
      Pijalność duża.
      Bardzo dobre piwo, jednak po Birofilii miałem lepsze wspomnienia

Comment

Related Topics

Collapse

• darekd
        Bamberg Klosterbräu, Bamberger Rauchbier
        darekd
        Legendarny, historyczny browar we frankońskim Bambergu i o dziwo nie oceniane tu dotąd piwo (no chyba, że nie znalazłem...)

Ciemny Rauch na słodzie z bukowego wędzenia ze złotymi medalami na European Beer Star 2021 i 2022.

https://klosterbraeu.de/

13,1% ekstr.,...
        2024-01-29, 23:37
      • darekd
        Pinzgau Bräu, Pinzga' Phönix aus der Asche
        darekd
        Malutki browarek z kraju związkowego Salzburg.

https://www.pinzgau-braeu.at/

5,4% alk.

Piwo ze słodem do whisky wędzonym torfem stąd Feniks z popiołów

Aromat - głównie ten palony torf (właśnie inny niż klasyczny rauchbier, bardziej te podkłady...
        2024-11-07, 21:57
      • dadek
        Fulda, Wiesenmühlenstraße 13, Brauhaus Wiesenmühle
        dadek
        Fulda to 60-tysięczne zabytkowe miasto (12 wiek) położone w Hesji, właściwie w środku Niemiec, przy ważnej magistral kolejowej, więc świetnie skomunikowane właściwie z całym krajem. Od dworca kolejowego idziemy Bahnhofstraße cały czas w dół, potem koło kościoła przez centrum starówki. Gdy się...
        2023-10-06, 00:10
      • dadek
        Neißstraße 8, Bierblume Hausbrauerei
        dadek
        Często tak bywa, że od wielu lat przejeżdżamy przez jakieś miasto (szczególnie gdy jest ważnym węzłem kolejowym), korzystamy tylko z dworca i po szybkiej przesiadce podążamy dalej kolejnym pociągiem. Tak właśnie było w przypadku Görlitz, które to miasto wielokrotnie było "bramą...
        2023-04-27, 02:48
      • darekd
        Eichhorn, Rauchbier
        darekd
        Browar spod Bambergu w bawarskiej Górnej Frankonii.

https://brauerei-eichhorn.de/

Alk. 5,3%

Aromat - na początek wędzony słód (moim zdaniem bukowy), a po przelaniu do butelki lekkie owocowe nuty słodowe. Choć ta wędzoność jest na pierwszym miejscu, to...
        2024-12-21, 22:53
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...