Gulpener, Ur-Pilsner

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Promil03
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2007.10
    • 2833

Gulpener, Ur-Pilsner

Kolejne piwo z browaru Gulpener. Tym razem ekologiczna odmiana piwa Pilsner. Zawartość alkoholu tak jak w "zwykłym" Pilsnerze - 5%. Ekstraktu nie podano.
    Na kontrze zawarto informację, że jęczmień i chmiel pochodzą z ekologicznych upraw.
    Szkoda, że nie wypiłem bezpośrednio po Pilsnerze. Miałbym dokładniejsze porównanie. Ur-Pilsner wydaje mi się jaśniejszy, na pewno miał mniejsze nasycenie.
    W smaku jednak równie dobre. Czuć silną goryczkę. Taką lubię. Butelka 300ml. Zdecydowanie za mała.
    Z 6 wypitych piw Gulpenera nie posmakował mi tylko Oud Bruin. Reszta bardzo smaczna.
    6-pak otrzymałem od kolegi, który zakupił go na World Expo Floriade 2012 w Venlo. To jakaś ogólnoświatowa wystawa kwiatów, która odbywa się co 10 lat.
    Browar Gulpener był na tej imprezie oficjalnym dostawcą piwa.
  • GaryFisher
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2009.10
    • 739

Gulpener Biologisch Ur-Pilsner [a.5%; Cat.I]

Kolor: jasne złoto, może trochę za jasne [4.5]

Piana: wysoka, drobnoziarnista, śnieżnobiała, redukuje się w umiarkowanym tempie, pozostały kożuch trzyma się parę minut;; piana klei się do szkła [3.5]

Zapach: naturalny, świeży, słodowo-ziarnisto-chlebowy z wyraźnym aromatem chmielu, bardzo prosty i przyjemny [4.5]

Smak: jak w zapachu, świeży słód i chlebowość tylko jakby chmiel był trochę wyraźniejszy, goryczka średnia, dobre i orzeźwiające; nie pamiętam zwykłego pilsnera ale mi się to bardziej z Limburgs-Land kojarzy [4.5]

Nasycenie: średniowysokie, IMO mogłoby być wyższe, co nie znaczy, że gazu brakuje [4.5]

Opakowanie: flaszka standardowa, holenderska 0.3l, etykieta zupełnie inna niż z tych nieekologicznych, prosta, żółto-biała i też bardzo udana, kapsel brązowy, wpólny dla bio-Gulpenerów (jest jeszcze Ur-Amber); zakupiłem 6-pak "pomalowany" tak jak etykieta [5]

Producent: B.V. Gulpener Bierbrouwerij, Rijksweg 16, Gulpen; www.gulpener.nl
    Zakupione w: Albert Heijn Raaks, Haarlem
    Degustowane: 26.10.2012r. ok. godz. 15:45 w Haarlemie
    Data ważności i numer partii: APR'13 061009
    Soundtrack: "We Can't Dance" by Genesis

Click image for larger version

Name:	Gulpener Biologisch Ur-Pilsner 5%.jpg
Views:	1
Size:	51,4 KB
ID:	2041245
    Tylko idiota ma porządek, geniusz panuje nad chaosem

Comment

Przetwarzanie...