Porterhouse, Joe Elliot’s Louder Bangin’ Strong Ale

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Cooper
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛
    • 2002.11
    • 6059

    #1

    Porterhouse, Joe Elliot’s Louder Bangin’ Strong Ale

    Sezonowa raczej nowość z restauracyjno-rzemieślniczego (chyba takiego określenia powinienem ostatnio używać w przypadku opisywanych browarów) Porterhouse’a.

    PIANA: trwała, gęsta, kremowa choć może niezbyt gruba ale w końcu to ejl. Lekko brązowy odcień. W zasadzie bardzo dobrze jej kolor oddaje etykieta.
    NAGAZOWANIE: nie najmniejsze ale też nie EB. Bąble choć mikrokopijne praktycznie cały czas desantują się z dołu ku górze.
    KOLOR: ciemna czerwień wpadająca w brąz.
    SMAK: na początku najbardziej charakterystyczna rzecz dla tego piwa. Alkohol w postaci 11 procent który czyni je prawdopodobnie najmocniejszym irlandzkim piwem jakie uwarzono do tej pory. Nie mogę jednak wrażeń smakowych porównać do np lżejszego o 1 wolt jabłonowskiego Imperatora. Nie ta liga Alkohol nie pali specjalnie kubków smakowych. Goryczka nie jest duża a wysoką zawartość alkoholu mile słodzi słód czekoladowy (chocolate malt). Etykieta jest bynajmniej nieskromna w informacje nt składu i możemy wyczytać iż użyto aż 5 słodów: ale, pszenicznego, crystal, wspomnianego czekoladowego oraz tzw. czarnego. Chmiele to z kolei Galena, Nugget i East Kent. Piwo niepasteryzowane i dojrzewające w butelkach.
    OPAKOWANIE: etka w formie wzmacniacza. Prawdopodobnie moc nagłośnienia skojarzyła się twórcą z mocą alkoholu. Niech i tak będzie. Kapsla w zasadzie nie ma. Zastępuje go zrywka (a la Tymbark) z nadrukiem. Taka sama na wszystkich piwach tego browaru.
    Attached Files
    Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
    1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

    Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Related Topics

Collapse

  • darekd
    Eichhorn, Rauchbier
    darekd
    Browar spod Bambergu w bawarskiej Górnej Frankonii.

    https://brauerei-eichhorn.de/

    Alk. 5,3%

    Aromat - na początek wędzony słód (moim zdaniem bukowy), a po przelaniu do butelki lekkie owocowe nuty słodowe. Choć ta wędzoność jest na pierwszym miejscu, to...
    2024-12-21, 22:53
  • darekd
    Ottakringer, Pils
    darekd
    Nowy produkt z przemysłowego, ale niezależnego browaru w Wiedniu.

    Ekstr. 11,3%
    Alk. 4,8%

    https://www.ottakringerbrauerei.at/d...akringer-pils/

    Aromat - ziołowy chmiel dominuje, w tle łagodna nuta suszonego ziarna
    Piana - zdecydowanie wysoka,...
    2024-12-21, 00:22
  • dadek
    Niemcy, Knallhütte 1, Hütt Brauerei
    dadek
    W północnej Hesji zbyt wielu browarów nie znajdziemy, a do policzenia takich średniej wielkości nie są potrzebne nawet wszystkie palce jednej ręki. Hütt, z tradycją warzenia od 1752 roku i produkcją około 80 tyś. hl rocznie, jest więc rodzynkiem na tym terenie. Browar mieści się tuż...
    2024-09-03, 02:08
  • Prusak
    Abbey Ales, Best Bitter
    Prusak
    Klasyczny bitter z browaru w Bath założonego w 1997 roku.
    4% alk.
    Piana niewielka, drobna, pozostawiająca wąską obrączkę.
    Kolor miedziano-brązowy, piwo klarowne.
    Zapach "miękkich" chmieli angielskich plus nuty słodowo-biszkoptowe.
    W smaku wyraźna dominacja...
    2024-08-30, 18:17
  • Javox
    Åbro, Fem Komma Tvåan
    Javox
    Szwedzki masowy lager o mocy 5.2%

    Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
    Lacing - niewiele.
    Gaz - średni.
    Barwa - jasne złoto.
    Aromat - zbożowość.
    Smak - słodkawa słodowość, zbożowość, gorzkawa goryczka.

    Niewiele można...
    2024-06-20, 13:18
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...