Guinness, Guinness Extra Stout Original XX

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Cooper
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛
    • 2002.11
    • 6059

    #1

    Guinness, Guinness Extra Stout Original XX

    Trudno powiedzieć czy kolejne po dwóch ubiegłorocznych sezonówkach z serii The Brewers Project piwo które będzie warzone tylko przez kilka miesięcy czy już stała marka w ofercie ale obstawiam raczej to pierwsze. Jak widać grupa Diageo próbuje choć minimalnie nawiązać walkę z rzemieślniczą rewolucją ale i na naszym podwórku koncerny ostanio wydają coraz więcej piw które warzone są przez pewien okres w przeciwieństwie do ich stałych ofert.
    Tym razem Guinness w odsłonie, jak wyczytać można z kontry, portera który warzony był pomiędzy rokiem 1821 a 1970. Bardzo długi okres czasu. Trudno uwierzyć mi że przez półtora stulecia to piwo nie zmieniło by się ale nie mi to osądzać. Ja conajwyżej spróbuje amatorsko osądzić smak piwa pokazanego na zdjęciu poniżej.

    PIANA: na początku przy polewaniu wydała się totalną porażką tzn bardzo grubobąbelkową i bladą. Guinness zawsze jednak przynajmniej jak dla mnie miał świetną pianę wręcz wzorcową co przynam nawet w trakcie powszechnej nagonki na piwa koncernowe. Nie inaczej jest i tutaj. Chwilowa „grubobąblowatość” piany zaraz po odstaniu piwa i kolejnym dopełnieniu szkła zgodnie z zasadą zbudowała piękną puszystą pianę z kremową konstystencją i kolorem. Od nalania piwa mineło już ze 20 minut spokojnie a ona opadła dopiero o połowę i nalal grubym kożuchem piany okrywa powierzchnię. Pure Genius! jak mówiło kiedyś hasło reklamowe tego piwa.

    NAGAZOWANIE: wydaje się nieco większe niż w klasycznym Guinnessie Orginal ale nie ręcze za to głową.

    KOLOR: guinnessowa czerń jednak spojrzenie pod wcale nie najmocniejsze naturalne światło pokazuje rubinowe prześwity.

    SMAK: delikatny zapach palonego słodu. W smaku dosyć znaczna jak na Guinnessa przynajmniej, goryczka. Nie czuć żadnych posmaków typu wanilia itp. Jakie czasami trafiają się porterach. No właśnie: porterach czy stoutach ? Na kontrze w opisie piwa jest ono opisywane jako porter. Na ecie głównej i w nazwie jest słowo stout. Jak widać oba te style dosyć często współistnieją razem. Mi, ze względu na brak jakby kawowego posmaku bardziej przypomina mi portera choć piana jest jakby bardziej typowa dla stouta. No nic, może gdy piwo to opisze jakiś doświadczony browarbizowy ciumkacz kwestia ta zostanie rozwiązana. Ogólnie piwo jest jakby lżejsze od klasyczego Guinnessa, bardziej ukierunkowane na ogólny masowy trend klientów ku lagerom i piwom z kontynentalnej Europy. Alkohol również „sesyjnie” bo 4,2%

    OPAKOWANIE: bardzo ładna etka. Też jakby, wzorem poprzednich z serii The Brewers Project stylizowana na taką nieco starszą. Kapsel elegancki, identyczny jak w ubiegłoroczej wspomnianej serii. Całość sprzedawana, póki co (bo nie spotkałem jeszcze w innych sklepach) w sieci irlandzkiego Tesco w gustownym sześciopaczku.
    Attached Files
    Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
    1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

    Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
  • Javox
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2009.11
    • 6493

    #2
    Piana - efekt kaskadowy, na potem mamy niepełną cienką warstewkę. Lacing nie za duży.
    Barwa - bardzo ciemny rubin.
    Gaz - raczej mały.
    Aromat - lekka przepalanka, suszone owoce, suszona śliwka ale nie za mocny.
    Smak - słodkawy, mini paloność, lekka śliwka suszona, lekka kwaskowatość, goryczka nie za mocna.

    Moja ocena nie wypadła za wysoko dla tego piwa ale ogólnie jest w miarę ok

    Moje piwo było w puszce 440 ml.
    Attached Files

    Comment

    • Javox
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2009.11
      • 6493

      #3
      Tym razem piwo mi bardziej podeszło...

      Niezła mieszanka paloności i suszy owocowych, ciemnych
      Attached Files

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • darekd
        ReCraft, Styrian Dragon Sprau AIPA
        darekd
        Piwo ciekawostka, bo nie tylko jest w nim oryginalny chmiel słoweński (Styrian Dragon), ale dodatkowo słodowany bobik (pastewna odmiana bobu).

        Ekstr. 15%
        Alk. 6,0%

        Aromat - cytrusy i lekka trawa od chmielu
        Piana - wyższa, niezbyt trwała, dłuższa koronka...
        2025-01-22, 22:57
      • e-prezes
        Pinta, Party Pacific Lager
        e-prezes
        Seria "Party Starter" dla Żabki, o której w rozmowie z Kopyrem gdzieś tak z rok temu wspominał Zwierzyna nieco się rozrosła przez ten czas. Były już NZ Pale Ale, West Coast IPA, Session IPA, West Coast APA, Hazy APA oraz East Coast IPA (może coś mi jeszcze umknęło). No i trafiło...
        2024-07-07, 11:32
      • darekd
        Riegele, Dulcis 12
        darekd
        Znany browar z Augsburga w bawarskiej Szwabii.
        Piwo z ich serii Brauspezialitäten

        https://www.riegele.de/bier/dulcis-12/

        Określają je jako belgijskiego dubbla, co biorąc pod uwagę jego moc - 11% alk i stosunkowo jasną barwę mogłoby być triplem czy nawet quadem....
        2024-01-15, 00:24
      • darekd
        Kundmüller, Weiherer Schwärzla
        darekd
        Kolejne piwo ze serii specjalnej znanego browaru z Górnej Frankonii (Schwarzbier)

        Ekstr. 12%
        Alk. 5,3%
        Chmiele: Spalter Perle, Herkules

        https://www.brauerei-kundmueller.de/...erer-schwarzla

        Aromat - słodowy, czekolada,...
        2023-12-15, 21:39
      • Javox
        Fortuna, Miłosław&Makłowicz ArcyAPA
        Javox
        Drugie piwo w serii z Robertem Makłowiczem.

        Ekstrakt 12,5*, alko 4,2%

        Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
        Lacing - coś było.
        Gaz - średni.
        Barwa - lekko zamglony, żółto pomarańczowy.
        Aromat - cytrusy (jakby lekko sztuczne), Vermouth...
        2023-06-30, 17:19
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...