Guinness, Guinness Foreign Extra Stout

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tfur
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2006.05
    • 1311

Ext, wypowiem się jak mentor, choć nim nie jestem: nie wiesz, ile cię jeszcze może spotkać dobrego. zainteresowania każdego rodzaju warto bowiem pogłębiać. pozdrowienia znad szklanki z jasnym piwem.
    veni, emi, bibi

Comment

• skitof
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼🍼
      • 2007.11
      • 2484

Piwo niemal czarne, bardzo wytrawne i bardzo szlachetne

Comment

• Cooper
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🍼🍼
        • 2002.11
        • 6056

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Extremal Wyświetlenie odpowiedzi
        Jasne piwa w ogóle mi nie smakują, ich gorycz mnie po prostu rozbija, powoduje, że najchętniej wylałbym piwo do toalety.
        Wg mnie to właśnie stouty (już piszę generalnie) mają tą goryczkę palonego słodu w sobie ale może to kwestia podejścia i smaku
        Last edited by ART; 2008-10-11, 11:55. Powód: cyt.
        Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
        1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• Cooper
          🍼🍼
          • 2002.11
          • 6056

Guinness Foreign Extra Stout zmienił niedawno szatę graficzną podobnie jak około 2 lat temu zmieniło się nieco logo Guinnessa i obecnie (przynajmniej w Irlandii) wygląda jak poniżej na zdjęciu. Niestety piwo to zauważyłem iż bardzo szybko zanika (nie mylić ze słowem "znika") na rynku. Jest coraz ciężej znaleść je w sklepie i to w mieście w ktorym niby jest warzone. Nie wiem czy spowodowane jest to tym iż większość produkcji idzie np na eksport do UK (informacje z kontry) a na rodzimy coraz mniej nim zainteresowany irlandzki rynek rzucane są tylko śladowe ilości czy ogólnie produkcja ulega drastycznemu zmniejszeniu. Akurat ten egzemplarz kupiony specjalnie dla nowej etykiety i kapsla znalazłem tylko w 1 sklepie w Dublinie. Nie widziałem go już nawet w specjalistycznych off licenses.
          Attached Files
          Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
          1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

Comment

• kopyr
            • 2004.06
            • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedzi
            Niestety piwo to zauważyłem iż bardzo szybko zanika (nie mylić ze słowem "znika") na rynku. Jest coraz ciężej znaleść je w sklepie i to w mieście w ktorym niby jest warzone. Nie wiem czy spowodowane jest to tym iż większość produkcji idzie np na eksport do UK (informacje z kontry) a na rodzimy coraz mniej nim zainteresowany irlandzki rynek rzucane są tylko śladowe ilości czy ogólnie produkcja ulega drastycznemu zmniejszeniu. Akurat ten egzemplarz kupiony specjalnie dla nowej etykiety i kapsla znalazłem tylko w 1 sklepie w Dublinie. Nie widziałem go już nawet w specjalistycznych off licenses.
            No popatrz, a u mnie sobie spokojnie stoi na półce. Pod latarnią najciemniej. No ale tak serio, to smutne to co piszesz.
            blog.kopyra.com

Comment

• skitof
              Major Piwnych Rewolucji
              🍼🍼
              • 2007.11
              • 2484

Foreign Extra ma rzeczywiście minimalnie zmieniony kapsel. Reszta bez zmian. Mocne, ale bardzo dobrze zbalansowane. Taką pianę wolę bardziej, niż tę z widgeta. Sesja Guinnessa specjalnie na Arthur's Day.

Comment

• skitof
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼🍼
                • 2007.11
                • 2484

I po roku znowu powtórka. Piana doskonała, gęsta, kremowa i bardzo trwała. Smak wyborny - ale tu się nie ma co rozpisywać. Klasa.

Comment

• Ramiel
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2010.11
                  • 207

Do tego piwa podchodziłem z pewną rezerwą spodziewając się zbyt gorzkiego smaku (po przeczytaniu niektórych opinii) ale niepotrzebnie. Smak treściwy, palony, owszem gorzki ale przyjemny, rozgrzewa i daje kopa, do tego super piana

Comment

• Kwadri
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2009.10
                    • 1216

Kolor: Czarny jak kawa. Nie widać przebłysków.
                    Piana: Kremowa, kawowa. Duża, trochę niechlujna, ale nie znika szybko. Do końca zostaje dywanik. Zostawia na szkle spore ślady.
                    Zapach: Ładny. Karmelowy, słodki, czuć paloność.
                    Smak: Czuć paloną gorycz, mocno wytrawną, która bardzo długo pieści podniebienie. W miarę picia przed goryczą czuć lekką kwaskowość.
                    Wysycenie: Odpowiednie.
                    www.lkschmielowice.futbolowo.pl

Comment

• wrednyhawran
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2010.07
                      • 1784

Chyba najlepszy z Guinnessów. Napewno najbardziej gorzki, ze świetną gesta kremową czapowatą i niezniszczalną pianą. Rewelacja. Takie piwa lubię.
                      Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
                      Małe Piwko Blog
                      Małe Piwko Blog na facebooku
                      Domowy Browar Demon

Comment

• rp74
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2011.03
                        • 8

Zakupione w warszawski Bomi, butelka 0,33 l, cena 6,39 zł.
                        Zawartość alkoholu 7,5%, ekstrakt 17,48%.

Kolor: bardzo ciemny, jednak nie całkiem czarny [5]
                        Piana: gęsta, ciemnobeżowa, utrzymuje się do końca osiadając na ściankach szklanki [5]
                        Zapach: palony karmel [4]
                        Smak: bardzo gorzkie, wyczuwalna moc, ale bez przesady, posmak kawy, bardzo delikatna nutka jakby czegoś przypalonego [5]
                        Nasycenie: delikatne [4,5]
                        Opakowanie: klasyczna smukła butelka z wytłoczonym znakiem browaru i nazwą marki [5]

Ogólna ocena: 5.

Na koniec ciekawostka, którą ostatnio znalazłem. Guinness zawsze słynął z ciekawych kampanii reklamowych, na których, po części, zbudował swoją renomę. W 1929 roku skierowano taką kampanię do środowiska medycznego. Podkreślano w niej, że piwo Guinness jest dobre na nerwy, niestrawność, bezsenność i zmęczenie.

Na zdrowie

Comment

• MarcinKa
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼🍼
                          • 2005.02
                          • 2736

Piwo przywiezione przez mamę z pielgrzymki do Asyżu. Butelka 0,33l. Moc 7,5%, ekstrakt? Kolor czarny, piwo nie przejrzyste całkowicie. Piana niejednorodna, duża. Koloru kawowego. Średnio trwała. Zapach początkowo mocno przypalonego zboża, gorzki. Później coraz mocniej wyczuwa się słodowość. Smak wytrawny, gorzki, palonego ziarna, pełny. Z czasem łagodnieje i staje się coraz bardziej słodowy. Wyczuwa się lekką kwaskowość. Goryczka długa, intensywna, palona. Wysycenie bardzo drobniutkie, trwałe i niskie. Opakowanie (jak na foto Coopera) ładne. Prosta kolorystyka, utrzymywana od lat. Ładna butelka z dedykowanym kapslem. Pasuje mi taka stylistyka do tego piwa. Piwo dobre, alkoholu się nie czuje. Pełne, z charakterem. W przeciwieństwie do zwykłego Guinnesa nie jest wodniste. Dobry ciężki Stout. Oceniam na 5 (1 – 6).
                          Dzięki mamo
                          To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów

Comment

• kamcio1990
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2010.11
                            • 300

Piwo dostałem w prezencie z Anglii w butelce 600ml. Piana bogato oblepia szkło, kolor bardzo ciemny, nieprzejrzysty. Nie wiem czemu ale mój egzemplarz pachnie jak wino - słodkie zapachy + woń alkoholu. Trudno było się tam doszukać czegoś z karmelu/kawy. W smaku kwaskowaty, z solidną goryczką na finiszu, alkohol jak na swoją wartość mało wyczuwalny.
                            Piwo mnie nie zachwyciło i szczerze powiedziawszy to wolę wersję Extra Stout.

Comment

• YouPeter
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.05
                              • 2379

Chyba najlepszy Guinness jaki piłem do tej pory (przynajmniej w Polsce).

Czteropak zakupiony rok wcześniej za ok. 5,50 zł - tuż przed końcem terminu przydatności do spożycia. Teraz mija prawie rok od "przeterminowania", a piwo z czasem, przynajmniej moim zdaniem, staje się coraz lepsze.

Kolor: W odróżnieniu od draught`a jest czarny, praktycznie nieprzejrzysty.
                              Piana Jasno beżowa, dość drobna i o dziwo przy tej zawartości alkoholu utrzymująca się bardzo długo i pozostawiająca piękne ślady na ściankach szkła.
                              Zapach: Zdecydowanie wytrawny i bardzo intensywny. Pojawiają się aromaty czerwonego wina oraz nuty porterowe.
                              Smak: W smaku przeważa palony słód z winnym akcentem. W oddali wyczuwalne również czekoladowe elementy bukiety smakowego. Goryczka o niskiej intensywności, raczej pochodząca od ciemnych słodów aniżeli od chmielu.
                              Nasycenie: Odpowiednie.
                              Opakowanie: Klasyk. Nic dodać nic ująć.

Jak już wcześniej wspomniałem najlepszy Guinness jakiego piłem dotychczas. Treściwy, a zarazem wytrawny, o zdecydowanym aromacie. Pity w różnych okresach po terminie końcowym, najlepiej smakował z datą 5-9 miesięcy po terminie przydatności do spożycia.
                              Last edited by YouPeter; 2013-03-29, 01:42.
                              Bo kto piwa nie pije ten jest wywrotowcem, świadomie uszczuplającym dochody państwa, bezideowcem.

Comment

• beaviso
                                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                                • 2010.02
                                • 215

Gdzie kupujecie to piwo w Polsce. Ja od jakiś 2 lat nie widziałem go na półkach W butelkach 0.33 jest wyłącznie nijaki Original (Extra Stout 5%), natomiast doskonały Foreign Extra poszedł w niebyt.

M.

Comment

Przetwarzanie...
                                X