Boyne, Pagan’s Pillar Sparkling Copper Ale

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2655

Boyne, Pagan’s Pillar Sparkling Copper Ale

Boyne Brewhouse to irlandzki minibrowar z kilkuletnią, tradycją pochodzący z Droghedy - rejonu o bogatej piwnej przeszłości. Co ciekawe głównym piwowarem jest obecnie Duńczyk, Andrew Jorgensen. Swą nazwę browar zawdzięcza przepływającej przez Droghedę rzece Boyne.
    Pagan’s Pillar jest tradycyjnym irlandzkim czerwonym ejlem i jednym z trzech pierwszych piw uwarzonych w browarze. Piwo ma 4,8% alkoholu.

Barwa bursztynowa, z miedzianymi i herbacianymi odcieniami. Nieznacznie zmętniona.
    Żółtawo-beżowa piana o drobnych bąbelkach. Niewysoka po nalaniu. Stabilizuje się wyraźną i trwałą obrączką wokół szkła oraz zwartym naśnieżeniem.
    W zapachu mocna słodowość oraz czerwone owoce na pierwszym planie. W tle tosty, śladowy karmel.
    Smak całkiem goryczkowy, nieco zasuszone słody, suszone owoce, chleb razowy. Owa goryczka długo zalega w ustach po wytrawnym finiszu.
    Nasycenie gazem wysokie, zgodnie ze słowem sparkling w nazwie.
    Stylowa butelka 330ml z etykietą w duchu czasów dawnych i dawniejszych. Kapsel firmowy, na którym symboliczna korona.

Ciekawe piwo. Goryczkowe, wytrawne, ale i orzeźwiające jednocześnie. 8 w skali 1-10.
    Attached Files
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Related Topics

Collapse

• darekd
    Boyne [Sullivan's], Maltings Irish Ale
    darekd
    O tym mikrobrowarze (z taproomem), który na szerszą skalę warzy kontraktowo pisałem tu:

https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...van-s-pale-ale

W tym wypadku wiadomo, gdzie to piwo uwarzono.

Jak irlandzki ejl to chodzi o red...
    2023-07-28, 23:51
  • Cooper
    Boyne, Irish Craft Saison
    Cooper
    Udało mi się trafić jedno z piw Boyne'a jakich jeszcze nie opisano tutaj a opisano sporo gdyż od mniejwięcej roku dobrze wstawiają swoje piwa na polskie półki sklepowe.
    Styl ewidentnie nie irlandzki ale w dobie rzemieślniczej rewolucji każdy stara się warzyć wszystko niezależne w...
    2019-03-30, 14:06
  • wpadzio
    Boyne, Oatmeal Stout
    wpadzio
    Stout owsiany z irlandzkiego browaru Boyne, mieszczącego się w założonym przez Wikingów mieście Drogheda. Piwo ma 6,2% alkoholu, jest niefiltrowane i niepasteryzowane.

Barwa czarnobrązowa. Nieprzejrzysta.
    Beżowa piana. Po nalaniu centymetrowa, jednak szybko opada do dziurawego...
    2019-03-23, 17:32
  • wpadzio
    Boyne, Lager
    wpadzio
    Lager, a dokładnie dortmunder z browaru w Droghedzie. Piwo nagradzane na wielu konkursach, w tym srebrem na World Beer Awards 2016. Skład podany w sposób podstawowy. Alkoholu jest tutaj 4,8%.

Barwa wysyconego złota. Przejrzysta, choć jakaś taka mętnawa jakby.
    Biała, niezbyt...
    2019-03-23, 16:44
  • wpadzio
    Boyne, IPA
    wpadzio
    India Pale Ale z irlandzkiej Droghedy, rejonu z bardzo bogatą piwną przeszłością. Piwo zdobyło złoty medal na tegorocznym Dublin Craft Beer Cup, choć ranga festiwalu nie jest mi znana, a pośród nagrodzonych medalami piw znaczna większość pochodzi z Irlandii.
    IPA z Boyne ma 6,8% alkoholu....
    2017-08-26, 13:24
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...