Boyne, Vienna Lager

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2655

Boyne, Vienna Lager

Sezonowy vienna lager z irlandzkiego Boyne Brewhouse z Droghedy. W procesie produkcji zastosowano podwójne zacieranie dekokcyjne, a do warzenia wykorzystano niemieckie słody i chmiele. Piwo ma 5% alkoholu.

Bursztynowa, klarowna barwa.
    Żółtawa piana, o dość drobnej teksturze. Po kilku minutach trwałe, obecne do końca naśnieżenie i trochę krzaczków na ściankach szkła.
    Aromat ciepły, słodowy, z chlebowym odcieniem. Na dalszym planie lekka trawiasta nuta chmielowa.
    Smak stosunkowo łagodny. Dobrze zbalansowana trawiastym, ziołowym chmielem baza słodowa, o lekko zasuszonym charakterze. Całkiem wyraźna, przyjemna goryczka, która dość długo wygasa w ustach.
    Niewysokie nagazowanie.
    Butelka 330ml z wytłoczeniami. Elegancka etykieta trochę w stylu vintage. Firmowy kapsel.

Smaczne piwo. Prawidłowo ułożone, ani mdłe, ani za słodkie. Zarówno miękka, lekko opiekana słodowość jak i czytelna goryczka na swoim miejscu. 8 w skali 1-10.
    Attached Files
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Related Topics

Collapse

• RomaNzRumunii
    Vienna lager bardzo wolną fermentacja
    RomaNzRumunii
    Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14...
    2022-01-25, 16:05
  • darekd
    Flensburger, Strand-Lager
    darekd
    Byłoby miło wyobrazić sobie, że są letnie wakacje nad zachodnią częścią Bałtyku i w okolicach Flensburga (land Szlezwik-Holsztyn zwany przez miejscowych Schleswig-Holstein) i popijać sobie na plaży nowość ze znanego browaru z tego miasta. Tą nowością jest Strand-Lager (Lager Plażowy)....
    2025-01-18, 23:56
  • darekd
    Náchod, Primátor Single Hop Lager (Saaz Shine)
    darekd
    Kolejny Single Hop Lager po Moście:

https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...hop-lager-most

oraz Fusion:

https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-single-hop-la...
    2023-09-25, 22:54
  • skitof
    100 Blumen, Wiener Lager
    skitof

100 Blumen to mały wiedeński browar, założony w 2016 r. przez dwóch piwowarów domowych. Piwo to, czyli lager wiedeński, to prezent od Darka Dąbrowskiego (darekd), który bawił jakiś czas w stolicy Austrii.
    Smak łagodny, ze złożoną słodowością, świetnie oddającą typowy...
    2024-10-30, 20:47
  • wpadzio
    Boyne, Lager
    wpadzio
    Lager, a dokładnie dortmunder z browaru w Droghedzie. Piwo nagradzane na wielu konkursach, w tym srebrem na World Beer Awards 2016. Skład podany w sposób podstawowy. Alkoholu jest tutaj 4,8%.

Barwa wysyconego złota. Przejrzysta, choć jakaś taka mętnawa jakby.
    Biała, niezbyt...
    2019-03-23, 16:44
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...