Browar z okolic Dublina (Kildare).
8,2% alk.
Limitowana edycja. Warka nr 1 z lutego 2018 roku
Ciekawostką jest, że uwarzono je na belgijskich drożdżach od trapistów.
Aromat - mocno palone słody, kawa, suszone śliwki
Piana - beżowa, średnie pęcherze, niezbyt trwała, niewiele zostawia
Barwa - smoła, nieprzejrzysta
Wysycenie - delikatne, łagodnie musuje
Smak - na początku gorzka czekolada i espresso /kawa/. Potem jednak dochodzą suszone śliwki, praliny. Finisz wyraźnie palony z kawową goryczką
Treściwość - spora, ale jak na imperialnego stouta nie jest ciężkie
Rzeczywiście połączenie rasowego stouta (kawa, czekolada) z belgijskim dublem/bruinem (śliwki). Wyszło świetne piwo!
Tak się składa, że wczoraj miałem przyjemność:
belgijskiego Hof Ten Dormaal [NatteLore], StouteLore Black Saison 2018
który był połączeniem stouta i saisona, dzięki czemu kontra była cierpko-owocowa. a nie jak tu słodszy śliwkowy susz. Mimo wszystko tamto piwo wydawało mi się bardziej stoutowe niż saisonowe. Tu stout też na pierwszym miejscu, ale nuta trapistowego dubla mocno zaznaczona.
Uwielbiam takie hybrydy
8,2% alk.
Limitowana edycja. Warka nr 1 z lutego 2018 roku
Ciekawostką jest, że uwarzono je na belgijskich drożdżach od trapistów.
Aromat - mocno palone słody, kawa, suszone śliwki
Piana - beżowa, średnie pęcherze, niezbyt trwała, niewiele zostawia
Barwa - smoła, nieprzejrzysta
Wysycenie - delikatne, łagodnie musuje
Smak - na początku gorzka czekolada i espresso /kawa/. Potem jednak dochodzą suszone śliwki, praliny. Finisz wyraźnie palony z kawową goryczką
Treściwość - spora, ale jak na imperialnego stouta nie jest ciężkie
Rzeczywiście połączenie rasowego stouta (kawa, czekolada) z belgijskim dublem/bruinem (śliwki). Wyszło świetne piwo!
Tak się składa, że wczoraj miałem przyjemność:
belgijskiego Hof Ten Dormaal [NatteLore], StouteLore Black Saison 2018
który był połączeniem stouta i saisona, dzięki czemu kontra była cierpko-owocowa. a nie jak tu słodszy śliwkowy susz. Mimo wszystko tamto piwo wydawało mi się bardziej stoutowe niż saisonowe. Tu stout też na pierwszym miejscu, ale nuta trapistowego dubla mocno zaznaczona.
Uwielbiam takie hybrydy
Comment