zaw. alk. 4,3%, cena 4,00 EUR /pint
dostępne na miejscu: pub The Porterhouse
Najczęściej nagradzany i uchodzący za najlepszy stout (w sumie jeden z trzech) warzony przez Porterhouse. Lżejsze, niemniej bardzo aromatyczne piwo, przed którym Guinness może się nisko kłaniać. Od niego zacząłem piwną przygodę z tym dublińskim lokalem, którego opisy piw na pewno zasłużyły na oddzielne tematy na forum.
Kolor – bardzo ciemny, kawowy, ale z wyraźnymi brązowymi rozbłyskami pod światło;
piana – kremowa, stoutowa otoczka o wysokości 1 cm, która dzielnie towarzyszy nam do samego końca;
nasycenie – tradycyjnie słabiutkie;
zapach – lekko kwaskowaty zapach palonego słodu;
smak – mocna palona kawa; spod głębi palonego, kawowego, niezwykle aromatycznego, smaku przebijają kwaskowate nutki owocowe (bardzo delikatnie, piwo nie staje się przez to kwaskowate); smak na całej „długości” pozostaje bardzo wytrawny, surowy, z mocną słodową, kawową goryczką zmiękczoną delikatniejszymi wątkami orzechowymi; bardzo treściwe piwo, które zachowuje charakterystyczną świeżość.
dostępne na miejscu: pub The Porterhouse
Najczęściej nagradzany i uchodzący za najlepszy stout (w sumie jeden z trzech) warzony przez Porterhouse. Lżejsze, niemniej bardzo aromatyczne piwo, przed którym Guinness może się nisko kłaniać. Od niego zacząłem piwną przygodę z tym dublińskim lokalem, którego opisy piw na pewno zasłużyły na oddzielne tematy na forum.
Kolor – bardzo ciemny, kawowy, ale z wyraźnymi brązowymi rozbłyskami pod światło;
piana – kremowa, stoutowa otoczka o wysokości 1 cm, która dzielnie towarzyszy nam do samego końca;
nasycenie – tradycyjnie słabiutkie;
zapach – lekko kwaskowaty zapach palonego słodu;
smak – mocna palona kawa; spod głębi palonego, kawowego, niezwykle aromatycznego, smaku przebijają kwaskowate nutki owocowe (bardzo delikatnie, piwo nie staje się przez to kwaskowate); smak na całej „długości” pozostaje bardzo wytrawny, surowy, z mocną słodową, kawową goryczką zmiękczoną delikatniejszymi wątkami orzechowymi; bardzo treściwe piwo, które zachowuje charakterystyczną świeżość.
Comment