Galway Hooker, Pale Ale

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • żąleną
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.01
    • 13239

    Galway Hooker, Pale Ale

    Nie jestem w stanie popełnić teraz dokładnego opisu wrażeń, zakładam więc ten temat z kronikarskiego obowiązku - szanujący się piwosz musi tego piwa spróbować. Jest ono robione przez browar w Galway i lane w co najmniej kilku lokalach w mieście. Wspaniały ale z odpowiednią goryczką i owocowością. Co ciekawe, dostępny jest w cenie identycznej jak reszta piw w Irlandii (bolesne 4 juro) i stokroć bardziej warty tej ceny od Guinnessów i reszty.
  • VanPurRz
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2008.09
    • 4229

    #2
    Dodaj, że pilismy go w zarąbistym lokalnym pubie będącym żulbudą jak ze snów
    "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

    Comment

    • kony
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.08
      • 1701

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
      Jest ono robione przez browar w Galway...
      Zacznę od sprostowania, browar nie jest w Galway tylko w Roscommon ale to szczegół techniczny dla ewentualnych odwiedzaczy.
      Uprzedzę też, że Galway Hooker to wbrew pozorom nie ladacznica z Galway tylko rodzaj tradycyjnej irlandzkiej łodzi używanej do połowów i transportu w rejonie zatoki Galway i wysp Aran.

      Piwo o złotej barwie, bardzo słabo wysycone CO2. Piana obfita, kremowa.
      W smaku lekko kwaskowe, dosyć płaskie i mało chmielowe.
      Pite w wersji butelkowej, 500ml
      Alc. 4,3%
      Attached Files

      Comment

      • Cooper
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🍼🍼
        • 2002.11
        • 6057

        #4
        Cholera, nastukałem fotę piwa z etą, napukalem w klawiaturę mądrości o tej łodzi, już mam wlepić posta a tu praktycznie to samo focie i moją genezę nazwy napisał Kony
        No nic, to już wiadomo skąd nazwa. Fotka w zasadzie identyko jak w poście powyżej ale jak zrobiłem to wkleję bo szkoda kliszy.
        Sam browar to Browar Jednego Piwa z miejscowości Roscommon. Nazwalem go tak dlatego że poniższe piwo to w zasadzie jedyny napitek jaki produkowany jest tam już od kilku lat i co widać po fotkach nie kwapią się nawet do zmiany ety. Browar co prawda od czasu do czasu uwarzy jakąś sezonówkę w beczce z okazji np festiwalu piw jednak w stałej produkcji ma jedynie bladego ejla i póki co nie zanosi się raczej na żadne nowości butelkowe.

        PIANA: bardzo przyzwoita, dosyć trwała, puszysta i równomierna.
        NAGAZOWANIE: bąbel regularny, drobny ale zmasowany, robiący przystanki na wewnętrznej powierzchni szklanki w drodze ku pianie.
        KOLOR: złoty jak waluta z NBP. Taki jak być powinien na bladym ejlu.
        SMAK: jest tzw cytrus od pierwszego do ostatniego łyczka. Gorycz nieduża w porównaniu z innymi ejlami jednak jak dla mnie w sam raz. Alkohol 4,3 procent. Chyba zaczynam lubić ejle
        OPAKOWANIE: prosta ale bardzo ładna różowa etka z wizerunkiem łodzi. Kapsel jak niestety przystało na irlandzkiego rzemieślnika – bez nadruku.
        Attached Files
        Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
        1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

        Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

        Comment

        • abernacka
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.12
          • 10862

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedzi
          (...)
          Sam browar to Browar Jednego Piwa z miejscowości Roscommon. Nazwalem go tak dlatego że poniższe piwo to w zasadzie jedyny napitek jaki produkowany jest tam już od kilku lat i co widać po fotkach nie kwapią się nawet do zmiany ety.(...).
          Nie zgodzę się z tą tezą. Browar warzy w systemie ciągłym, dla kilku pubów działajacych w Galway, ciemną pszenicę oraz stout-a.
          Piwna turystyka według abernackiego

          Comment

          • Cooper
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🍼🍼
            • 2002.11
            • 6057

            #6
            No może obecnie i tak. Ja mam kontakt tylko z tym butelkowym piwem a gdy jakies 4 lata temu byłem w browarze warzyli tylko jedno piwo. Zdaje się właśnie to i dlatego jakoś to pale ale ma u mnie taki "monopol". Tak czy siak skoro je butelkują, mogli by zabutelkowac też CiePsze i Stouta ale widać taka ich polityka.
            Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
            1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

            Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

            Comment

            • darekd
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🍺🍺🍺
              • 2003.02
              • 12674

              #7
              Teraz warzą więcej. To piwo jest lekkie w odbiorze. Z łagodnymi chmielowymi tonami trawy i cytrusów. Sesyjne piwo, nie razi ale też nie zachwyca niczym szczególnym.

              Comment

              Przetwarzanie...
              X