Egill to tylko narzędzie, którego używa kontraktowy Borg Brugghús. Więcej w nieznanym języku tu http://www.borgbrugghus.is/thetta-eru-bjorarnir/nr/45
Ekstrakt NN., alk. 6 % vol.
Zapach. Żywica ze słodkim ciastem owocowym, trochę aromatu pralinowo-lukrecjowo-karmelowego. Później prażony słód. Kawa. Intensywnie, bogato. Podoba mi się bardzo.
Piana w kolorze beżu z brunatnym odcieniem, średnio wysoka, średnio trwała. Po opadnięciu cieniutka warstewka na powirzchni i równie cienkie i niezbyt rozległe mazy na szkle. Gaz nie za duży, w sam raz.
Kolor brązowy, prawie czarny, niemal nieprzejrzysty.
Smak. Słód, czekolada, praliny, trochę kawy, spory chmiel w drugiej fazie i w finiszu, a na sam koniec znowu pralinowo i nieco kwasku. Akuratnie zbalansowane, okrągłe - jest pełnia i jest mocny chmielowy akcent.
Treściwe, jednak nie ciężkie, pije się gładko.
Bardzo dobry porter, bardzo dobre piwo.
Ekstrakt NN., alk. 6 % vol.
Zapach. Żywica ze słodkim ciastem owocowym, trochę aromatu pralinowo-lukrecjowo-karmelowego. Później prażony słód. Kawa. Intensywnie, bogato. Podoba mi się bardzo.
Piana w kolorze beżu z brunatnym odcieniem, średnio wysoka, średnio trwała. Po opadnięciu cieniutka warstewka na powirzchni i równie cienkie i niezbyt rozległe mazy na szkle. Gaz nie za duży, w sam raz.
Kolor brązowy, prawie czarny, niemal nieprzejrzysty.
Smak. Słód, czekolada, praliny, trochę kawy, spory chmiel w drugiej fazie i w finiszu, a na sam koniec znowu pralinowo i nieco kwasku. Akuratnie zbalansowane, okrągłe - jest pełnia i jest mocny chmielowy akcent.
Treściwe, jednak nie ciężkie, pije się gładko.
Bardzo dobry porter, bardzo dobre piwo.