Rinkuškiai, Rinkuškiu Baro Tikrasis

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2654

Rinkuškiai, Rinkuškiu Baro Tikrasis

Kolejne piwo z birżańskiego browaru Rinkuškiai. Zawartość alkoholu 5,2%, ekstraktu nie podano na opakowaniu.

Pełna złocista barwa, lekkie zamglenie
    Piana obiecuje sporo po nalaniu, ale stosunkowo szybko pojawia się rozczarowanie. Choć mocno oblepia ścianki, to na powierzchni pozostaje tylko marna szumowina.
    Aromat o mocno zaznaczonej dość specyficznej nucie - częsty w litewskim piwie groch miesza się tu z innymi, gotowanymi warzywami. W efekcie mamy zimną jarzynową. W tle pojawia się lekka słodowość.
    Smak jest oparty na umiarkowanej słodowości z lekko drewnianym, lekko warzywnym finiszem. Goryczka jest wręcz symboliczna, chyba tylko po to by konsument nie zapomniał, że pije piwo a nie bulion z jęczmieniem.
    Nagazowanie niskie, wyraźnie podkreśla specyficzny profil smakowy.
    Butelka z firmowym kapslem i z dedykowaną marce Baro etykietą, tutaj z błękitnym akcentem, której podstawą jest liternictwo. Podobnie jak w przypadku innych piw tej marki brakuje podanego składu.

Piwo moooocno specyficzne, dla koneserów. Po ogrzaniu przypomina nieco smakiem warzywną zupę, niekoniecznie grochową. Szczerze mówiąc nawet nie wiem czy to nie było intencją producenta. W moich oczach jednak wrażenia z konsumpcji zasługują co najwyżej na 4,5 w skali 1-10.
    Attached Files
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020
Przetwarzanie...
X