Svyturys, Raudonu Plytu Nezinomas Krantas

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Prusak
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 4485

    Svyturys, Raudonu Plytu Nezinomas Krantas

    Dubbel, 6 proc. alk., uwarzony w koncernie przez browar kontraktowy.
    Zupełnie udane piwo, nienachalne, gorycz przełamana wiśniowymi posmakami. Raczej jednak do jednorazowej degustacji.
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

    #2
    Foto:
    Attached Files
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

    Comment

    • DariuszSawicki
      Major Piwnych Rewolucji
      🍼
      • 2012.08
      • 2869

      #3
      Nazwa piwa znaczy '' Nieznany Brzeg ''
      Butelka 0.33l. Ekstrakt 14.7 %. 23 IBU.
      W składzie: słód jęczmienny, słód karmelowy, chmiel, drożdże. Na kontrze piszą, że piwo dojrzewa z prażonymi strużynami z dębu francuskiego

      Kolor: Czerwono- miedziany
      Zapach: Owoce:wiśnia i truskawka. Do tego aromat znany z whisky.
      Piana: Świetna, potężna, opada powoli. Pęcherzyki są drobne, osad na szkle okazały, a najlepsza jest gruba, kremowa czapa na finiszu.
      Smak: Piwo jest gęste, treściwe. Wyraźnie owocowe, głównie wiśnia. Spora, ale raczej pestkowa i ziołowa niż chmielowa goryczka. Piwo w belgijskim stylu.

      Bardzo smaczne piwo ze skromną etykietą, ale na kontrze jest sporo informacji.
      Attached Files

      Comment

      • darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 12674

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DariuszSawicki Wyświetlenie odpowiedzi
        Na kontrze piszą, że piwo dojrzewa z prażonymi strużynami z dębu francuskiego
        Chodzi o płatki dębowe.

        Aromat - słodowy z suszonymi owocami oraz wiśniami, leciutka paloność
        Piana - dość wysoka, kremowa, gęsta, opada szybko do trwalszego kożuszka, zostaje na szkle
        Barwa - herbaciano-wiśniowa, lekko mętne
        Wysycenie - łagodne, troszkę musuje
        Smak - karmel z pewną dozą słodyczy, potem trochę owoców, ale niezbyt dużo (rodzynki, suszone śliwki). Początkowo dość wyraźne posmaki beczki zapewne od wspomnianych płatków, dla mnie wprowadzały trochę dysonansu, ale w granicach normy. O dziwo trochę wyczuwalny i rozgrzewający alkohol.
        Treściwość - spora

        Trochę mało estrowo-owocowe, bardziej deserowe, ale ogólnie sympatyczne piwo.

        Comment

        • rafael52
          Porucznik Browarny Tester
          • 2013.12
          • 478

          #5
          Barwa: bursztynowa lekko zmętniona. [4,5]
          Piana: niezbyt obfita, kremowa, zwarta, drobnopęcherzykowa, szybko opada. [3,5]
          Zapach: owocowy, aromaty śliwek, rodzynek, wiśni, lekkie nuty od płatków dębowych, alkohol lekko wyczuwalny, ale w przyjemnej formie. [4,5]
          Smak: również głównie aromaty owoców, do tego lekki karmel z przypieczonymi nutami. na finiszu delikatna goryczka o lekko przypiekanym charakterze, może nieco alkoholowa. [4]
          Wysycenie: średnie, mogło by być trochę wyższe. [4]

          Comment

          • DariuszSawicki
            Major Piwnych Rewolucji
            🍼
            • 2012.08
            • 2869

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DariuszSawicki Wyświetlenie odpowiedzi
            Spora, ale raczej pestkowa i ziołowa niż chmielowa goryczka. Piwo w belgijskim stylu
            Co za kretyn pisał to zdanie
            Najwyższy czas oceniać piwo na trzeźwo, ale jak to zrobić

            Comment

            • WojciechT
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2012.09
              • 2546

              #7
              Jak dla mnie bardzo przeciętny jest ten dubbel. Wodnisty, z lekko wyczuwalnym alkoholem. Do tego standard, karmel, trochę słodyczy. Kwasek przy przełykaniu.

              Comment

              Przetwarzanie...
              X