Vilniaus, Lengvas Vasaros Alus

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2656

Vilniaus, Lengvas Vasaros Alus

Stosunkowo nowy produkt w portfolio wileńskiego browaru. Light summer beer, jak napisano na etykiecie, to lekkie piwo o zawartości alkoholu na poziomie 4,8% W składzie woda, słód jęczmienny, chmiel. Tyle.

Jasna, złocista, lagerowa barwa o pełnej klarowności.
    Delikatnie żółtawa piana, o raczej drobnej teksturze. Stabilizuje się do wyraźnej pierzynki po kilku minutach. Na szklance zostają całkiem pokaźne wzorki.
    Zapach słodowy, z odczuwalnymi nutami chmielu oraz owocowo-słodkawymi klimatami. Do tego w tle odrobina warzywnych nastrojów. Czyżby od grochu, który Litwini lubią dodawać do swych piw?
    W smaku jest jak dla mnie zbyt słodko. Brak balansującej profil goryczki. W posmakach zostaje to przesłodzone ziarno, pomieszane z dojrzałą słodyczą owoców, głównie jabłek. Majaczy też jakaś warzywna, trudno definiowalna nuta, gdzieś w bardzo dalekim tle.
    Nagazowanie przeciętne, wyższe by nie zaszkodziło.
    Butelka 330ml z prostą etykietą, wypełnioną treścią pisaną na tle loga browaru. Kapsel czarny.

Piwo przypominające wiele litewskich produktów. Mnie osobiście nie przekonuje, choć w zamyśle takie pewnie miało być. Warzywa nawet nie przeszkadzają specjalnie. Męczy za to jednowymiarowa słodycz, rozczarowuje brak goryczki. Mainstreamowe piwne gusta mamy z sąsiadem odmienne, pomimo tylu wieków wspólnej tradycji. Za wrażenia z konsumpcji 6 w skali 1-10.
    Attached Files
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Related Topics

Collapse

• Shedao
    Litwa, Wilno, Vilniaus g. 29, La Birra Pub
    Shedao
    Dość specyficzne miejsce, bo klimat trochę jak z pubu studenckiego, nazwa... sami widzicie jaka, a w ofercie belgia - Blanche, Dubbel, Witbier. Spróbowałem pierwszych dwóch, Blanche było przepyszne.

Uwaga: knajpa otwiera się o 17, a zamyka, w zależności od dnia, między 4 a 6...
    2025-01-07, 15:16
  • Shedao
    Litwa, Alytus, Vilniaus g. 35, Dzūkų alaus restoranas
    Shedao
    W mieście Alytus (pol. Olita), po drodze do Wilna, znajduje się browar restauracyjny. Elegancki i nietani, nowoczesny. Menu mamy w formie kodu QR na stoliku. Można zamówić deseczkę degustacyjną. Na mojej znalazło się:
    Spakainas (session IPA)
    Cystas (American Pale Lager)
    Razumnas...
    2025-01-07, 14:49
  • bastion
    Łotwa, Aluksne, Talavas Iela 5, Aluksnes Alus.
    bastion
    Łotewska prowincja ma swój urok. Cisza i wszechwładny spokój wręcz emanują z tych miejsc. Miłośnicy lasów, jezior i drewnianych domków, znajdą tam swoje miejsce na ziemi.
    W przypadku miasteczka Aluksne nieco rozwleczonego terytorialnie, celem wizyt jest jezioro z ruinami zamku na...
    2024-11-26, 23:29
  • Prusak
    Sakiškių alus, Zi-Zu Lager
    Prusak
    Wahałem się, gdzie to wpisać, bo mamy do czynienia z kooperacją litewskiego browaru z polskim kontraktowym Dzikim Wschodem, ale jako że na puszce naklejono kwit, że to import, niech więc będzie, że import, choć chmiele z Polish Hops i nazwa wskazuje, jakie.
    Alk. 4, 7%. E, brak.
    ...
    2024-09-28, 22:25
  • bastion
    Łotwa, Jelgava, Cukura Iela 21, Alus Daritava Viedi.
    bastion
    Browar restauracyjny Viedi mieści się na przedmieściach spokojnego miasteczka jakim jest Jelgava. Ale generalnie można to przypiąć chyba do każdego łotewskiego miasta poza stolicą. W piękny letni dzień widać mnóstwo ludzi spacerujących, czy też oddających się żegludze po rzece Lelupie....
    2023-11-27, 22:50
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...