Astravo, [Ninkasi] N°12.B Vanilla Robust Porter

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • WojciechT
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2012.09
    • 2546

Astravo, [Ninkasi] N°12.B Vanilla Robust Porter

Kolor: Bardzo ciemno brązowe, jedynie pod światło widać prześwity. Za to jest w miarę klarowne. 5

Piana nawet wysoka i raczej trwała, beżowa, zostawia na ściankach grube ślady. 4

Aromat: no, wanilia. Bo co ma być. Toffi, czekolada. Nawet przyjemny. Paloność, melanoidyny. 4

Smak: piwo jest smaczne. Ba! Póki co to najsmaczniejsze piwo z Ninkasi, które piłem. Pełne, treściwe (a tego zwykle brakowało ich piwom), wyraźnie karmelowe, czekoladowe i waniliowe (czytałem recenzje, że wanilia jest niewyczuwalna, ale się z tym nie zgadzam). Minus jest taki, że ta słodkość mniej-więcej w połowie szklanki staje się męcząca, wręcz mdła. 0,33 l to optymalna pojemność. 3,5

Wysycenie: Właściwie nie ma, ale to dobrze. 5

Opakowanie: Bardzo ascetyczna etykieta skutkująca tym, że średnio pamiętam, które piwo piłem, a które nie. Za to skład "aż za dokładny", jak to mawiał mój ojciec, do tego wszystkie nowomodne informacje - temperatura, foodpairing, krótki opis smaku. Szkoda, że kapsel goły jak ja po dwóch tygodniach od wypłaty.

Dało radę.
  • Wujas
    Gość
    • 2014.11
    • 267

Zarówno w aromacie, jak i w smaku czuć znacznie słabszą wanilię niż w Hoppy B-day dr brew (który jest zaledwie oatmeal stoutem z dodatkiem wanilii).
    W zasadzie lepiej dolać parę kropel aromatu waniliwego do porteru Amberowskiego, niż szukać numeru 12B w sklepie. Wyjdzie bardziej waniliowo i 2 razy taniej

Comment

• WojciechT
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2012.09
      • 2546

Zdjęcie:
      Attached Files

Comment

• Dzoshu
        Porucznik Browarny Tester
        • 2013.12
        • 496

Kolor: Czarne z rubinowym refleksem, klarowne, przejrzyste.
        Piana: Wymuszona, sycząca, redukuje się do małej warstwy na powierzchni.
        Zapach: Słodycz, wiśnia, masło. wanilia.
        Smak: Pełne, czekoladowe z wiśniowym posmakiem. Chwilę po przełknięciu pojawia się długa gorzko - czekoladowa goryczka.
        Wysycenie: Średnie w stronę wysokiego.
        Opakowanie: Fajny myk z nazwami od stylów ale etykieta niczym się nie wyróżnia.
        Uwagi: Warka 5.06.15. Nie odrzuca ale raczej nie prezentuje sobą nic ciekawego.
        Last edited by sibarh; 2015-03-15, 22:01.

Comment

• titan
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2014.08
          • 122

Kolor: Czarne z refleksami 4
          Piana: Marna, szybko znika 2
          Zapach: Głównie kakao, ale takie jak z placka drożdzowego, jest czekolada, i też nuta wanilii. Ogólnie zapach słodki nawet może mdły 4
          Smak: Smak zdecydowanie czekoladowy, wanilia nie jest wyczuwalna, są wiśnie. O ile po zapachu oczekiwałem czegoś mdłego mile sie rozczarowałem, ta słodycz tutaj jest bardzo wyważona. 4.5
          Opakowanie. Podoba mi sie ten kształt butelki, etykieta raczej do wybitnych nie należy, ale pomysł też sie liczy, dużo danych o piwie 4
          Bardzo fajne ciekawe piwo.

Comment

• Oskaliber
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2010.05
            • 727

Kolor: Bardzo ciemny brąz, nieprzejrzysty.

Piana: Beżowa, niezbyt obfita, niezbyt gęsta, średnio trwałą. Opada do kożucha.

Zapach: Czekolada, coś między karmelem a toffie, wanilia, lekka suszona śliwka.

Smak: Treściwość średnia do średnio wysokiej. Czekolada, karmel, wanilia, suszona śliwka, kawa. Dosyć bogate i smaczne. Goryczka średnio niska, przypalana.

Wysycenie: Niskie.

Ogółem: Bardzo dobre. Najlepszy wypust Ninkasi od dawna.
            BeerFreak.pl

Comment

Przetwarzanie...
            X