Obiecałem sobie, że nie będę kupował więcej piw z tego browaru, ale się złamałem. Niestety była to zła decyzja. Masło i warzywa przykrywają aromat amerykańskich chmieli, a i smak pozostawia wiele do życzenia. Piwo jest po prostu skopane. Zdatne do picia, ale to jest największy komplement, jaki na jego temat jestem w stanie napisać.
Astravo, [Ninkasi] Globale
Collapse
X
-
2800 nowe piwa opisałem na forum
Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria
-
-
Piwo zakupione w Składzie Piwa i Alkoholi na Starowiślnej. Butelka 0,5l. Moc 7,9%, ekstrakt 17. Kolor mocnej ciemnej herbaty. Bardzo ładny. Piwo klarowne. Piana bardzo drobna, duża, ciemna, beżowa. Trwała. Zapach dość ciężki. Słodowo słodki z chmielem żywicznym. Trochę karmelu. Ciężka AIPA w zapachu. W smaku wydaje się troszkę lżejsze niż by z parametrów wynikało. Słodowość z nutami karmelu miesza się z żywiczną goryczką. Goryczka mocna, ale nie przytłacza. Posmak goryczki początkowo krótki, z czasem coraz dłuższy. Wysycenie drobniutkie, mocne. Może bardziej odpowiednie byłoby trochę niższe, ale nie wiem czy piwo nie było by przyciężkie wtedy. Opakowanie jak na foto sibarha. Mnie się taka etykieta nie podoba ani kolorystycznie, ani graficznie. Wprawdzie parametry podane, ale kapsel goły. Nie byłem fanem poprzednich etykiet, ale chyba były lepsze. Szaro, ponuro, nie ciekawie. Jak ma taka butelka przyciągnąć? Ale piwo w sumie całkiem fajne. Bez fajerwerków, ale też bez wad czy mankamentów. Solidna AIPA. W zalewie nowości pewnie nie kupię już, ale jak by wyboru nie było, to wiem, że Glob jest niezły. Oceniam na 4 (1 – 6).To lubię: Czarnków, Krajan, Amber, EDI, Fortuna, BOSS, Lwówek Śląski, Grybów, Jagiełło, Łódź, Browar Na Jurze, GAB, Kormoran, Gościszewo, Konstancin, Staropolski, Zodiak, Zamkowy, Ciechanów
Comment
-
-
Dość ciekawa informacja z ich strony -
Piwo GlobAle jest piwem uwarzonym w ramach projektu organizacji Global Association of Craft Beer Brewers. Zgodnie z założeniami, piwo według jednej receptury uwarzyło siedem browarów z całego świata - USA, Południowej Afryki, Hiszpanii, Holandii, Niemiec, Czech i Polski. Jedyną różnicą w recepturze były drożdże. Ten unikatowy projekt nie tylko pozwoli pokazać jak istotnym elementem w warzeniu piwa są drożdże, ale także jak browarnictwo i miłość do piwa łączy pasjonatów z różnych kontynentów.
American IPA, chmiel Summit, Simcoe, Cascade, Citra. 65 IBU
Pite nieco po terminie
Aromat - mocny karmel, słodko-żywiczne tony
Piana - gęsta, wysoka, kremowa, trwała
Barwa - mocna herbata
Wysycenie - średnie
Smak - goryczka wyraźna, ale bardziej tępa niż długa, z wyraźnymi żywiczno -herbacianymi słodowa baza wyraźna z karmelem
Treściwość - bardzo wysoka, ciężkie piwo, moim zdaniem to bardziej imperialna odmiana ejla.
Ciężkie, esencjonalne, solidne, choć moim zdaniem niezbyt rozbudowane smakowo. Dla mnie nie jest lekko-pijalne, ale wyraźne w smaku.
Comment
-
Comment