Vilniaus, Canis Lupus

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • DariuszSawicki
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2012.08
    • 2869

    #1

    Vilniaus, Canis Lupus

    Alkohol 4,6%, brak danych o ekstrakcie, lekki litewski lager.

    Kolor ładny, bursztynowy. Niestety jakieś farfocle pływają.
    Wysycenie duże, piana beznadziejna, bardzo szybko opadła.
    W zapachu słód, jakieś przyprawy, od razu czuć, że to Litwa. Brak aromatów chmielowych.
    Piwo w smaku jest nad wyraz treściwe, słodowe z wyraźnym ziołowym posmakiem i ze średnią goryczką, której aromat nie zapowiadał. Piwo przypomina trochę wzmocniony alkoholem kwas chlebowy. Przeciętny alus.
    Attached Files
  • GSE
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.10
    • 424

    #2
    piłem z nieoznakowanego PET-a, w zasadzie brat zostawił mi resztkę, więc dlatego mogło być wygazowane..

    kolor jasnomiedziany, herbaciany, sok z jabłek, lekko opalizujące;
    u mnie też pływały paprochy;
    brak piany i wysycenia;
    zapach bez zaskoczenia: miodowo-maślany (znak rozpoznawczy wileńskiego browaru);
    w smaku też maślane, jak czeskie pilsy (diacetyl), ale jednocześnie miodowo-rodzynkowe. z początku chmiel prawie niewyczuwalny, później pojawia się posmak lekko tytoniowy, liściasty i wychodzi delikatna przyprawowa goryczka. na pierwszym planie przede wszystkim słodowość kojarząca się z suszonymi owocami, ale też są fajne nuty świeżo ściętego drzewa czy trawy.

    ogólnie piwo nie jest wyjątkowo niesmaczne, ale trzeba przyznać, że dość cienkie (choć w zasadzie może lepsze od polskich lagerów)

    Comment

    • kosher
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2005.04
      • 2320

      #3
      Barwa słomkowa, klarowne, bez farfocli. Smak to typowy litewski przedstawiciel pilsa w ich stylu czyli słodowe ziółka podszyte lekkim, nawet przyjemnym kwaskiem.
      Jak dla mnie jednak trochę za wodniste i za słodkie. Wersja beczkowa ma woltaż 4,9%. Kupione Pod Strzechą na Olbrachta (W-wa) za 8.80 zł./1 litr.

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • Shedao
        Litwa, Wilno, Vilniaus g. 29, La Birra Pub
        Shedao
        Dość specyficzne miejsce, bo klimat trochę jak z pubu studenckiego, nazwa... sami widzicie jaka, a w ofercie belgia - Blanche, Dubbel, Witbier. Spróbowałem pierwszych dwóch, Blanche było przepyszne.

        Uwaga: knajpa otwiera się o 17, a zamyka, w zależności od dnia, między 4 a 6...
        2025-01-07, 14:16
      • Shedao
        Litwa, Alytus, Vilniaus g. 35, Dzūkų alaus restoranas
        Shedao
        W mieście Alytus (pol. Olita), po drodze do Wilna, znajduje się browar restauracyjny. Elegancki i nietani, nowoczesny. Menu mamy w formie kodu QR na stoliku. Można zamówić deseczkę degustacyjną. Na mojej znalazło się:
        Spakainas (session IPA)
        Cystas (American Pale Lager)
        Razumnas...
        2025-01-07, 13:49
      • Daray
        Brak wyraźniej fermentacji po 48h
        Daray
        Dzień dobry,

        W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

        Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
        2023-03-13, 20:01
      • VidiBob
        Piana a brak wyraźnej fermentacji
        VidiBob
        Dzień dobry,
        zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie...
        2022-05-19, 14:36
      • dadek
        Zakopane, Krupówki 6a, Pstrąg Górski
        dadek
        Skoro już byliśmy w Zakopanem to oprócz browaru Gwarno trzeba było odwiedzić i drugi niedawno powstały, jakim jest Pstrąg Górski. Mieści się u dołu osławionego zakopiańskiego deptaka, i jest kolejnym browarem restauracyjnym właściciela Watry znajdującej się z przeciwnym, górnym końcu...
        2024-04-24, 00:15
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...