Birżu, B&B

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2654

Birżu, B&B

Kolejna propozycja z piwem płynącego regionu Biržai w północnej Litwie. Na okładce podano że B&B to special technology lager. Zawartość alkoholu na poziomie 5,6% pozwala przypuszczać, że ten lager zmierza delikatnie w kierunku stronga. Wykorzystano słody jęczmienne i żytnie. Dodatkowo w składzie nasiona konopi i kolendra.

Ciepła złoto-miodowa barwa, z pomarańczowymi odcieniami. Przejrzysta.
    Lekko żółtawa piana o niedużej trwałości. Po kilku minutach obrączka wokół szkła i resztki naśnieżenia na powierzchni.
    W zapachu dominuje oczywiście słodowość o nieco chlebowym charakterze. W tle wyczuwalna obecność ziół, trawy, ale także i cebuli na przykład. Kolendrowych nastrojów nie zarejestrowałem.
    Smak jest konglomeratem słodkich klimatów. Ulepkowate słody, nieco karmelu, miód. Goryczka praktycznie nie istnieje. Udziału charakterystycznego wszak żyta nie daje się zauważyć. Podobnie z przyprawami. Na upartego mogę pokusić się o to, że gdzieś daleko w tle wyczuwam jakieś ziołowe, trawiaste cienie-odcienie. Na upartego...
    Nasycenie gazem jest wyjątkowo umiarkowane. Podobnie jak w większości litewskich piw odczuwa się niedobór bąbelków.
    Butelka z estetyczną etykietą i krawatką w stylu piw z tamtego regionu Europy. Kapsel firmowy.

B&B ma faktycznie profil typowego stronga. Od tego ostatniego różni go praktycznie niewyczuwalny organoleptycznie alkohol. W posmakach piwo zalega słodką, ciężką, nieco jabolową konduitą. Anonsowany udział ziół/przypraw to chwyt marketingowy. Trochę poniżej pasa. Niezłe jaja. No ale to special technology lager 5 w skali 1-10.
    Attached Files
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020
Przetwarzanie...
X