Rinkuškiai, Alaus Kelias

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wpadzio
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼🍼
    • 2011.06
    • 2654

Rinkuškiai, Alaus Kelias

Alaus Kelias to kolejne piwo z browaru Rinkuškiai w Birżach. Kelias to droga, ścieżka. Ma to zapewne przywodzić na myśl sielskie, wiejskie, tradycyjne piwo z regionu. A ponieważ Birże (po litewsku Biržai) były przez wieki w posiadaniu Radziwiłłów z Nieświeża możemy odbyć coś na kształt podróży sentymentalnej
    Piwo ma 5,5% alkoholu, nie podano ani ekstraktu, ani szczegółowego składu.

Złota, klarowna barwa.
    Dość obfita po nalaniu, lekko żółtawa piana o raczej drobnej teksturze. Kilka minut zajmuje jej ustabilizowanie się do całkiem trwałej cienkiej pianki.
    Aromat w spodziewanym litewskim stylu - nieco ziarna, trochę ziemistych odcieni, lekkie słodkawe nuty, trochę warzyw (groch zapewne był tutaj grany).
    Smak z miękkimi słodowymi elementami na pierwszym planie. Trochę słodkich owocowych nut ale przede wszystkim wyraźne miodowe nastroje, pozostające również w posmakach. Praktycznie brak goryczki. Gdzieś tam hen hen pojawiają się jakby ziołowe echa.
    Nagazowanie średnie, odczuwalne w ustach. I całe szczęście, chciałoby się rzecz, przy takim profilu smakowym.
    Butelka 330ml z taką jakąś rozmemłaną w klimacie etykietą... mnie nie podoba się. Kapsel firmowy browaru.

Nie spodziewałem się niczego innego, zwłaszcza po tym jak przeczytałem na etykiecie że to Biržai Country Beer. Piwo bardzo jednostronne w swoim charakterze. Podróż sentymentalna jest zatem podróżą nieco zamulającą. 7,5 w skali 1-10. Idę po jakieś ostre papryczki. Na wschód. Tam musi być jakaś cywilizacja...
    Attached Files
    Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
    Serviatus status brevis est
    3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020
Przetwarzanie...
X