Vilniaus, Tamsusis Kvietinis Dark Wheat

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • DariuszSawicki
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2012.08
    • 2870

Vilniaus, Tamsusis Kvietinis Dark Wheat

Alkohol 5,8%. W składzie woda, słód pszeniczny 50 % , słody jęczmienne ( pale, monachijski i karmelowy) chmiel i drożdże. Piwo niefiltrowane.

Etykieta jak inne z tego browaru, trudno rozróżnić. Kapsel twist off.
    Piana kremowa, za niska jak na pszenicę, szybko dziurawi się.
    Kolor miedziano brązowy, też bardzo mocnej herbaty. Zmętnienie średnie.
    Zapach delikatny. Owoce, głównie banany i śliwki. Później pojawia się coś metalicznego ( na skórze wyraźnie czuć gwóźdź).
    W smaku mdłe, karmelowe, zupełnie bez oznak ciemnej pszenicy. Goryczka niska, kwasek jest, ale nie orzeźwia. Pod koniec piwo męczy, karmel wręcz zalepia...

Coś fatalnego, zdecydowanie odradzam. Jakoś przeżyłem ten eksperyment.

Related Topics

Collapse

• Shedao
    Litwa, Wilno, Vilniaus g. 29, La Birra Pub
    Shedao
    Dość specyficzne miejsce, bo klimat trochę jak z pubu studenckiego, nazwa... sami widzicie jaka, a w ofercie belgia - Blanche, Dubbel, Witbier. Spróbowałem pierwszych dwóch, Blanche było przepyszne.

Uwaga: knajpa otwiera się o 17, a zamyka, w zależności od dnia, między 4 a 6...
    2025-01-07, 15:16
  • Shedao
    Litwa, Alytus, Vilniaus g. 35, Dzūkų alaus restoranas
    Shedao
    W mieście Alytus (pol. Olita), po drodze do Wilna, znajduje się browar restauracyjny. Elegancki i nietani, nowoczesny. Menu mamy w formie kodu QR na stoliku. Można zamówić deseczkę degustacyjną. Na mojej znalazło się:
    Spakainas (session IPA)
    Cystas (American Pale Lager)
    Razumnas...
    2025-01-07, 14:49
  • Promil03
    Vilniaus, Senojo Vilniaus Tamsusis / Dark
    Promil03
    Przywiezione przez kumpla prosto z Litwy.
    Piwo z browaru UAB "Vilniaus Alus" - Tamsusis (Dark).
    Butelka: 0,5 l (zamykane gołą krachlą).
    Alkohol: 5,6%. Ekstrakt: brak danych.
    Kolor: ciemny, lekko czerwonawy.
    Piana: znikła tak szybko jak się pojawiła....
    2009-05-12, 21:43
  • Kolesław
    Vilniaus, Vilniaus Tamsusis su żolelemis / Dark with herbs
    Kolesław
    Ekstrakt nieznany, alk. 5,6 % vol. Po raz trzeci w piwach z tego browaru zardzewiały kapsel twist-off. Mają z tym problem.
    Zapach słodowo-winny i coraz bardziej winno-marmoladowy, lekko przypalany, lekko drożdżowy. Przyjemny, słodki, deserowy. Żelaza nie czuję.
    Kolor miedziano-ceglasty....
    2009-11-23, 11:55
  • e-prezes
    Litwa, Wilno, Vilniaus 28, Distilerija
    e-prezes
    Trochę taki typowy lokal ze światowymi alkoholami. Skusiła mnie markiza browaru Brooklyn. Na 15 kranach klasyka importu oraz lokalne i jedno swoje. Z miejscowych Genys na jednym oraz Bocmano na 3. Brooklyn lager tylko. Swoje kontraktowe Gin & Tonic IPA ziołowe z aromatem toniku. Do IPA daleko,...
    2019-02-13, 13:40
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...