Alaus Meistrai, Velnio Kraujas

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • GSE
    Porucznik Browarny Tester
    • 2002.10
    • 424

Alaus Meistrai, Velnio Kraujas

Dostępne na nalewakach w sieci Alaus Meistrai (Piwni Mistrzowie). Tłumaczenie nazwy piwa to "Krew Diabła". Alkohol 8,8%. Nie jestem pewien czy etykieta zawiera nazwę producenta czy tylko dystrybutorów.

K: ciemne whisky - brunatno-miedziany, opalizujący
    P: niewielka, szybko znika
    Z: fenolowo-estrowy - przypomina grzane wino owocowe, bardzo malinowy - prawie jak oranżada, ale można wyczuć też lekki octan etylu
    S: tak jak zapach - bardzo aromatyczny, owocowy, dużo Belgii - przypomina mi Leffe, które piłem w zeszłym roku, ale Velnio Kraujas jest znacznie bardziej pijalne i procenty wyczuwalne dopiero po dłuższej chwili (po słodyczy pojawia się kwaśno-gorzki posmak)
    W: raczej niskie, ale przyjemne

Myślę, że warto sprawdzić jak ktoś będzie miał okazję w Kownie. W szkle wygląda tak.
    Attached Files
    Ostatnia zmiana dokonana przez GSE; 2016-01-31, 18:56.

Related Topics

Collapse

• Shedao
    Litwa, Kowno, Rusmenių g. 35, Apynys Alaus Darykla
    Shedao
    Kilka kilometrów od browaru Apynys jest inny browar nazwany Apynys. Czego nie rozumiecie? Od tamtego (znanego również jako Green Monster, na ul. Ruko 12) się odbiłem, więc nie ma o czym gadać. Tu natomias mamy ciekawą sprawę. Browar zlokalizowany jest w prywatnym domu, przy ulicy...
    2025-01-07, 14:37
  • Shedao
    Litwa, Alytus, Vilniaus g. 35, Dzūkų alaus restoranas
    Shedao
    W mieście Alytus (pol. Olita), po drodze do Wilna, znajduje się browar restauracyjny. Elegancki i nietani, nowoczesny. Menu mamy w formie kodu QR na stoliku. Można zamówić deseczkę degustacyjną. Na mojej znalazło się:
    Spakainas (session IPA)
    Cystas (American Pale Lager)
    Razumnas...
    2025-01-07, 13:49
  • e-prezes
    Litwa, Wilno, Traku 4, Alaus Biblioteka
    e-prezes
    Lokal nie nowy, ale w sumie nie wiem czemu nie znalazł uznania odwiedzających z b.biz. W lutym nie miałem zbyt wiele czasu by do niego dotrzeć...

Knajpka znajduje się na piętrze, na które wchodzi się po schodach. Tam duża sala z tytułowymi bibliotecznymi regałami na których...
    2019-09-30, 19:32
  • darekd
    Celestial Beerworks, Jerzy
    darekd
    Browar z Dallas w Teksasie.

Piwo opisane jako "A fine polish Lager"

5% alk.
    Chmiele – Lubelski, Sybilla, Marynka

Aromat – chmielowy (ziołowy, lekka korzenność, owocowo-kwaskowe muśnięcie), łagodny słód bez wyraźniejszego profilu...
    2025-02-05, 02:24
  • darekd
    Braumanufaktur Templin (Potsdam), Erntebock
    darekd
    Rzemieślniczy browar z Poczdamu.

https://www.braumanufaktur.de/

16,5% ekstr.
    6% alk.

Aromat - susz owocowy (głównie jabłko), który po przelaniu bardziej przypomina pieczone jabłka, trochę karmelu, minimalny chleb, chmielowe muśnięcie
    Piana -...
    2025-01-25, 22:36
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...