Svyturys, Baltas Kvietinis

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Szosti
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2008.01
    • 33

    #61
    Rozumiem odmienne gusta i dlatego wrzucania cytrynki do pszeniczniaka nie bedę komentował... . Podobnie, jak dodawania soku do piw jasnych...
    hmm no z tego co wiem, taki jest orginalny sposób podawania Baltasa... w kazdej knajpie gdzie jest podawany z beczki jest wąłsnie z cytrynką, taki urok tego piwa.
    Wiadomo że nie pije się każdego waizen z cytryną... taki mocny niemiecki hefeweizen hcyba byłby wręcz niesmaczny.

    natomiast zupełnie czym innym jest dodawanie do piwa soku

    A niektóre, mocno na-(albo prze-)gazowane gatunki muszą być nalewane "na raty". Zwłaszcza dodanie na finał osadu potrafi sprowokować pienisty gejzer.
    Nie wiem, ja tam sobie jakoś radze z tym nalewaniem i jak widzę ze juz mi sie piana zaczyna zbierać to zaczynam zwalniać i leje troche wolniej...ale nie tak żeby na raty. Moze to też dlatego że używam suchej szklanki..bo jak dla mnie to mówienie że zwilżona szklanka wiele daje jakoś mnie nie przekonuje

    Comment

    • Pancernik
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2005.09
      • 9789

      #62
      Oczywiście, też spotkałem się z podawaniem "bielszych odcieni" pszenic z plasterkiem cytryny.
      Pamiętam mój szok, gdy dostałem coś takiego po raz pierwszy - cytryna ukryta była w pianie i prawie mnie nie udusiła . Potem ja prawie bym udusił kelnerkę, ale - jak wiemy - prawie czyni dużą różnicę .
      W ogóle jestem chyba trochę sztywniacki (teraz TOT, czyli total off topic) - np. nie biorę także do ust łychy z kolą...
      Wracając do Baltasa, rzeczywiście jest taki trochę "bielszy", ale i tak - moim zdaniem - jest najlepszy z przedstawicieli gatunku na rubieżach wschodnich.

      Comment

      • piowen
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2007.09
        • 207

        #63
        Svyturys Baltas Wheat
        --------------------------

        Kolor: określiłbym jako grejfrut, albo brudna cytryna - chyba, że ktoś woli zbity, jasny miód (4,0)
        Piana: gęsta, obfita, śnieżnobiała... cudo! (5)
        Zapach: kuszący, wyraźny banan z nutkami pszeniczno-drożdżowymi (5)
        Smak: zdecydowane bananowe akcenty, zakończone ostrym cytruskiem (jak ukłucie igły). Dopiero po chwili czuć w ustach przyjemne ślady goryczki, wcześniej przytłumione nieco przez stanowczą kwaskowatość, mnie się podoba (4,5)
        Wysycenie: dobre, nic dodać, nic ująć (4,5)
        Opakowanie: Stonuję nieco wcześniejsze zachwyty. Nigdy bym nie wpadł na to, że to pszeniczniak. Zupełnie przypadkowo wziąłem do ręki butelkę i zdziwiony przeczytałem, co tak naprawdę w niej jest. Z drugiej strony, ktoś nieświadomy może spróbować je i zakochać się w pszenicy! Etykieta powinna wyraźnie sugerować, z czym mamy do czynienia (3,5)
        Uwagi: Kupione w Auchan i Tesco w bardzo dobrej cenie 3,19. Jeśli chodzi o cenę-jakość, to należy się najwyższa nota.
        Last edited by piowen; 2008-04-01, 11:50. Powód: kosmetyka
        "Nie każde piwo to Żywiec "- całe szczęście.

        Comment

        • slon666
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2008.03
          • 1

          #64
          Kolor - jasny miód
          Piana - śnieżnobiała, sztywna i bardzo gęsta
          Zapach - Na początku banan, a w trakcie picia pojawiły się goździki
          Smak - Jak dla mnie przykład pszeniczniaka z bardzo delikatną nutką goryczki
          Wysycenie - Zaraz po nalaniu było dość obfite, lecz po paru minutach gaz prawie całkowicie uciekł

          Wypite w Wilnie w restauracji - Cili Kaimas

          Tak mi to piwo zasmakowało, że teraz przynajmniej raz w tygodniu jadę do Reala na zakupy - butelka 3,29

          Ja daję mocne 5
          Last edited by sibarh; 2013-05-05, 19:01.

          Comment

          • Sven
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2003.09
            • 1211

            #65
            Ja wypilem wersje na rynek angielski, moc 5%.

            Piana poczatkowo wysoka, w ciagu minuty mocno sie zredukowala. Mocno nieprzejrzyste, zawiesina bardzo drobna. W zapachu duzo kwasowosci, smak to poczatkowe pieczenie w jezyk, pozniej nieco nut drozdzowych i znowu kwaskowosc. Poprawny pszeniczniak, ale na upaly, bo kwaskowaty i orzezwia, do delektowania wole nieco bardziej slodowe wersje.
            Celia, cerevisia et conventus.

            Comment

            • Kenda
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2008.07
              • 1

              #66
              Dobre piwo prosto z Litwy (kochana rodzina). Smak inny niż nasze Polskie, ale musze przyznać że nawet lepsze. Baltas zrobił namnie duże wrażenie.
              Jeszcze fotka zanim zostało wemnie wlane.

              [img=http://img508.imageshack.us/img508/7538/litwakf0.th.jpg]
              Last edited by Kenda; 2008-07-07, 22:17.

              Comment

              • kamil_mi
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2004.07
                • 12

                #67
                Ostatnio sięgając po paulaner'a w kieleckim realu (cena doszła już do 5,49zł za butelkę :/) zauważyłem właśnie że pojawiło sie nowe pszeniczne piwko i to o 2zł tańsze.

                Wybrałem więc coś nowego w celu sprawdzenia, ale patrząc na cenę nie spodziewałem sie rewelacji. Dawno sie tak przyjemnie nie pomyliłem . Piwo naprawdę rewelacja!! Po zostawieniu resztki na dnie, zauważyłem piękną drożdżową palmę na ściance, nie omieszkując zmieszania jej z resztką piwa i polania po gęstej pianie

                Polecam wszystkim wielbicielom piw pszenicznych
                Partia Przyjaciół Piwa Pszenicznego

                Comment

                • skitof
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼🍼
                  • 2007.11
                  • 2484

                  #68
                  Piwo absolutnie warte spróbowania. Jeden z moich ulubionych pszeniczniaków. Choć nie polecam zastosowania się do adnotacji na kontretykiecie zalecającej dodanie cytrynki. Bez niej jest po prostu lepsze.

                  Comment

                  • sibarh
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2005.01
                    • 10387

                    #69
                    Aktualnie 5%. Najnowsza "twarz" piwa:
                    Attached Files
                    2800 nowe piwa opisałem na forum
                    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
                    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

                    Comment

                    • beskid
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2009.04
                      • 1

                      #70
                      Witam,
                      Jestem właśnie w trakcie kosztowania, a za radą forumowiczów dorzuciłem sobie cytrynki
                      Smak świetny, kwaskowy i orzeźwiający, jak to bywa z białymi piwkami. Kupione w Wawie na Rudnickiego w śmiesznej jak na pszeniczniaki cenie 2,4 zł.

                      Comment

                      • Cannabee776i99
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2009.08
                        • 658

                        #71
                        Ja niestety za 2,4 nie spotkałem tego piwa. Zakupiłem je za 3,69 w Marc Polu. W smaku orzeźwiające, kolor jak na zdjęciu wyżej, piana trzymająca do samego końca i mocno zaznaczająca na szklance mój postęp w konsumpcji, nagazowanie w sam raz, obecnie jeden z moich faworytów.

                        Comment

                        • leona
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2009.07
                          • 5853

                          #72
                          Kolor: bardzo jasna mętna cytryna [4,0]
                          Piana: gęsta, średnio obfita, bielutka i pozostająca do ostatniej kropli piwa [5,0]
                          Zapach: mało intensywny, jakby napój cytrusowy z lekkim aromatem goździka [3,5]
                          Smak: pierwszy smak - kwaśne, i żadne następne smaki nie zmyły tego wrażenia [3,5]
                          Wysycenie: za mocne, aż "wychodziło nosem"; a ponadto potęgowało przez to swoją kwaśność [3,0]
                          Opakowanie: osobiście nie lubię tego typu butelek, gdzie na informacje zostaje tylko taka większa krawatka ale kupione w czteropaku ma jeszcze ładny kartonik, który może cieszyć swoją nienaganną grafiką [4,0]

                          Kupione w BOMI za 12,99 czteropak.

                          Niestety od jakiegoś czasu to piwo jakby nieco traciło na jakości, najbardziej smakowało mi jakieś 3 lata temu, kupowane na Litwie w butelkach. Teraz sytuacja się odwróciła i lepsze jest beczkowe. Ale nadal warte uwagi.

                          Ponadto mam podejrzenia, że dodają do niego zmętniacze - butelki stojące przez kilkanaście dni mają na spodzie pokaźną ilość drożdży (to dobrze) ale to co ponad nimi jest idealnie, równiutko nieprzejrzyste a to jest chyba niemożliwe?
                          Last edited by leona; 2009-10-16, 10:10. Powód: liter

                          Comment

                          • Seta
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2002.10
                            • 6964

                            #73
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
                            Ponadto mam podejrzenia, że dodają do niego zmętniacze - butelki stojące przez kilkanaście dni mają na spodzie pokaźną ilość drożdży (to dobrze) ale to co ponad nimi jest idealnie, równiutko nieprzejrzyste a to jest chyba niemożliwe?
                            Możliwe, pszeniczne drożdże właśnie takie są. Chociaż sztucznych zmętniaczy nie można wykluczyć.

                            Comment

                            • sylwester
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2009.10
                              • 1

                              #74
                              fajny kształt tej butelki teraz jest

                              Comment

                              • leona
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2009.07
                                • 5853

                                #75
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta Wyświetlenie odpowiedzi
                                Możliwe, pszeniczne drożdże właśnie takie są. Chociaż sztucznych zmętniaczy nie można wykluczyć.

                                Chodziło mi bardziej o nacisk na słowo równiutko niż możliwe
                                Czy grawitacja i spokój nie powinny powodować, że na górze butelki jest np. 10 drożdży, na środku 100 a na dnie 1000? Tak to wygląda przynajmniej w stojących w mojej "piwniczce" Abbe, Paulanerze i Ciechanie.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X