Svyturys, Baltijos Tamsus / Dark / Dark Red / Marzen Tamsusis

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19269

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
    A mnie średnio podeszło. Zalatuje alkoholem i takim baltyckim posmakiem jak z Colta. Wziąłem z półki tylko dlatego, że nie podobał mi napis "Dark Beer", gdy przez szkło widać było ewidentnie jasne piwo. Poprzedzone Kamasutrą, która ostatnio mi nie leży, ale była wyraźnie lepsza
    to teraz jest na odwrót
    piana, pierzynowo obfita, gruba i żywa jak obrazy Soudka. opadła/upadła, choć w swym szale upadania oparła firany na szkle mile rozczarowując. skryta w butelce z napisem "dark beer" znów mnie oczarowała kasztanoą barwą i znudzonym nagazowaniem na finiszu. pozostało miłe wspomnienie usta wypełniające lekko gorzkim rozczarowaniem.
    mniamusznie...

Comment

• delvish
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.11
      • 3508

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
      mniamusznie...
      Co do oceny końcowej zgadzam się z e-prezesem. Bardzo smaczne piwo. Coś na kształt koźlaka w wersji light, z niską zawarością alkoholu i o niskim stopniu odferementowania. Smaczki karmelowe charakterystyczne dla koźlakowego stylu wyraźnie wyczuwalne i ładnie rozbudowane. Do tego ładna piana, mimo tego, że po jakimś czasie redukuje się do zera. Kolor ładnie miedziany. Alkohol niewyczuwalny. O ile mnie wzrok nie zmylił to piwo ma obecnie 15% ekstraktu i 5,6% ABV.
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
      Kolor: bursztynowo-miedziany, ładny, jednakże nie przyszłoby mi do głowy, żeby piwo o takim kolorze określić mianem "dark beer".
      A jednak można spokojnie znaleźć trochę koźlaków o miedzianym (a nawet jasnomiedzianym) kolorze, które jednak zaliczają się do piw ciemnych.
      Last edited by delvish; 2008-09-07, 13:35.
      "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
      (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

• darko
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2003.06
        • 2078

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi

A jednak można spokojnie znaleźć trochę koźlaków o miedzianym (a nawet jasnomiedzianym) kolorze, które jednak zaliczają się do piw ciemnych.
        Wyłączając popularne w Niemczech maibocki.

Comment

• delvish
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.11
          • 3508

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darko Wyświetlenie odpowiedzi
          Wyłączając popularne w Niemczech maibocki.
          Oraz hell bocki. Ja miałem na myśli tradycyjnego koźlaka-ciemniaka.
          Last edited by delvish; 2008-09-07, 14:11.
          "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
          (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

• sibarh
            🥛🥛🥛
            • 2005.01
            • 10387

Wersja specjalna ma 5,8%:
            Attached Files
            2800 nowe piwa opisałem na forum
            Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
            Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• żąleną
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.01
              • 13239

Piłem wersję 5,8%. Dostałem egzemplarz ze źródła, nie parlam po litewsku, więc nie wiedziałem, że producent pozycjonuje to piwo jako ciemne, i uznałem kolor za obiecujący. Wrażenia mniej więcej takie, jakbym pił niezłego polskiego mocniaka z karmelowymi posmakami. Piwo jest trochę ciężkie w odbiorze, brak mi jakiejś chwytliwej dominującej nuty, ale wypiłem z przyjemnością.

Butelka grawerowana tylko z krawatką.

Comment

• sibarh
                🥛🥛🥛
                • 2005.01
                • 10387

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną Wyświetlenie odpowiedzi
                Butelka grawerowana tylko z krawatką.
                Czyli taka:
                Attached Files
                Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów

Comment

• Pendragon
                  🥛🥛🥛
                  • 2006.03
                  • 13952

Wersja eksportowa nazywa się obecnie Dark Red, chociaż bardziej adekwatna chyba by była nazwa Dark Jewel. Bardzo przyjemne piwo - jak to już zauważono - taki lekki koźlaczek. Polecam. Kupione w Intermarche Tczew za 5,49.

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

• Twilight_Alehouse
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2004.06
                    • 6310

Zdziwiłem się gdy ojciec poczęstował mnie tym piwem, bo nie tylko go nigdy nie piłem, ale nawet nie widziałem w żadnym sklepie.

Kolor: Cudnie miedziany. Jak bitter albo ciut rozwodniony koźlak,
                    Piana: Z początku ogromna, potem opada dość szybko.
                    Zapach: Niezbyt silny. Czuć lekkie nuty owocowo-orzechowe, ale trzeba się postarać, żeby je wyłapać.
                    Smak: Bardzo fajna, treściwa słodowość z fajnymi smaczkami orzechowymi i w mniejszym stopniu owocowymi. Goryczka niska, ale tu pasuje, bo dobrze podkreśla pozostałe nuty. Zgodzę się z przedpiszcami, że to taki słaby koźlak. A przy tym dobry.
                    Opakowanie: Teoretycznie jak na zdjęciu Sibarha, tyle że jest to wspomniana przez Pendragona wersja eksportowa Dark Red. Całkiem adekwatna według mnie.
                    Uwagi: Bardzo przyjemne zaskoczenie.

Comment

• domin81
                      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                      • 2010.03
                      • 122

Obecnie sprzedawane jako Dark Red. Kupiłem z przekonaniem, iż mam do czynienia z ale'm. Chyba nie trudno się domyslić, iż byłem rozczarowany? Faktycznie jest to taki niby-koźlaczek, tylko wg mnie dużo za ciężki. Chociażby takiego 16blg amberowskiego niby-koźlaka pije się sporo "lżej". Nie polecam.

Comment

• GaryFisher
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2009.10
                        • 739

Kolor: zabawne, ciemno pomarańczowy, zupełnie jak Żubr Ciemnozłoty, którego piłem parę godzin temu, może trochę bardziej czerwony odcień niż w Żubrze [5]

Piana: średnioziarnista, niezbyt wysoka, kremowa, opada podobnie szybko jak w Żubrze, w tym przypadku zostaje jednak gruby kożuch, co nie zmienia faktu, że drugą połowę wypiłem zupełnie bez piany [3]

Zapach: na pierwszym planie wino domowej roboty, słód trochę bardziej z tyłu, karmel gdzieś w tle, dziwne, piwo domowej roboty mojego kumple pachnniało podobnie jak mu się zakaziło; na szczęście po paru minutach nadmiar winogron znika ustępując miejsca karmelowo słodowej kompozycji z delikatnymi palonymi akcentami [4]

Smak: słodowo-karmelowy, treściwy, trochę palonych nutek, trochę orzechów, ta nuta winna gdzieś daleko w tle, jakiś fajny owocowy bukiecik się pojawia tuż przed wyraźną paloną goryczką, świetnie zrównoważone piwo, wszystko ze sobą współgra, kolejne smaczki pojawiają się w odpowiednim momencie i po chwili ustępują miejsca następnym w kolejce, piwko jest aksamitne i nie przesłodzone [5]

Nasycenie: dosyć wysokie, dla mnie OK [5]

Opakowanie: typowa Svyturysowa, wytłaczana flaszka jedynie z folią aluminiową na szyjce, kapsel dedykowany, nie podano ekstraktu [4.5]

Uwagi: www.svyturys.lt
                        Zakupione w: K&M Delikatesy w Starej Miłośnie
                        Degustowane: 29.09.2011 ok. godz. 23.00
                        Data ważności: 06.01.2012
                        Soundtrack: "Machine Head" by Deep Purple

Click image for larger version

Name:	Svyturys Baltijos Dark Red.jpg
Views:	1
Size:	34,0 KB
ID:	2036472
                        Tylko idiota ma porządek, geniusz panuje nad chaosem

Comment

• Tapir
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2009.10
                          • 730

Kolor - Ciemny bursztyn, bardzo ładny.
                          Piana - Dość obfita, gęsta, powoli opada oblepiając szkło.
                          Zapach - Niezbyt intensywny, słodowo-karmelowy.
                          Smak - Przyjemnie słodowe tło, lekki karmel i orzechy, do tego całkiem wyraźna goryczka chmielowa, da się niestety wyczuć gryzący alkoholowy posmak przywodzący na myśl rodzime mocne piwa.
                          Wysycenie - Srednie.
                          Opakowanie - Jak na zdjęciu sibarha.

Przywiezione z Litwy przez moją mamę.
                          Dobre. Do bardzo dobrego trochę brakuje, przeszkadza ta alkoholowa nuta.
                          Nie mam problemu z alkoholem. Mam problem z pieniędzmi na alkohol.

Comment

• Michaels
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2011.04
                            • 14

Witam serdecznie,
                            Mam pytanko, czy to piwo jest dalej produkowane? Jeszcze pół roku temu mogłem je dostać właściwie w każdym markecie w moim mieście. Teraz niestety nigdzie nie mogę go znaleźć. Jakby miał ktoś informacje, to będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam

Comment

• zgoda
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2005.05
                              • 3516

W moim mieście są w MarcPolu.
                              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• sibarh
                                🥛🥛🥛
                                • 2005.01
                                • 10387

Aktualnie piwo występuje pod nazwą Baltijos Marzen Tamsusis:
                                Attached Files

Comment

Przetwarzanie...
                                X