a to jest piwo mniej czy więcej koncernowe ?
Svyturys, Svyturys Ekstra Draught
Collapse
X
-
Piwko nie zachwyciło mnie. Jasnozłoty kolor, piana nie trzymała sie długo. Zapach nawet przyjemny, intensywny, głównie słodowy, ale chmiel też czuć wyraźnie. Ze smakiem sprawa wygląda nieco gorzej - słodki, niemal mdły z kiepską goryczką. Opakowanie - bardzo ładne tłoczenia na butelce, brak informacji o ekstrakcie. Moja ocena: 3,5 w skali 1-5; stosunek ceny do jakości: 1 (aż 3,99 w Albercie).
Comment
-
-
Ani trochę niepasteryzowane. Takie jakieś nijakie, koncernowe... tyle, że w ładnym opakowaniu. Za jaśniutkie, zbyt płaski bukiet - skuna nie czułem - tyle, że zimne a pić się chciało. Cena 4.95 pln zupełnie nie zachęca do ponownych zakupów. Zbytnio się zasugerowałem pierdołami jakie wypisali o tym piwie w ostatniej "Kuchni".
Comment
-
-
Dosyć przyjemne piwko, ale na kolana nie powala. Największym plusem jest oczywiście opakowanie - cudowna butelka z tłoczeniami i złotą krawatką. I chyba ze względu właśnie na opakowanie cena jest wysoka (4.09 zł. w krakowskim tesco)
Butelkę zachowam, bo raczej po to piwko już nie sięgnę, jest dużo ciekawszych propozycji w tej cenie.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziAni trochę niepasteryzowane."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
-
Piwo zakupione w Inter Marche za bodajze 3,40. Wzrok przyciaga bardzo fajna grawerowana butelka. Natomiast co do tego aluminium wokkol szyjki, to nieco przeszkadzalo mi to w piciu piwa prosto z butli, folia drapala usta .
Smak taki zwykły, lekkie jasne piwo. Orzezwiające i dobrze zgazowane. Smak podobny do tatry chociażby.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KokoWKS Wyświetlenie odpowiedziNatomiast co do tego aluminium wokkol szyjki, to nieco przeszkadzalo mi to w piciu piwa prosto z butli (...) Smak podobny do tatry chociażby.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KokoWKS Wyświetlenie odpowiedzia czmuz to?
Comment
-
-
kolor: bardzo jasna i bardzo klarowna słomka, zbyt jasna [3,0]
piana: w stylu "wash&go", 1 min 15 sek i było po wszystkim, pozostała obwódka [2,0]
zapach: słodowy, wyraźna nutka piwa niepasteryzowanego [4,0]
smak: w sumie zaskoczenie, piwo z całą pewnością ma smak piwa niepasteryzowanego, słodowość intesywna, lekko kwaskowe przez moment, goryczka zdecydowana, w tle jakieś nutki owocowe się pojawiają tuz przed posmakiem, w posmaku dominuje ciekawa zadziorna ale nie ordynarna goryczka [4,5]
Co2: nadaje piwu lekkości, drobnobąbelkowe, trwałe do końca [4,5]
opakowanie: ładna tłoczona butelka, tylko krawatka z tzw. cynfolii, kapsel firmowy, całość sprawia wrażenie, że ma się doczynienia z czymś wyjątkowym, niestety tylko informacja o zaw. alk. (5,2%), przydatność do spożycia jak się domyślam 6-miesięczna [4,5]
W sumie lekki, niepasteryzowany i jak się można domyślić mikrofiltrowany, smaczny pils, zdziebko drogi ca. 4zł, ale spróbować warto, przydatność do spożycia 01.2008, kupione w lipcu
ART'omat mówi [4,00]"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedziprzydatność do spożycia jak się domyślam 6-miesięczna
Comment
-
-
Pozwoliłem sobie odszukać to piwo w lodówce i poddać je kryteriom ARTystycznym. Wyszło (w zasadzie "weszło" ) mi tak:
Kolor: Bladożółty, jakiś taki... ...urologiczny... [2].
Piana: Ładna, drobniutka, wysoka, wytrzymała dość [4,5].
Zapach: Intensywny chmielowy, bardzo przyjemny [4,5].
Smak: Sympatyczny chlebowy, taki jakiś domowopiwny/piwniczny nieco... [4]
Wysycenie: Bardzo w porządku! [5]
Opakowanie: Atrakcyjna butelka, choć bez etykiety, a tylko ze sreberkiem [4].
Generalnie, bardzo przyjemne piwo, zwłaszcza do gaszenia pragnienia. Gdyby jeszcze coś z tym kolorem się dało zrobić... .
Comment
-
-
pomyślałem sobie zagramaniczne, niepasteryzowane, spróbujmy
jak się dowiedziałem w międzyczasie, Svyturys jest marką/firmą zarządzaną przez Carlsberg...
produkt w stylu właściciela ale serio, w porównaniu do polskich niepasterów, to raczej poziom naszej koncernówki (ani to lekkie, ani zapachu, ani smaczku)
i tak jak w innym wątku o czeskim Bernardzie - nie "kupuję" idei niepasteryzowanego piwa z terminem przydatności jak przy pasteryzowanym, coś mi tu nie gra...
Comment
-
-
Ale jak sama nazwa wskazuje to jest Draught, czyli dłużej trzyma...
Chyba się skuszę - prawie 5 zł za butelkę 0,5 w Carrefourze...koncerniak = prawie jak piwo :D
Ostatnie testy: Minibrowar MajEr z Gliwic!
reklama: Ski Jump Mania - fajna gra przeglądarkowa!
Sonda prezydencka użytkowników GooglePlus
Comment
-
Comment