widziane w tesco za 3,48 zł , może i trochę podobne do niepasteryzowanego
Svyturys, Svyturys Ekstra Draught
Collapse
X
-
Piękna butelka, a zawartość... Ach!!! Do rzeczy:
1. Kolor: jasne złoto, bardzo przejrzyste, klarowne ( choć niepasteryzowane...)
2. Piana: drobniutkie bąbelki, zostaje obwarzanek na szklanicy
3. Zapach: chlebowy, świeży, maestria!!!
4. Nagazowanie: O.K.
5. Smak: dla mnie bomba, lekka goryczka, bardzo orzeźwiające, tak powinno smakować PIWO
6. Ogólna ocena: moje ulubione piwo, lubię się o nie zakładać z kolegami z pracy ( oni wolą Tatrę wrrrr), wygrywać i popijać... Mniam!!!
Comment
-
-
w tarnowskim Carrefour dostepne sa szesciopaki (26,50 pln)
czyli troszke taniej niz 1 szt. w Elei (4,99 pln - teraz byc moze wyzsza)
moim zdaniem ladne, ale ciezko to powiedziec po zdjeciach
robionych telefonem. po prawej moja kicia
piwo pijam od mniej wiecej roku i razem z Warsteinerem zajmuja u mnie 1 miejsceLast edited by sibarh; 2012-08-29, 18:35.
Comment
-
-
Kolor - jasnosłomkowy, klarowny.
Piana - Niezbyt gęsta, nietrwała, szybko zostaje po niej tylko obrączka.
Zapach - Średnio intensywny, świeży, chmielowy ze słodowo chlebowym tłem.
Smak - Niezła chmielowa goryczka, nieco słodowości z nutą chlebową, lekka kwasowość. Zbalansowane, niczego tu nie jest za dużo, dobrze orzeźwia.
Wysycenie - bardzo dobre.
Opakowanie - jak na zdjęciach.
Kupione za niecałe 5zł w Bomi.
Dobre piwo ale cena niestety nie zachęca do częstego powtarzania.Nie mam problemu z alkoholem. Mam problem z pieniędzmi na alkohol.
Comment
-
-
Wiele osób podawało cenę; na Litwie w Iki butelka kosztuje 2,99 lt (w mniejszych sklepach powyżej 3) + 0,25 (kaucja), co przy obecnym kursie stanowi równowartość ponad 4 zł (zresztą każde Švyturio jest chyba w podobnej cenie). Zdecydowanie nie opłaca się, bo jest wiele tańszych piw (nawet poniżej 2 lt), które warto spróbować.
Odczuwam pewne podobieństwo do Lubuskiego (którego od dawna nie miałem okazji się napić), ale w tym przypadku charakterystyczna chlebowa słodycz mi przeszkadza, a piana, zamiast tworzyć gruby kożuch, znika po chwili.
Comment
-
-
Obok White Baltas jest to dla mnie najlepsze piwo z tego browaru z Kłajpedy.Butelka typowa dla Svyturysa,ładna,choć przykład innego litewskiego piwa Volfas Engelman uczy,że nie wszystko co ładnie opakowane jest smaczne.Po nalaniu otrzymujemy gęstą,choć krótkotrwałą pianę.Zapach jest słabo wyczuwalny,prawdopodobnie też piwo te poddano procesowi mikrofiltracji skoro termin przydatności jest dosyć długi a na butelce widnieje napis:unpasteurised.Za to smak jest bardzo dobry,wyrażnie słodowy i chociaż brakuje mi tu trochę chmielu to ta słodowość nie męczy tak jak w wielu polskich koncernowych lagerach.Jest bardzo dobrze orzeźwiające,co jest chyba jego największą zaletą.W sam raz na upały.Ocena 3.5/5
Comment
-
-
Kolor: Słomkowy, klarowny.
Piana: Biała, dosyć gęsta, niezbyt trwała. Szybko opada do kożucha.
Zapach: Słodowy, lekko siarkowy.
Smak: Średnio treściwe. Czysty, słodowy. Goryczka niska.
Wysycenie: Średnio niskie.
Ogółem: Poprawnie i bez wad, ale po prostu nudno. Sama słodowość i nic więcej, niewiele się to różni od przeciętnych jasnych lagerów.
Comment
-
-
Kolor - słomkowy, klarowny
Piana - słaba, biała, bardzo szybko opadająca pozostawiając na początku niewielką obręcz wokół szkła, by po ok. 5 min w ogóle zniknąć
Zapach - chmielowo-słodowy, z lekkimi cytrusami oraz mocno wyczuwalnym aromatem kwaskowym, a także trochę piwnicznym
Smak - na pierwszym planie chmiel ze średnią goryczką, dalej smak słodowy wraz z kwaskowatością oraz lekkim posmakiem chlebowym, niestety wyczuwam także warzywka
Wysycenie - średnie
Opakowanie - ładna zgrabna butelka z grawerem, za etykietę robi krawatka na której zawarte są informacje o zawartości alkoholu, składzie, ale brak informacji o ekstrakcie, kapsel dedykowany
Uwagi - piwo jest całkiem niezłe i od dzwona można go wypić aczkolwiek da się wyczuć wady w piwie, na szczęście niezbyt nachalne
Warka do 8.03.2014
Comment
-
-
Kolor - jasnozłocisty, na pograniczu słomkowego
Piana - mała i szybko opada do cienkiej warstwy, ale przyznam się, że mocno je schłodziłem w zamrażalniku
Zapach - jest i słód i chmiel, świeży i całkiem intensywny, przyjemny
Smak - naprawdę przyjemne piwo, świeży smak, bardzo solidna słodowa, nieco kwiatowa podbudowa, trochę słodkości, ale w dopuszczalnych granicach. do tego porządna porcja średniogłębokiej goryczki, która jednak nie utrzymuje się długo na języku. Finisz jest bardziej słodowy, na koniec zostaje trochę słodkości. zwraca uwagę spora treściwość piwa, nie ma tutaj wodnistości, piwko jest pilsowate ale całkiem pełne w smaku i dobrze zbalansowane, co je wyróżnia np. na tle niemieckich tanich pilsów.
Kupione w sklepie z litewskimi piwami i delikatesami za... 1,50 zł, bo data 25.10.2013. Chyba najlepsze piwo w cenie do 1,50 zł, jakie piłem w życiu A mam jeszcze 3 sztuki w lodówce
Comment
-
-
BARWA: Złocista,piwo przezroczyste z drobinkami. [3.25]
PIANA: Drobnoziarnista,ale słaba...szybko zmniejsza się do firanki z obwódką. Piana była barwy białej,pozostawiła kilka małych plamek na szkle,pozostała do końca w skromniutkiej postaci. [2.25]
ZAPACH: Słodowy i jabłkowy. Intensywność była nieco poniżej średniej. [2.25]
SMAK: Słodowy i jabłkowy. Piwo było gorzkawe. [3.5]
GAZ: Tyle,co kot napłakał,prawie nic. Wystarczyło na jedną szklankę,dwie następne bez bąbelków. [1.25]
OPAKOWANIE: Mocna strona tego piwa. Butelka brązowa z tłoczeniami,ładne etykiety z podanym składem,ale bez ekstraktu,kapsel...może być. [4.25]
UWAGI: Warka do 13.09.2014 i wypite tegoż dnia. Kupiłem w Almie za 2,99zł. W smaku nie było złe,ale wszystkiego temu piwu brakowało,a już gazu przede wszystkim.
Comment
-
-
Kolor jasnozłoty.
Piana biała, średnio wysoka, drobna, nietrwała, szybko opada do kożuszka.
Zapach średnio intensywny, słodowo-chmielowy, przyjemny.
Smak słodowy, słodkawy, goryczka niska, piwo jest średnio treściwe, całkiem niezłe.
Wysycenie niskie.
Opakowanie: zamiast etykiety cienki pasek z napisem: Traditional Collection - Selected Ingredients i jakieś medale. Ładna krawatka, w nazwie piwa dodane słowo Dortmunder, brak podanego ekstraktu, co ciekawe jednym ze składników jest ryż.Last edited by yaro74; 2015-05-17, 16:14.
Comment
-
-
Niby nudny styl, ale jakże świetne piwo!
W zapachu dużo słodu w postaci zboża oraz lekkiego i ziołowego, ale nie przyprawowego chmielu.
Smakuje wybornie, czyli jest lekko słodkie ( zbożowe), lekko goryczkowe ( ziołowe ) i brak owoców, czyli klasyka dortmundzkiego piwa.
Co jakiś czas piję to piwo, ale warka 25.01.2017 jest szczególnie smaczna i potwierdza że słód i chmiel zwyczajnie starczą.
Zawsze lubiłem i lubię w dalszym ciągu piwa z Litwy, przykro mi tylko że Litwini nie lubią Polaków.
Doprawdy dawno nie piłem tak świetnej warki, więc temu się odzywam i polecam.
Comment
-
-
Svyturys, Ekstra Draught
Ekstra Draught Dortmunder. Alko 5,2%. Dodatek ryżu.
Po wzrokowej konsultacji z zaprzyjaźnionym RB zauważyłem równoległość Ekstra i Ekstra Draught więc trza dodać ...
Piana - słaba od początku na potem nic.
Lacing - nic.
Barwa - jasna słomka.
Gaz - średni.
Aromat - słód lekko zbożowy i coś ryżowego.
Smak - słodkawo-gorzkawa mieszanka lagerowa. Goryczka ciut większa niż zwykle.
Nie piło się źle... - jak kto lubi lagery to akurat...
Comment
-
Comment