Butautu, Dvariškas / Dvaro Alus

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • becik
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2002.07
    • 14999

Butautu, Dvariškas / Dvaro Alus

Browar w miejscowości Butautu koło Birzai.

Uwaga, na etykiecie jest napisane: Gamintojas UAB "Fulgor", Panavezyš - jednak nie jest ta firma producentem tylko dystrybutorem piwa z browaru Butautai.
    Informacja ta pochodzi od najbardziej znanego litewskiego kolekcjonera.

Piwo niepasteryzowane i niefiltrowane.

Kolor - ciemnozłoty, mętne jak nasze weizeny z Bierhalle
    Piana - drobna, zwarta, opada powoli zostawiając ładne krzaczki na szkle, kolor ecru
    Zapach - owocowo, słodowy z lekkim chmielowym aromatem
    Smak - pełne w smaku, treściwe, przyjemna goryczka, z lekką słodowościa, niestety zaczęło mi juz się kwasić gdyż początki zepsucia mozna było wyczuć.
    Gaz - bez zarzutu
    Opakowanie - 1 litrowa butelka zamykana na krachle

Cena ok 6,50 lita czyli ok 7 zł razem z butelką

Napewno to piwo byłoby super gdybym dowiózł je świeższe, niestety kilka dni w bagażniku zrobiło swoje.

Do dostania napewno w sieci IKI, gdyz na etykiecie jest znak handlowy tej sieci.
    Attached Files
    Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
  • Kolesław
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.03
    • 1130

Mam przed sobą to piwo, w tej pięknej butli. Jeszcze nie otworzonej.
    Mam wątpliwości co do producenta. Na etykiecie rzeczywiście stoi: >>Gamintojas: UAB "Fulgor", Venslaviskio g. 15, Paneveżys<<. Na www.beerme.com pod tym adresem mamy browar o nazwie "HABILITAS". Nie ma tam natomiast w ogóle browaru "Butautai", nie ma żadnego browaru w miejscowości Butautu. W Birżach też nie ma takiego browaru. W dodatku na mojej mapie Litwy (skala 1:700.000) nie ma miejscowości Butautu.

O piwie potem.

Comment

• becik
      🥛🥛🥛
      • 2002.07
      • 14999

O tym, skąd to piwo jest wiem od Valentinasa Ukolovasa, nie mam powodu aby mu nie wierzyć ale zasiałeś we mnie wątpliwość. Poszperam jeszcze i popytam się innych litewskich kolekcjonerów.
      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

Comment

• becik
        🥛🥛🥛
        • 2002.07
        • 14999

Tak źle nie jest

na mapie (Butautai to nazwa odmieniona) chodzi o Butautu
        Get a better deal with Vio.com. Save money and get access to millions of stays; from cheap hotels and motels to luxury villas.

Comment

• sibarh
          🥛🥛🥛
          • 2005.01
          • 10387

Piwo ma 5% alkoholu:
          Attached Files
          2800 nowe piwa opisałem na forum
          Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec listopada 2023 r. liczy 13147 piw z 181 krajów
          Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• RainG
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2006.11
            • 23

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika becik
            O tym, skąd to piwo jest wiem od Valentinasa Ukolovasa, nie mam powodu aby mu nie wierzyć ale zasiałeś we mnie wątpliwość. Poszperam jeszcze i popytam się innych litewskich kolekcjonerów.
            producent tego piwa:

BUTAUTŲ DVARO BRAVORAS, UAB FULGOR

LT-41419, BUTAUTŲ K., PAČERIAUKŠTĖS SEN., BIRŽŲ R. (450) 57275
            Lubię smakowač... jakošč a ne ilošč (...i zbieram kapsle)

Comment

• Piwoteka
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2008.04
              • 1210

To piwo istnieje również pod nazwą Butautu Dvaro Alus. Zamieściłbym fotkę, ale nie wiem jak... Na razie wrzuciłem ją do galerii.http://www.browar.biz/galeria.php?id=13129
              Jest to najlepsze litewskie piwo, jakie zdarzyło mi się próbować.
              Kolor: jasne złoto z delikatną mgiełką. Zapowiada miłe doznania.
              Piana: rewelacyjna! Gruba czapa z początku (wykałaczka postawiona pionowo wytrzymała jakieś 30-40 sekund), później 0,5 cm kożuch utrzymujący się do końca kufla...
              Zapach: wyraźny aromatyczny chmiel i delikatne akcenty miodowe.
              Smak: piwo pełne w smaku, a zarazem orzeźwiające. Wyraźna goryczka harmonizuje słodowe posmaki.
              Wysycenie: intensywne, ale tak właśnie powinno być.
              Opakowanie: ładna litrowa flaszka z gustowną etykietą. Brak informacji o ekstrakcie oraz jakichkolwiek informacji w języku innym niż litewski
              Jeśli będziecie mieli możliwość to warto spróbować! A nawet niejednokrotnie powtórzyć
              Ostatnia zmiana dokonana przez sibarh; 2010-05-29, 08:41.
              Piwoteka
              Łódź, ul. 6 Sierpnia 1/3,
              www.piwoteka.pl
              Sklep Piwoteki na Facebooku
              Piwoteka Narodowa na Facebooku
              Piwoteka Narodowa na G+
              Дед Мороз (Dziadek Mróz)
              Browar Piwoteka

Comment

• VanPurRz
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2008.09
                • 4229

Piwo w litrowej butli z krachlą zakupione na Rudnickiego (Wawa).
                Piana - przepiękna, zwarta, spora śnieżnobiała czapa. Polscy piwowarzy powinni pojechać po naukę.
                Zapach mało intensywny ale bardzo przyjemnie chmielowy.
                Smak - coś cudownego, mieszanka chlebka, delikatnego miodu, słodu, w tle delikatna świetnie harmonizująca goryczka. Po prostu feria kilku smaków połączonych w jedno a jednocześnie autonomicznych.
                WIELKIE PIWO. I cena jest bardzo dobra - 10, 60 zł za literek w butli z krachlą.
                "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

Comment

• wrednyhawran
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2010.07
                  • 1784

Aha, jeszcze jedno spostrzeżenie - na zdjęciu Sibarha piwo ma 5%, moje ma 5,5% alc., zatem nabieram pewności, że to jest inne piwo...

Nie wiem teraz czy źle trafiłem - (bo nazwa i browar się zgadza), czy też piwo się aż tak zmieniło?
                  Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
                  Małe Piwko Blog
                  Małe Piwko Blog na facebooku
                  Domowy Browar Demon

Comment

• zgoda
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.05
                    • 3516

Jeszcze inna etykieta, czarna, szare liternictwo, nazwa ta sama - Butautu Dvaro Alus, 5.5% alc. vol.

Kolor ciemnej herbaty. Piana fantastyczna. Zapach nikły, słodowy i niekonkretny. Smak także nikły i niekonkretny, słodowo-chlebowy, goryczka na poziomie tylko ciut wyższym niż "polski", pojawia się trochę słodyczy po chwili. Gaz szczypie w język.

Szału nie zrobiło.
                    Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

Comment

• CyboRKg
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2010.04
                      • 594

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piwoteka
                      To piwo istnieje również pod nazwą Butautu Dvaro Alus. Zamieściłbym fotkę, ale nie wiem jak... Na razie wrzuciłem ją do galerii.http://www.browar.biz/galeria.php?id=13129
                      Jest to najlepsze litewskie piwo, jakie zdarzyło mi się próbować.
                      U mnie w sklepie na osiedlu jest w dwoch wersjach: Sviesus (czyli dokladnie to co na fotce), oraz Tamsus. Zdaje sie, ze jutro skocze po zakupy
                      "Jedno pivo ne vadi!"
                      "Kupuje tylko w polskich sklepach!"

Comment

• CyboRKg
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2010.04
                        • 594

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika CyboRKg
                        U mnie w sklepie na osiedlu jest w dwoch wersjach: Sviesus (czyli dokladnie to co na fotce), oraz Tamsus.
                        Powinny byc 2 osobne watki dla wersji jasnej (sviesus) i ciemnej (tamsus). Wlasnie mam okazje pic te pierwsza

Kolor: jasnozloty, lekko zamglony, bo niefiltrowany.
                        Piana: gesta, kremowa czapa ponad szklanke, tworzy firanke na szkle i utrzymuje sie do konca
                        Zapach: drozdze i chmiel aromatyczny
                        Smak: pyszne piwko! W smaku czuc drozdze, sporo chmielowej goryczki i orzezwiajacy kwasek.
                        Wysycenie: duze, ale w przypadku litrowej butli to akurat dobrze.
                        Opakowanie: litrowa butla z krachla, do krachli na sznurku przymocowany kartonik z informacja po litewsku i angielsku. Na etykiecie podana zawartosc alk.5%
                        Uwagi: dobrze, ze duza butla - bo po jednej szklance od razu ma sie ochote na nastepna

Tak wyglada: http://www.browar.biz/galeria.php?id=13129
                        "Jedno pivo ne vadi!"
                        "Kupuje tylko w polskich sklepach!"

Comment

• wpadzio
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🍼🍼
                          • 2011.06
                          • 2655

Aktualne zdjęcie
                          Attached Files
                          Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
                          Serviatus status brevis est
                          3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Comment

• wpadzio
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼🍼
                            • 2011.06
                            • 2655

Kolejny litewski niefiltrowaniec w charakterystycznej litrowej butli z patentowym zamknięciem.
                            Barwa złocista, z delikatnym pomarańczowym smaczkiem. Nieklarowne.
                            Piana bardzo wysoka zaraz po nalaniu. Stoi długo, lubi ścianki szkła. Do końca konsumpcji daje o sobie znać na powierzchni piwa.
                            Przyjemny, orzeźwiający, lekko kwaskowaty zapach naturalnego piwa.
                            W smaku dominuje miękka i aksamitna słodowość, z sympatycznymi maślanymi nutami (zostają na finiszu). Do tego jakieś owoce i tylko muśnięcie nieznaczne chmielowej goryczki.
                            Wysycenie trochę za wysokie. Nieco drażni podniebienie. Lubi sobie też niekulturalnie beknąć.
                            Opakowanie jak na zdjęciu powyżej.
                            Alkohol 5%

Takie piwo panie to ja mogę pić
                            Jakieś takie mnie naszły mickiewiczowsko-pantadeuszowe nastroje...
                            Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
                            Serviatus status brevis est
                            3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Comment

• jazzawy
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2007.03
                              • 10

pojawiło się w Warszawie w całodobowym przy Placu Narutowicza. 12zł za butlę 1l. Oprócz tego Dvariskas Tamsusis i J. O. Boiko w tej samej cenie oraz Kanapinis Alus z Tarusku w 2l butelce za 23zł. Sklep wziął na próbę i będzie się pojawiać, jeśli będzie zainteresowanie

Comment