Svyturys, Okocim Pszeniczne

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • kopyr
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2004.06
    • 9475

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mikko
    Ja naprawdę nie bronie Okocimia jak niepodległości - nie jest to szczyt piwowarstwa niemieckiego, tylko podejrzewam niektórych o lekką tendencyjność w ocene tego piwa (Okocim ale warzony za granicą dla Carlsberg Polska, ojej zdrada, sromota i chańba, dowale dla zasady). Ostatnio specjalnie robiłem ślepy test (Oettinger, Okocim, Sternburger ) i moim zdaniem, ma identyczny smak jak Oettinger i jest lepszy niż Sternburger, które to piwa w większości mają oceny typu - 'tanie ale nawet ok' (może ktoś powtórzyć test i mieć inne zdanie, czekam na rezultat)
    Oettinger to zależy skąd. Ten, którego ja miałem okazję pic był naprawdę dobry, ale były też i negatywne opinie. Kluczowa jest jednak inna różnica. Oettinger kosztuje jakieś 1,2-1,5zł (zależnie od kursu €). Więc określenie tanie, ale nawet ok jest adekwatne, w przypadku Okocimia Pszenicznego tak napisać się nie da.
    blog.kopyra.com

    Comment

    • Piecia
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.02
      • 3312

      a ja dziś przy braku Ciechana w "karfurze" nabyłem do meczu Ręczniarzy dwie pszenice marki Okocim, i ocenię obiektywnie: aromat zachęcający do picia, piana trwała, smak na " dobry plus", bez zniechęcających nut - nie wiem, kto to warzy, ale piwo jest smaczne, i jestem pewien, że będę do niego wracał - na półce obok stało warzone dla BrowArmii - piłem jakieś miesięc temu i było o dwie klasy gorsze, mimo, że "cena ok".

      taka dygresja, powtarzam się za przedmówcami, ale jednak coś w tym jest - wielu moich znajomych przekonało się do pszenicy pijąc właśnie pszenicę z logo Okocimia - mimo, że to koncern - jak dla mnie Grupa Okocim działa na plus: piwa niepasteryzowane, pszenica - jedyna z polską marką koncernową, dość smaczny Porter
      Koniec i bomba,
      Kto nie pije ten trąba !!!
      __________________________
      piję bo lubię!

      Comment

      • Haladdin
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2010.02
        • 9

        A mnie nie podchodzi. Znacznie lepszy był Cornelius Weizen . Wolę jednak ta kwaskowatość. Nie znam się na kanonach pszenicznych piw i ich wyróżnikach smakowych, ale wolałem hefeweizena od Sulimaru.

        Comment

        • ucho
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2010.05
          • 500

          To pierwszy przeniczniak jaki miałem okazję skosztować ( przynajmniej pierwszy ze świadomością, że nim jest ). Jeżeli ten rodzaj piwa ma w smaku przypominać herbatę z torebki zaporzaną po raz drugi po tygodniu przerwy, to było ok.

          Comment

          • Seta
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2002.10
            • 6964

            Ostatnio kupiłem do degustacji równoległej z Baltasem (którego ponoć klonem jest "nasz" Okocim) i muszę przyznać - byłem w szoku - Okocim wyszedł dużo lepiej. Nie popatrzyłem na daty, może Baltas był przeterminowany? Smakował średnio.
            Ze sporym zaskoczeniem przyznaję: Okocim to solidny pszeniczniak!
            Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

            Comment

            • delvish
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.11
              • 3508

              A jednak nowy kolega (bryszard) przejrzał cię na wylot. Seta, ty koncernofilu
              "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
              (Frank Zappa)

              "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

              Comment

              • AndrewZG
                Porucznik Browarny Tester
                • 2009.08
                • 261

                Ostatnio po urlopie na południu Europy i sporych dawkach Paulanera, Erdingera, tudzież Franziskanera zakupiłem z rozpędu w moim markecie Okocima (innego nie było) i pozytywnie się zaskoczyłem. Zdarzało mi się próbować go wcześniej i był on wtedy bardziej nijaki, a obecnie określiłbym go jako mocniej wyrazisty - zarówno w intensywności smaku, jak i kwaskowatości. Oczywiście do mojego ukochanego Paulanera mu jeszcze daleko, ale o dziwo poszedł w dobrą stronę.

                Comment

                • el_general
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2007.05
                  • 21

                  Jest średni, ale dobrze, że jest W razie nagłej ochoty na pszeniczniaka, czeka w sklepie po przeciwnej stronie ulicy. Wady - kiepska piana, dziwnie słony posmak.
                  "Czem iesteś? - Nie zaiste, nie jesteś prawdziwym Bachusem, bo syn Jowisza ma oddech słodki iak wonia Nektaru, ty zaś kozłem trącisz"

                  Comment

                  • Cooper
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    🍼🍼
                    • 2002.11
                    • 6056

                    Gdy odwiedziłem browar Kasztelan w tym miesiącu babka "z biur" powiedziała mi iż aktualnie Okocim Pszeniczne jest warzony w jakimś browarze na Litwie ale nie chciała powiedzieć jaki. Pewnie jakiś należący do Carlsberga. Zorientowani w litewskim browarnictwie pewnie niebawem napiszą o jaki/e chodzi.
                    Tak czy siak wynika iż piwo to warzono i w Niemczech (w Braunschweig) i na Litwie i raczej nie w Polsce.
                    Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                    1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

                    Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

                    Comment

                    • Myszon007
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2007.02
                      • 1208

                      Švyturys
                      ♪♫

                      Comment

                      • Seta
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2002.10
                        • 6964

                        No pisałem powyżej:
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Seta
                        Ostatnio kupiłem do degustacji równoległej z Baltasem (którego ponoć klonem jest "nasz" Okocim) <CIACH!>
                        Wszystkim zainteresowanych zapraszam do Gabinetu Medycyny Estetycznej w Warszawie. Ręczę za jakość usług. Info PW.

                        Comment

                        • żąleną
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2002.01
                          • 13239

                          A nadal są tam te sztuczne zmętniacze? Czasem omiatam wzrokiem pszeniczny Okocim na zupamarketowej półce i jego podejrzanie równomierne zmętnienie powoduje, że po raz kolejny sobie to piwo odpuszczam.

                          Comment

                          • darko
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.06
                            • 2078

                            Na dnie butelki jest jakiś drożdżowy lub drożdżopodobny osad. A piwo marne, zamist "goździka" jest jakaś dziwna nuta przypalenizny.

                            Comment

                            • Mensor
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2010.10
                              • 4

                              Okocim pszeniczne do DP

                              Jestem nowym użytkownikiem i nie mam pojęcia jak wpisać do DP piwo z nieznanego kraju i browaru. Będę wdzięczny za jakieś koncepcje.

                              Comment

                              • żąleną
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2002.01
                                • 13239

                                Nie wpisywać. Taka jest moja koncepcja. (przed chwilą w TV leciał "Miś")

                                Ewentualnie wpisać pod domniemanym warzycielem zagranicznym, ale to już wyższa szkoła jazdy. Ja kiedyś wpisywałem po prostu pod Niemcami jako browar nieznany, ale ostatnio ktoś dowodził, że to piwo robione jest przez Svyturysa. Poszperaj na forum lub poczekaj na wypowiedź rzecznika Carlsberga.

                                Comment

                                Przetwarzanie...