Svyturys, Okocim Pszeniczne

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • abernacka
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.12
    • 10861

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
    A czy cysterna, która wjeżdża do Polski z terytorium Niemiec nie może przypadkiem przyjechać z Danii via Niemcy?
    Z ekonomicznego punktu, najwygodniejszą a zarazem tańszą drogą jest przeprawa promowa via Kopenhaga-Świnoujście. Co jest zresztą w 90% czynione przez spedytorów, ewentualnie drogą tranzytową przez Szwecje.
    Last edited by abernacka; 2009-04-11, 17:17.
    Piwna turystyka według abernackiego

    Comment

    • remi3
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2008.07
      • 31

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pinio74 Wyświetlenie odpowiedzi
      Dokładnie tak. Okocim pszeniczny jest jednym z tańszych piw tego gatunku. Np. w Płocku z ceną 3,50 jest tańszy od Baltasa (około 3,80), Faustusa (około 3,90), Obolona (4,00), Fratera (4,20), nie mówiąc już o niemieckich pszenicach oscylujących w granicach 4,50 - 5,00. Najlepszym z możliwych rozwiązań jest Cornelius (cena około 3,30) ale za to dostać go trudno.

      Ja kupiłem w kerfurze po 3,38 - najniższa cena, jaka płaciłem do tej pory.
      Cornelius po 3,30 to był raczej kiedyś - teraz zdecydowanie powyżej 4 PLN.
      Baltasy w Realu długo były po 3,3x, jak teraz - nie wiem.

      A teraz do rzeczy - poczatkowo byłem bardzo zadowolony z tej pszenicy. Ale jak piłem miesiąc temu (nowa butelka) to zauważyłem zmianę na gorsze. Dużo mniej pszenicznej głebi...

      Teraz mam 2 butle i będzie ponowna degustacja. Ciężko z pszenicą w naszym kraju.

      Comment

      • kopyr
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2004.06
        • 9475

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika remi3 Wyświetlenie odpowiedzi
        Ciężko z pszenicą w naszym kraju.
        Kolego, co Ty piszesz za bzdury? Ciężko to było 5 lat temu, jak był tylko Paulaner, Franziskaner i gdzieniegdzie Obołoń.
        blog.kopyra.com

        Comment

        • delvish
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.11
          • 3508

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
          Kolego, co Ty piszesz za bzdury? Ciężko to było 5 lat temu, jak był tylko Paulaner, Franziskaner i gdzieniegdzie Obołoń.
          Zwłaszcza, że kolega remi3, sądząc z profilu, pisze z punktu widzenia stolycy. W jakimś mniejszym mieście to bym takie utyskiwania był w stanie zrozumieć, ale w Warszawie?
          "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
          (Frank Zappa)

          "It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

          Comment

          • kopyr
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2004.06
            • 9475

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedzi
            W jakimś mniejszym mieście to bym takie utyskiwania był w stanie zrozumieć, ale w Warszawie?
            Wiesz, może hier liegt der Hund begraben. Z kilku już różnych wątków można odnieść wrażenie, że Warszawa jest dość specyficznym rynkiem, by nie rzec piwną pustynią.
            blog.kopyra.com

            Comment

            • rafi_
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2005.05
              • 58

              Odnoszę wrażenie, że wiele osób jest z góry uprzedzona do tego piwa. U mnie piana trzyma się już z pół godziny, może nie tak gruba jak u paulanera czy franka, ale jest i za to należy się plus. W smaku bardzo dobre, w pierwszych dwóch łykach czuć lekką wodnistość ale dalej jest już ok. Lekkie pszeniczne piwo, na upał wprost z lodówki będzie idealne ;-)

              Comment

              • kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

                Ze swojej strony dodam jedynie, że w nowej butelce sprzedaje się bardzo dobrze. Obecnie najszybciej rotujące pszeniczne u mnie w sklepie. Z jednej strony trochę przykre, że nie polskie itd., z drugiej jego sukces wpływa korzystnie na rozwój całej kategorii.
                blog.kopyra.com

                Comment

                • gobong
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2005.04
                  • 658

                  Wpływ ma zapewne na to chyba bardziej cena i smak niż tylko chwyt z nową butelką. Mimo że to koncernowe i nie bardzo wiadomo gdzie warzone to jak dla mnie jest to smaczna pszenica.
                  Last edited by gobong; 2009-05-10, 12:20.

                  Comment

                  • Mikko
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2008.12
                    • 583

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                    Ze swojej strony dodam jedynie, że w nowej butelce sprzedaje się bardzo dobrze. Obecnie najszybciej rotujące pszeniczne u mnie w sklepie. Z jednej strony trochę przykre, że nie polskie itd., z drugiej jego sukces wpływa korzystnie na rozwój całej kategorii.
                    Swięte słowa i najlepiej opisują zjawisko Okocimia Pszenicznego na naszym rynku!!! Średnie piwo ale promuje gatunek.

                    Comment

                    • Wujcio_Shaggy
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.01
                      • 4628

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi
                      (...) Z jednej strony trochę przykre, że nie polskie itd., z drugiej jego sukces wpływa korzystnie na rozwój całej kategorii.
                      Niby tak, ale w powszechnej świadomości tkwi jako polskie... i promuje polską pszenicę.
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                      Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                      @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                      Comment

                      • browar23
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2006.09
                        • 178

                        Okocim Pszeniczny

                        Właśnie zauważyłem w sklepach piwo Okocim pszeniczny nie wiem jak w smaku ale kolorek w butelce nawet ładny

                        Comment

                        • jacer
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2006.03
                          • 9875

                          Uważniej czytać forum: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=74875
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • tfur
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍼🍼
                            • 2006.05
                            • 1311

                            oby po czymś tak płaskim w smaku człowiek nie nabawił się... płaskostopia! ale wypić się da, z braku laku.
                            veni, emi, bibi

                            Comment

                            • żąleną
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2002.01
                              • 13239

                              Ja się nie nabawiłem, ale może dlatego, że mam skręconą kostkę i inaczej stąpam.

                              A na poważnie, smakowało mi, miało na miejscu wszystko to, co powinien mieć pszeniczniak, choć rzeczywiście przydałoby się więcej intensywności. Aha, piana jednak słabsza niż wymaga kanon stylu.

                              Zauważyłem jakiś osadzik na dnie, ale całe piwo było na tyle jednorodnie mętne w butelce, że być może zmętniacz jednak został tu zastosowany. Co swoją drogą jest jakimś absurdem, to jakby brunet utlenił włosy, żeby następnie zafarbować je na brązowo.

                              Comment

                              • Wujcio_Shaggy
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2004.01
                                • 4628

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy Wyświetlenie odpowiedzi
                                Niby tak, ale w powszechnej świadomości tkwi jako polskie... (...)
                                Najlepszą ilustrację tego widziałem onegdaj w Karfurze: Okocim Pszeniczne, obok metki z ceną napis "POLSKA" i flaga.

                                A półkę niżej kolekcja niemieckich piw (przy każdym napis "NIEMCY" i flaga): Cornelios (pisownia oryginalna) Weizen, La Trappe, Utenos Porteris...
                                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                                Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                                @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X