Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr
Wyświetlenie odpowiedzi
Svyturys, Okocim Pszeniczne
Collapse
X
-
Last edited by abernacka; 2009-04-11, 17:17.
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pinio74 Wyświetlenie odpowiedziDokładnie tak. Okocim pszeniczny jest jednym z tańszych piw tego gatunku. Np. w Płocku z ceną 3,50 jest tańszy od Baltasa (około 3,80), Faustusa (około 3,90), Obolona (4,00), Fratera (4,20), nie mówiąc już o niemieckich pszenicach oscylujących w granicach 4,50 - 5,00. Najlepszym z możliwych rozwiązań jest Cornelius (cena około 3,30) ale za to dostać go trudno.
Ja kupiłem w kerfurze po 3,38 - najniższa cena, jaka płaciłem do tej pory.
Cornelius po 3,30 to był raczej kiedyś - teraz zdecydowanie powyżej 4 PLN.
Baltasy w Realu długo były po 3,3x, jak teraz - nie wiem.
A teraz do rzeczy - poczatkowo byłem bardzo zadowolony z tej pszenicy. Ale jak piłem miesiąc temu (nowa butelka) to zauważyłem zmianę na gorsze. Dużo mniej pszenicznej głebi...
Teraz mam 2 butle i będzie ponowna degustacja. Ciężko z pszenicą w naszym kraju.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika remi3 Wyświetlenie odpowiedziCiężko z pszenicą w naszym kraju.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziKolego, co Ty piszesz za bzdury? Ciężko to było 5 lat temu, jak był tylko Paulaner, Franziskaner i gdzieniegdzie Obołoń."You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish Wyświetlenie odpowiedziW jakimś mniejszym mieście to bym takie utyskiwania był w stanie zrozumieć, ale w Warszawie?
Comment
-
-
Odnoszę wrażenie, że wiele osób jest z góry uprzedzona do tego piwa. U mnie piana trzyma się już z pół godziny, może nie tak gruba jak u paulanera czy franka, ale jest i za to należy się plus. W smaku bardzo dobre, w pierwszych dwóch łykach czuć lekką wodnistość ale dalej jest już ok. Lekkie pszeniczne piwo, na upał wprost z lodówki będzie idealne ;-)
Comment
-
-
Ze swojej strony dodam jedynie, że w nowej butelce sprzedaje się bardzo dobrze. Obecnie najszybciej rotujące pszeniczne u mnie w sklepie. Z jednej strony trochę przykre, że nie polskie itd., z drugiej jego sukces wpływa korzystnie na rozwój całej kategorii.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedziZe swojej strony dodam jedynie, że w nowej butelce sprzedaje się bardzo dobrze. Obecnie najszybciej rotujące pszeniczne u mnie w sklepie. Z jednej strony trochę przykre, że nie polskie itd., z drugiej jego sukces wpływa korzystnie na rozwój całej kategorii.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kopyr Wyświetlenie odpowiedzi(...) Z jednej strony trochę przykre, że nie polskie itd., z drugiej jego sukces wpływa korzystnie na rozwój całej kategorii.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet
Comment
-
-
Uważniej czytać forum: http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=74875Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :)
Comment
-
-
Ja się nie nabawiłem, ale może dlatego, że mam skręconą kostkę i inaczej stąpam.
A na poważnie, smakowało mi, miało na miejscu wszystko to, co powinien mieć pszeniczniak, choć rzeczywiście przydałoby się więcej intensywności. Aha, piana jednak słabsza niż wymaga kanon stylu.
Zauważyłem jakiś osadzik na dnie, ale całe piwo było na tyle jednorodnie mętne w butelce, że być może zmętniacz jednak został tu zastosowany. Co swoją drogą jest jakimś absurdem, to jakby brunet utlenił włosy, żeby następnie zafarbować je na brązowo.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy Wyświetlenie odpowiedziNiby tak, ale w powszechnej świadomości tkwi jako polskie... (...)
A półkę niżej kolekcja niemieckich piw (przy każdym napis "NIEMCY" i flaga): Cornelios (pisownia oryginalna) Weizen, La Trappe, Utenos Porteris...Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet
Comment
-
Comment