Volfas-Engelman (d.Ragutis), Imperial Porteris

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Mason
    Major Piwnych Rewolucji
    🍼
    • 2010.02
    • 3280

Bo to jest porteris, a nie porter
    JEDNO PIVKO NEVADI!

Comment

• Kazimierz_W
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      🍼🍼
      • 2009.05
      • 689

Ja ostatnio znów pijąc Porterisa, w ogródku w Kownie, rozważałem czy aby to nie jest brązowy porter czy jakiś inny robust. Miło tak sobie pogdybać, gdy czas nie goni, a piwo smaczne jest.
      Browar Bociana smaczny od rana
      Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

Comment

• Ahumba
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🥛🥛🥛🥛
        • 2001.05
        • 9092

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dryx Wyświetlenie odpowiedzi
        Volfas Engelman to przedwojenna nazwa obecnego browaru Ragutis.
        Czy aby na pewno aktualnego??

Jeśli się wejdzie na ich stronę to adres do korespondencji wygląda tak:

JSC "Volfas Engelman"
        Kaunakiemio str. 2, LT-44354 Kaunas, Lithuania

i jeszcze logo browaru
        Attached Files
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

Comment

• Mason
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼
          • 2010.02
          • 3280

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Ahumba Wyświetlenie odpowiedzi
          Czy aby na pewno aktualnego??
          12.04.2011 powrócili do dawnej nazwy.
          JEDNO PIVKO NEVADI!

Comment

• gramak
            Porucznik Browarny Tester
            • 2012.08
            • 267

Jak go zwał tak zwał... (na kontrze figuruje jednak AB Volfas Engelman.) Na wewnętrznej stronie kontry jak sądzę opis browaru z jakiegoś oficjalnego litewskiego pisma gospodarczego z roku 1938. Tłumacz googlowy podpowiedział, ze tytuł tego pisma to "Gospodarka Narodowa" a więc chyba coś poważnego) Piwo dobre,chociaż chyba klasyczny porter to to raczej nie jest. Bardzo ładna etykieta, medale itp.
            http://www.ohbeautifulbeer.com/

Comment

• azazel82
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2012.01
              • 146

Foto w pięknym, firmowy szkle (zakupiłem) z knajpy w Wilnie.
              Click image for larger version

Name:	IMG_1026sm.jpg
Views:	1
Size:	26,3 KB
ID:	2045966

Nie napiszę nic nowego, jako porter bałtycki zupełnie się nie broni. Zbyt mało treściwy, zbyt słaby. Jednak mimo to bardzo smaczny. Przyjemna, letnia odmiana porteru, która w upalny dzień nie zabija nieopatrznego degustatora. Mi posmakowało, a że widziałem ostatnio w Sosnowcu, to niechybnie do niego wrócę.
              http://piwnepodroze.blogspot.com/

Zapraszam też na FB!!
              https://www.facebook.com/PiwnePodroze

Comment

• dipeone
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2010.05
                • 741

Dostępny jest w Auchan Rumia - jeszcze kilka butelek było.
                Cena ok 5,50 zł, butelka bezzwrotna.
                Leżakować?

Comment

• DariuszSawicki
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼
                  • 2012.08
                  • 2869

Opakowanie: Butelka o pojemności 0.568l, czyli angielska jedna pinta.
                  Kolor: Brązowy
                  Piana: Bardzo słaba, opadła tak szybko jak w Coca Coli. Nikłe ślady na szkle, prawie, że bez kożuszka na finiszu.
                  Zapach: Owocowo-karmelowy. Przyjemny.
                  Smak: Tu tego karmelu jest za dużo. Piwo jest mdłe i za słodkie. Duża treściwość, lepi się do ust. Trochę czekolady.

Już na samej końcówce pojawił się w zapachu lekki diacetyl, który mi nie przeszkadza i lekki chmiel.
                  Zapach to najlepszy składnik tego piwa.
                  Ogólnie to piwo mi nie smakowało.
                  Attached Files
                  Ostatnia zmiana dokonana przez DariuszSawicki; 2014-02-07, 18:47.

Comment

• gramak
                    • 2012.08
                    • 267

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DariuszSawicki Wyświetlenie odpowiedzi
                    Duża treściwość, lepi się do ust.
                    A mi tym razem wydało się jakieś wodniste. Ciemny, poprawny lager i nic więcej. Według mnie najlepsza strona tego piwa to opakowanie. A to chyba nie najlepiej o nim świadczy

Comment

• Mocho
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2014.01
                      • 92

nastawiłem się na porter... kompletnie nie trafione piwo. Kiedy zobaczyłem że jest bursztynowe a nie czarne to już wiedziałem że coś jest nie tak. piana dość obfita, szybko opada ale zostawia ładny ślad po każdym łyku. W zapachu karmel i trochę chmielu czyli nie najgorzej. W smaku już chmielu nie czuję, karmelowe, lekko kwaśne, jak dla mnie przegazowane. Butelka całkiem ładna, pojemność 1 pinty.
                      Podsumowując, jakby to piwo oceniać jako porter to tragedia, nic nie pasuje. Jeżeli ktoś się nie nastawia na porter tak jak ja to może ocenić trochę lepiej. Przez to że jest kwaskowe i mocno wysycone wydaje mi się że byłoby to nieźle orzeźwiające piwo na lato. Do mnie zupełnie nie przemawia, więcej go nie kupię.

Comment

• DariuszSawicki
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼
                        • 2012.08
                        • 2869

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika gramak Wyświetlenie odpowiedzi
                        A mi tym razem wydało się jakieś wodniste. Ciemny, poprawny lager i nic więcej. Według mnie najlepsza strona tego piwa to opakowanie. A to chyba nie najlepiej o nim świadczy
                        Dziś przy weekendzie jakoś tak piję piwa z Litwy.
                        Potwierdzam to co napisałem wcześniej, a z czym jednak Gramak nie zgadza się.
                        Piwo jest słodkie, wręcz lepiące się do ust. Zaraz chyba zapodam sobie goryczkowego, bezsłodowego niemieckiego pilsa.
                        Przy okazji dla kolegi Mocho: porteris nie oznacza po litewsku porteru bałtyckiego.
                        Obserwuję ten browar gdzieś od 4 lat i stwierdzam, że idzie we właściwym kierunku.
                        W tej warce karmel jeszcze dominuje, ale naprawdę, jest go coraz mniej z każdą warką.
                        Wierzę w ten litewski browar. Jeszcze 3 lata temu piwa z tego browaru omijałem szerokim łukiem, a dziś piję je chętnie.
                        Mój Imperial Porteris jest z datą do 18.07.2014.
                        Pijcie piwa z tego browaru, bo polepszyły się.

Comment

• gramak
                          • 2012.08
                          • 267

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika DariuszSawicki Wyświetlenie odpowiedzi

Mój Imperial Porteris jest z datą do 18.07.2014.
                          Pijcie piwa z tego browaru, bo polepszyły się.
                          Mój ma, a w zasadzie miał, datę 11.09.14. Wniosek- piwo nierówne. Twoja warka słodka, moja wodnista.

Comment

• Mocho
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2014.01
                            • 92

Przy okazji dla kolegi Mocho: porteris nie oznacza po litewsku porteru bałtyckiego.
                            chyba przeczytałem to co chciałem przeczytać

Comment

• Petitpierre
                              Major Piwnych Rewolucji
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2014.01
                              • 2578

W TESCO dają, to wziąłem, 4,20zł to za darmo.

Wlane do pint'y Fuller'sa równo z meniskiem czyli ilość się zgadza. Odnośnie jakości, za blade, za wodniste, pachnie ładnie, coś między Schwarzbier'em a Krusovice tmave, mało słodyczy, ociera się o stare angielskie portery, ale nie jest ani porterem ani tym bardziej imperial (nawet 20 blg pewnie nie ma). Skosztować warto, zachwycać się, już nie.

Poszedłem do piwnicy po prawdziwy własny imperial (nomenklaturowo, to jest Double Porter, do Imperial brakuje mu blg), co prawda 4-miesięczny, ale już pijalny. Za 2 lata będzie jak znalazł.
                              Mały porterek-przyjaciel nerek

Comment

• dlugas
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🍼
                                • 2006.04
                                • 4015

Kolor: Ciemnobrunatny, wydawało mi się, że pływają tam jakieś drobinki, jakby chmielu ?.
                                Piana - średnie i drobne pęcherzyki, średnio trwała i średnio obfita
                                Zapach - karmel, ciemny chleb, lekka paloność

Smak - smakuje jak podpiwek jędrzej zmieszany z kwasem chlebowym z dodatkiem jakiegoś tmave. Ma jakieś nuty palone, śliwkowe, ale to tylko delikatne tło dla razowca i pumpernikla. Słodowe, nie ulepkowate, na końcu lekko kwaskowo wodniste.

Wysycenie - średnie
                                Opakowanie: butelka pintowa, wysoka, rzeźbiona/grawerowana, jest ok

Uwagi: Kupione w tesco za 4,19zł. Za taką cenę warto kupić w celach poznawczych, kapslowych, etykietowych, zdjęciowych.
                                Nie do powtórzenia bo i po co.

Piwo chyba samo nie wie czym jest, choć ja na ciemnych znam się mało.
                                Google Zdjęcia - wypite piwa PL [brak częstych aktualizacji]
                                Instagram [zawsze świeże zdjęcia, nie zawsze świeże piwa]
                                FaceBook -To co na Instagramie, tylko że na FB

Comment

Przetwarzanie...
                                X