Całkiem ciekawe piwo, niezbyt nachalne w smaku, z ciekawą "żytnią" kwasowością i przyjemną goryczką. Trochę dużo drożdży w butelce, przez co piwo jest bardzo mętne i wygląda jak sok. W cenie 5 złotych za pół litra jest ciekawą alternatywą dla żytniego z Konstancina.
Aha - z tego, co wyczytałem w necie - to ponoć górna fermentacja (sklasyfikowane jako ale na ratebeer), z udziałem słodu żytniego w zasypie.
Pomijając sprawy przynależności piwa (choć dla niektórych pewnie to bardzo ważne ) - smaczny trunek.
No i co z tego?
na Butautu Dvaro Bravoro Tamsus Alus raz pisali, że jest słód pszeniczny, potem karmelowy, a wielu pisze - woda, słód, chmiel, przyprawy.
Jako że litewskiego nie znam, wrzuciłem stronę na google translate i pojawia się w składnikach "yeast malt"
No i po raz kolejny pytam co z tego? Ja i Abernacka pisaliśmy o piwie żytnim. Dodatkowo pytałem jakiej jest fermentacji. Co z tego, że dodali nieco żyta. Czasami dodaje się słodu pszenicznego, ale nie oznacza to, że chodzi o piwo pszeniczne.
No i po raz kolejny pytam co z tego? Ja i Abernacka pisaliśmy o piwie żytnim. Dodatkowo pytałem jakiej jest fermentacji. Co z tego, że dodali nieco żyta. Czasami dodaje się słodu pszenicznego, ale nie oznacza to, że chodzi o piwo pszeniczne.
Nigdzie nie pisałem, że jest to piwo żytnie - napisałem tylko o dodatku słodu żytniego, bo takie informacje udało mi się znaleźć. Na ratebeer podali natomiast, że to ale.
A co do tego, co przytoczyłem przed chwilą - jeśli na stronie w składzie podaje się "słód drożdżowy" czyli yeast malt to może tworzący stronę też nie do końca wiedzą, co piszą.
Nigdzie nie pisałem, że jest to piwo żytnie - napisałem tylko o dodatku słodu żytniego, bo takie informacje udało mi się znaleźć. Na ratebeer podali natomiast, że to ale.
A co do tego, co przytoczyłem przed chwilą - jeśli na stronie w składzie podaje się "słód drożdżowy" czyli yeast malt to może tworzący stronę też nie do końca wiedzą, co piszą.
Sorry, to kurgan pisał że żytnie. Na ratebeer często biorą "alusy" za "ale"
Comment