Butautu, J. O. Boiko

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • dadek
    Major Piwnych Rewolucji
    🍺🍺
    • 2005.09
    • 4702

Kupiłem 29.09 w Auchan Wola za 4,19 zł. Butelka z krachla 0,5 l, data do 19.10.12. Pszeniczno - żytnie smaczki, zapach zboża i parowanych kartofli. Wymieszałem przed nalaniem gruba warstwę drożdży z dna butelki ale piany praktycznie nie uzyskałem. Bardzo ciekawe piwo, po raz pierwszy takie piłem. Może w końcu ktoś się znajdzie znający litewski kto wyjaśni jego genezę?

Comment

• wasyll
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2008.09
      • 1823

Ja nabyłem za niecałego piątaka, również w Auchan, ale Bielny Wr.
      Piwo mi nie podeszło, jest trochę mdłe, jednak aromat bardziej wyostrzony niż w typowej pszenicy. Kolor zdecydowanie ciemniejszy niż na zdjęciu Sibarha, wręcz pomarańczowy. Piana też znikoma, mimo starań.
      www.katalogpodstawek.pl - darmowy katalog polskich podstawek piwnych!

Comment

• franekf
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2004.06
        • 944

W Auchan Piaseczno ostatnio je wyprzedawali - cena 2,5 za pół litra i 5 zł za litr - termin do 20 października.
        Birofilia Trapistów poszukiwane - sprawdź co mam
        http://mojedegustacje.blogspot.com/ - mój blog o alkoholach; ostatni wpis - Królewskie Porter
        Piwny Janusz bez Teku

Comment

• Mibars
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2010.02
          • 21

Dziwne piwo... To ono jest w końcu żytnie czy nie? Na malej etykietce jest informacja o słodzie żytnim i jęczmiennym.

Poza tym widzę pewne (duże) rozbieżności miedzy pierwszym opisem i zdjęciami, a tym, co mam w kuflu - "moje" jest znacznie ciemniejsze, mało gazu (do tego stopnia, ze koreczek się zassał), totalne zero, nul piany, pomijając to, że nawet butelka ma inny fason, choć etykieta taka sama.

Comment

• CyboRKg
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2010.04
            • 594

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mibars Wyświetlenie odpowiedzi
            Dziwne piwo... To ono jest w końcu żytnie czy nie? Na malej etykietce jest informacja o słodzie żytnim i jęczmiennym.

Poza tym widzę pewne (duże) rozbieżności miedzy pierwszym opisem i zdjęciami, a tym, co mam w kuflu - "moje" jest znacznie ciemniejsze, mało gazu (do tego stopnia, ze koreczek się zassał), totalne zero, nul piany, pomijając to, że nawet butelka ma inny fason, choć etykieta taka sama.
            Dziwne, bo to jest typowy pszeniczniak gornej fermentacji, tyle, ze... bez pszenicy. Prawdopodobnie jest to mieszanka slodow zytniego i jeczmiennego. Smakuje podobnie jak pszenica, ale brakuje mu pszenicznej gladkosci. Jest chropowate i dzikie w smaku. Na pewno oryginalne, smaczne i do wielokrotnego powtorzenia.
            "Jedno pivo ne vadi!"
            "Kupuje tylko w polskich sklepach!"

Comment

• e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19260

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika dadek Wyświetlenie odpowiedzi
              Kupiłem 29.09 w Auchan Wola za 4,19 zł. Butelka z krachla 0,5 l, data do 19.10.12. Pszeniczno - żytnie smaczki, zapach zboża i parowanych kartofli. Wymieszałem przed nalaniem gruba warstwę drożdży z dna butelki ale piany praktycznie nie uzyskałem. Bardzo ciekawe piwo, po raz pierwszy takie piłem. Może w końcu ktoś się znajdzie znający litewski kto wyjaśni jego genezę?
              U mnie też krachla półlitrowa, nabyta w Carefourze w Białej Podlaskiej za 6,99 zł. Ten zapach parowanych kartofli mi przeszkadzał, piana też mizerna podobnie jak nasycenie. Niemniej dostać w Białej niefiltra to ewenement, więc się skusiłem na jeszcze jedno z tego browaru.

Comment

• jacekwerner
                Major Piwnych Rewolucji
                🍼🍼
                • 2004.05
                • 2852

Tak prezentuje się w półlitrowej butelce z krachlą ( nieco zmieniona etykieta w porównaniu ze zdjęciem sibarha ) :
                Attached Files
                Ochotnicza Straż Piwna
                BAZA = 7446

Comment

• von_scheisse
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2012.02
                  • 488

Barwa: Złote, opalizujące
                  Zapach: Słodowo-miodowo-maślany
                  Piana: Bardzo słaba, prawie całkowicie zanika
                  Smak: Słodowy, słodki (miodowo-kwiatowy), wyczuwalne masło. Na finiszu lekko cierpkie (może to przez żyto?), goryczki brak. Bardzo niskie wysycenie

Przeciętne piwo - może dlatego, że data przydatności się już zbliżała: 01.06.2013 r.
                  Chmielnik Jakubowy - blog o piwie:
                  http://www.chmielnik-jakubowy.pl
                  https://www.facebook.com/chmielnik.jakubowy/

Comment

• Derbeth
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2013.04
                    • 337

Aromat bardzo mocno "wiejski" - słoma, wypieczony chleb. Piana mała, znika błyskawicznie, wysycenie bardzo małe. Słaba, ale przyjemna goryczka, lekko słodki smak, nuty ciemnego chleba żytniego. Bez szału, ale przyjemnie się pije. Piję drugi raz i nie czuję pogorszenia jakości, będę jeszcze je powtarzał. Data ważności 17.09.2013, kupione w Auchan.

Comment

• Pendragon
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛
                      • 2006.03
                      • 13952

Kurklių, I.O. Boiko šviesus alus

Piwo zakupione w Carrefourze za 6,79 (półlitrowa butelka z krachlą). Niepasteryzowane i niefiltrowane. Duży osad drożdźowy, barwa jasno bursztynowa, piana mizerna - po chwili nei ma jej wcale, wysycenie niskie. Ciężko mi opisać zapach i smak, ale kojarzy mi się z wyrobami wileńskiego browaru, zatem jak dla mnie są typowe dla jasnych niefiltrów z Litwy. Poszukiwacze goryczy nie mają czego tu szukać, piwo jest typowo słodowe. Pije się dość przyjemnie, ale bez przesadnych zachwytów. Można wypić w celu zaliczenia.

Jest to jedyny wyrób z browaru w Kurklių (rejon Anykščių). Jest to w sumei ciekawostka, że piwa z tak małego browaru dotarły do polskich marketów. B

Fotki nie zamieszczam, można podejrzeć tu:

moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot

Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

Comment

Przetwarzanie...
                      X