Piwo pite pod koniec marca, ale gdzieś mi się zapodziały notatki i dopiero teraz je odnalazłem.
W weekend 26-28 maja na rynku Starego Miasta a Warszawie odbywał się jakiś jarmark wyrobów litewskich. Oprócz wyrobów typowo koncernowych (widziałem stoiska bodajże Svyturysa i Kalnapilis) ze zdziwieniem natrafiłem na stragan z piwami "domowymi" produkowanymi przez pana A. Grigonio. Było to piwo górnej fermentacji, sprzedawane w jednolitrowych PET-ach. Nabyłem i zdegustowałem.
Według etykiety piwo ma 5,6±1,0% alk., ekstraktu nie podano.
Skład z etykiety to: słód jęczmienny, słód karmelowy, chmiel, drożdże, woda.
Nazwa "Šinkorių" znaczy "gospodarskie" lub "karczmarskie".
Z tego co wyczytałem w sieci, brzeczka nie jest gotowana z chmielem, tylko dodaje się do niej "herbatkę chmielową".
Na etykiecie widnieje znaczek "Kulinarijos Paveldo Fondas", czyli "Fundusz Dziedzictwa Kulinarnego".
Kolor: Zupełnie jak mętna herbata.
Piana: Niezbyt wysoka, ale gęsta i trwała.
Zapach: Silny, drożdżowo-słodowo-miodowy. Dobrze czuć owocowe estry, będące produktem górnej fermentacji.
Smak: Piwo ma bardzo bogaty smak, czuć owoce (w takim stopniu, że czasami piwo wywoływało skojarzenia z winem), słodowość, leciutką goryczkę, odrobinę miodowej słodyczy. Czuć też drożdże, ale słabo. Całość jest bardzo treściwa i sycąca.
Nasycenie: Niskie, ale pasuje do takiego piwa.
Opakowanie: Butelka PET 1l z całkiem ładnie skomponowaną etykietą. Skoro wywożą jednak to piwo poza Litwę, to przydałyby się informacje w języku innym niż litewski
Uwagi: na pewno ciekawostka, ale i bardzo pozytywne zaskoczenie smakowe.
Jeśli ktoś chciałby odwiedzić browar, podaję informacje z wizytówki:
A. Grigonio IĮ
Paupio g. 1, Jovarų k.,
Pakruojo r., Lithuania
Phone/fax +370 421 52 545
Mob. +370 614 37 892
e-mail: kristinagrigoniene@gmail.com
W weekend 26-28 maja na rynku Starego Miasta a Warszawie odbywał się jakiś jarmark wyrobów litewskich. Oprócz wyrobów typowo koncernowych (widziałem stoiska bodajże Svyturysa i Kalnapilis) ze zdziwieniem natrafiłem na stragan z piwami "domowymi" produkowanymi przez pana A. Grigonio. Było to piwo górnej fermentacji, sprzedawane w jednolitrowych PET-ach. Nabyłem i zdegustowałem.
Według etykiety piwo ma 5,6±1,0% alk., ekstraktu nie podano.
Skład z etykiety to: słód jęczmienny, słód karmelowy, chmiel, drożdże, woda.
Nazwa "Šinkorių" znaczy "gospodarskie" lub "karczmarskie".
Z tego co wyczytałem w sieci, brzeczka nie jest gotowana z chmielem, tylko dodaje się do niej "herbatkę chmielową".
Na etykiecie widnieje znaczek "Kulinarijos Paveldo Fondas", czyli "Fundusz Dziedzictwa Kulinarnego".
Kolor: Zupełnie jak mętna herbata.
Piana: Niezbyt wysoka, ale gęsta i trwała.
Zapach: Silny, drożdżowo-słodowo-miodowy. Dobrze czuć owocowe estry, będące produktem górnej fermentacji.
Smak: Piwo ma bardzo bogaty smak, czuć owoce (w takim stopniu, że czasami piwo wywoływało skojarzenia z winem), słodowość, leciutką goryczkę, odrobinę miodowej słodyczy. Czuć też drożdże, ale słabo. Całość jest bardzo treściwa i sycąca.
Nasycenie: Niskie, ale pasuje do takiego piwa.
Opakowanie: Butelka PET 1l z całkiem ładnie skomponowaną etykietą. Skoro wywożą jednak to piwo poza Litwę, to przydałyby się informacje w języku innym niż litewski
Uwagi: na pewno ciekawostka, ale i bardzo pozytywne zaskoczenie smakowe.
Jeśli ktoś chciałby odwiedzić browar, podaję informacje z wizytówki:
A. Grigonio IĮ
Paupio g. 1, Jovarų k.,
Pakruojo r., Lithuania
Phone/fax +370 421 52 545
Mob. +370 614 37 892
e-mail: kristinagrigoniene@gmail.com
Comment