A. Grigonio, Šinkorių

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Twilight_Alehouse
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.06
    • 6310

A. Grigonio, Šinkorių

Piwo pite pod koniec marca, ale gdzieś mi się zapodziały notatki i dopiero teraz je odnalazłem.

W weekend 26-28 maja na rynku Starego Miasta a Warszawie odbywał się jakiś jarmark wyrobów litewskich. Oprócz wyrobów typowo koncernowych (widziałem stoiska bodajże Svyturysa i Kalnapilis) ze zdziwieniem natrafiłem na stragan z piwami "domowymi" produkowanymi przez pana A. Grigonio. Było to piwo górnej fermentacji, sprzedawane w jednolitrowych PET-ach. Nabyłem i zdegustowałem.

Według etykiety piwo ma 5,6±1,0% alk., ekstraktu nie podano.
    Skład z etykiety to: słód jęczmienny, słód karmelowy, chmiel, drożdże, woda.

Nazwa "Šinkorių" znaczy "gospodarskie" lub "karczmarskie".
    Z tego co wyczytałem w sieci, brzeczka nie jest gotowana z chmielem, tylko dodaje się do niej "herbatkę chmielową".

Na etykiecie widnieje znaczek "Kulinarijos Paveldo Fondas", czyli "Fundusz Dziedzictwa Kulinarnego".

Kolor: Zupełnie jak mętna herbata.
    Piana: Niezbyt wysoka, ale gęsta i trwała.
    Zapach: Silny, drożdżowo-słodowo-miodowy. Dobrze czuć owocowe estry, będące produktem górnej fermentacji.
    Smak: Piwo ma bardzo bogaty smak, czuć owoce (w takim stopniu, że czasami piwo wywoływało skojarzenia z winem), słodowość, leciutką goryczkę, odrobinę miodowej słodyczy. Czuć też drożdże, ale słabo. Całość jest bardzo treściwa i sycąca.
    Nasycenie: Niskie, ale pasuje do takiego piwa.
    Opakowanie: Butelka PET 1l z całkiem ładnie skomponowaną etykietą. Skoro wywożą jednak to piwo poza Litwę, to przydałyby się informacje w języku innym niż litewski
    Uwagi: na pewno ciekawostka, ale i bardzo pozytywne zaskoczenie smakowe.

Jeśli ktoś chciałby odwiedzić browar, podaję informacje z wizytówki:

A. Grigonio IĮ
    Paupio g. 1, Jovarų k.,
    Pakruojo r., Lithuania
    Phone/fax +370 421 52 545
    Mob. +370 614 37 892
    e-mail: kristinagrigoniene@gmail.com
    Attached Files
    Last edited by Twilight_Alehouse; 2010-08-06, 17:25.
  • Promil03
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2007.10
    • 2833

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse Wyświetlenie odpowiedzi
    Kolor: Zupełnie jak mętna herbata.
    Piana: Niezbyt wysoka, ale gęsta i trwała.
    Zapach: Silny, drożdżowo-słodowo-miodowy. Dobrze czuć owocowe estry, będące produktem górnej fermentacji.
    Smak: Piwo ma bardzo bogaty smak, czuć owoce (w takim stopniu, że czasami piwo wywoływało skojarzenia z winem), słodowość, leciutką goryczkę, odrobinę miodowej słodyczy. Czuć też drożdże, ale słabo. Całość jest bardzo treściwa i sycąca.
    Nasycenie: Niskie, ale pasuje do takiego piwa.
    Opakowanie: Butelka PET 1l z całkiem ładnie skomponowaną etykietą. Skoro wywożą jednak to piwo poza Litwę, to przydałyby się informacje w języku innym niż litewski
    Uwagi: na pewno ciekawostka, ale i bardzo pozytywne zaskoczenie smakowe.
    Z całym opisem w pełni się zgadzam, ale ja w smaku czułem silną kwaskowatość. Może właśnie o ten smak kojarzący się z winem Ci chodzi.

Comment

• Twilight_Alehouse
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.06
      • 6310

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Promil03 Wyświetlenie odpowiedzi
      Z całym opisem w pełni się zgadzam, ale ja w smaku czułem silną kwaskowatość. Może właśnie o ten smak kojarzący się z winem Ci chodzi.
      No właśnie nie. Już dokładnie nie pamiętam, ale gdyby piwo było mocno kwaskowate, to raczej zwróciłbym na to uwagę. Pamiętaj jednak, że przy tego rodzaju piwie poszczególne warki mogą się od siebie różnić.

Comment

Przetwarzanie...
      X