Svyturys-Utenos, Memel-bräu

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

Svyturys-Utenos, Memel-bräu

Butelka 0,5 litra, alkohol 5,3 %, eks. brak, kapsel firmowy browaru
    Kolor - ciemno złoty, klarowny
    Piana - super drobna, średnio wysoka, średnio trwała
    Zapach - klasyczny pszeniczny
    Gaz - sporo, za dużo
    Smak - średnia pszenica, lekkie drożdże, cytruski właściwe, lekki banan, średnio słodkie, lekka goryczka
    Poprawny pszeniczniak

W moim "zbiorze" piw zagr. nr 3212 - moje 1606 nowe piwo na forum
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria
  • sibarh
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

Foto:
    Attached Files
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• darekd
      🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 12561

Memel czyli po niemiecku Kłajpeda.

Patrząc na zdjęcie i opis Sibarha mam lekkie wątpliwości, czy nie zmienili tego piwa.

Zapach - przyjemny, owoce, trochę słodkich, trochę cytrusów
      Piana - znika bardzo szybko praktycznie do zera
      Barwa - herbaciana, klarowna
      Wysyczenie - wysokie, syczy
      Smak - no trochę zaskoczenie. Przyjemny. Winne owoce, ciut karmelu, lekka goryczka zalegająca w ustach. Smak zmierzający troszkę w kierunku weizenbocka. Na dodatek filtrowane.
      Treściwość - dość wysoka.

W składzie trzy słody, w tym karmelowy. Szkoda, że na kontrze tylko po litewsku. Ciekawe, oryginalne piwo, smakowało.
      Piękna eta, butelka taka sama jak m.im. estońskie Saku.

Comment

• wrednyhawran
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2010.07
        • 1784

Kolor: Ładne głębokie złoto. Klarowny.
        Piana: wysoka i gęsta, opada sobie powoli.
        Zapach: Bardzo przyjemny i wyraźny, słodowo-chmielowo-szyszkowy, trochę trawiasty.
        Smak: Treściwe, wyraziste piwo. Bardzo smaczne. Solidna podstawa słodowa z dodatkiem akcentów owocowych, potem robi się trochę kwaskowo - jak w pszeniczniaku. Pod koniec wyraźne nuty chmielowo-żywiczne. Już się kiedyś z takim smakiem piwa spotkałem, ale nie pamiętam co to było za piwo.
        Wysycenie: Zdecydowanie za wysokie, mocno szczypie jeszcze długo po przełknięciu, tłumi walory smakowe piwa. Chyba zostawię to piwko na pół godzinki, żeby troche zelżało bo zabiera dużo przyjemności.
        Opakowanie eleganckie i stylowe, jak na zdjęciu powyżej.

Bardzo dobre piwo, chyba najlepszy Svyturys jaki piłem, poza przesadzonym nagazowaniem nie mam zastrzeżeń. Fajne solidne, ciężkie piwo na jesienne wieczory.
        Last edited by wrednyhawran; 2011-12-03, 00:27.
        Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
        Małe Piwko Blog
        Małe Piwko Blog na facebooku
        Domowy Browar Demon

Comment

• wrednyhawran
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2010.07
          • 1784

Dodam jeszcze, że u mnie piwo ma kompletnie inny wygląd niż na zdjęciu sibarha. jest znacznie ciemniejsze i bardziej klarowne. Nie sądzę, żeby różnica wynikała z naświetlania fotografii, bo jest zbyt duża.
          Przypomniało mi się też wspomniane piwo, o podobnym smaku, to był bodajże Felsen Weizenbock - styl, który bardzo rzadko gości w moim kuflu, bo do tej pory jakos mi nie podchodził. Po dzisiejszej próbie to się na pewno zmieni.

I jeszcze jedno - faktycznie, kiedy damy temu piwu chwilkę na "odsapnięcie" w pokalu (chociaż 15min.) wysycenie spada, piwko się lekko ogrzewa i jest wyborne.
          Last edited by wrednyhawran; 2011-12-03, 00:47.
          Czy jest coś lepszego niż piwo? - Dwa piwa!
          Małe Piwko Blog
          Małe Piwko Blog na facebooku
          Domowy Browar Demon

Comment

• dryx
            † 1966-2017 Piwosz w Raju
            • 2002.04
            • 1735

Po roku etykieta, kapsel i butelka bez zmian.
            Piwo znacznie ciemniejsze niż na zdjęciu sibarha.
            A jednak koncerny potrafią zrobi dobre piwo. Pije się z przyjemnością. Jeśli ktoś ma do wyboru któreś z piwo koncernu Svyturys-Utenos zdecydowanie to polecam.

Comment

Przetwarzanie...
            X