Vilniaus, Senojo Vilniaus Tamsusis Alus su Prieskoniais

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

Butelka 0,5 litra, alkohol 8,2 %, eks.brak, kapsel firmowy browaru
    Kolor - brązowo-rubinowy, klarowny
    Piana - beżowa, średnio wysoka, nie trwała
    Zapach - karmelowo-chlebowy, wyraźny
    Gaz - okej
    Smak - mocny i konkretny, kwas chlebowy + karmel, lekka nuta cynamonowa (?), średnio słodkie, lekko-średnia goryczka
    Bardzo oryginalny smak. Warto spróbować

W moim "zbiorze" piw zagr. nr 3547 - moje 1742 nowe piwo na forum
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria
  • sibarh
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

Foto:
    Attached Files
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

Comment

• slavoy
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🥛🥛🥛
      • 2001.10
      • 5055

Cóż, jak dla mnie, to jest to doalkoholizowany litewski klon Czarnej Fortuny , którą, choć z rzadka i w niewielkich ilościach, ale pijam, więc i ten alus przeszedł mi przez gardło dość gładko.
      Ewidentny "polokoktowy" smak i zapach, intensywne, gryzące wysycenie, oraz, co ciekawe, duża lekkość jak na ten ciężar alkoholowy.
      Generalnie - ujdzie, ale Fortuna jest tańsza i nie robi takiego spustoszenia pod czaszką
      Dick Laurent is dead.

Comment

• Viktor
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        🍼
        • 2002.04
        • 617

Zakupione w radomskim Kacusiu za 5,20 zł, kolor ciemno-rubinowy, widać drobne bąbelki, piana beżowa, dziurawa i szybko znika. Piwo ma mocny aromat i smak korzenny ( piernikowo -cynamonowy ) , przyjemnie kwaskowate, nuty owocowo - karmelowe dają słodycz złamaną przez gorycz palonego słodu - bardzo ciekawa kompozycja smakowo -zapachowa, zdecydowanie lepsza niż w polskiej Fortunie. Całość dopełnia ładna etykieta ze starego Wilna ( ma już 4 etykiety z tego "cyklu").
        Warto napić się tego piwa.

Comment

• wpadzio
          Major Piwnych Rewolucji
          🍼🍼
          • 2011.06
          • 2654

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Viktor Wyświetlenie odpowiedzi
          Całość dopełnia ładna etykieta ze starego Wilna ( ma już 4 etykiety z tego "cyklu").
          Warto napić się tego piwa.
          Według mojej wiedzy (i stanu posiadania) takowych jest przynajmniej 5:
          Senojo Vilniaus Kvietinis
          Senojo Vilniaus Šviesusis
          Senojo Vilniaus Šviesusis Niefiltruotas
          Senojo Vilniaus Tamsusis
          Senojo Vilniaus Tamsusis su Prieskoniais
          Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
          Serviatus status brevis est
          3603 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 733 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 31.01.2020

Comment

• Kwadri
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2009.10
            • 1216

Senojo Vilniaus Tamsusis Alus su Prieskoniais

Kolor: Rubinowy, delikatnie zamglony.
            Piana: Niewielka, beżowa, drobnopęcherzykowa. Szybko opada do niepełnej warstwy z grubszym pierścieniem.
            Zapach: Słodki, ziołowo-wermutowy. W tle skórka pomarańczy, cynamon i piernikowo-korzenne wstawki.
            Smak: Nietypowy. Słodki początek z ziołowym tłem. Tu również skojarzenia z wermutem. W tle posmaki pomarańczy i cynamonu. Powoli dociera lekka goryczka i delikatna paloność, która nieco dominuje w finiszu. Zaskakująco lekkie przy tej zawartości alkoholu.
            Wysycenie: Średnie, ku nieco wyższemu.
            www.lkschmielowice.futbolowo.pl

Comment

• Warchlando
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2012.06
              • 94

Kolor - ciemno rubinowy, klarowny

Piana - kiepska, beżowa, szybko się rwąca pozostawiająca niewielką obręcz wokół szkła

Zapach - słodowo - goździkowo - cynamonowy, wyczuwalna słodkość w aromacie oraz owocowość (wyczuwam wiśniowe aromaty). Zapachowo lekko mi przypomina wino słodkie

Smak - ziołowo-owocowy, z posmakami wiśni oraz przyprawami dodanymi do piwka, piernikowe posmaki. Piwo jest lekko słodkie z niewielką goryczką, jednakże alkohol ładnie zakamuflowany i dobrze się komponuje z całością.

Wysycenie - niskie

Opakowanie - ładna etykieta nawiązująca do "Starego Wilna", niestety brak podanego ekstraktu i kapsel goły odkręcany

Uwagi - dosyć ciekawe piwko idealne na zimowo-świąteczne (?) wieczory Warka do 3.09.2013

Comment

• Derbeth
                Porucznik Browarny Tester
                • 2013.04
                • 337

Czarny kolor, kiepska piana. W smaku słodycz, karmel, bardzo słabe nuty palone, zero goryczki. Na szczęście alkohol nie przeszkadza. Od połowy ciężko się pije, piwo jest zbyt ulepkowate. Butelka kupiona w krakowskiej knajpie.

Comment

• sasser
                  Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                  • 2012.07
                  • 107

Piwo przypominało mi inne piwa w korzennym stylu, które zdarzyło mi się pić wcześniej. Z taką różnicą, że te nie było za słodkie. Faktycznie mamy tu aromaty ziołowe, ale tylko z lekkim dodatkiem słodyczy, nie jest jej za dużo. Alkohol praktycznie niewyczuwalny. Nie czułem smaku piwa bazowego, przodują dodatki. Piwo ciekawe i lepsze "Korzenne" z Koreba czy "Toruńskie Piernikowe".

Comment

• Zybex
                    • 2012.07
                    • 222

Polecam dla miłośników ziołowej Kofoli

Comment

• gramak
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2012.08
                      • 267

Czyli coś dla mnie Kupiłem w tesco za 3 pln z kawałkiem Śmieszna cena. Piwo byłoby dobre na świąteczno-bożonarodzeniowy czas. W zapachu i smaku sporo cynamonu i gożdzików. Co ciekawe, jak na ten typ piwa nie jest zbyt słodkie. Spodziewałem się większego ulepku. Piana słaba, ale wytrzymała do końca, kolor niby ciemny, ale do czarnego, jak wcześniej go określono to mu bardzo daleko.Alkohol, chociaż konkretny (8,2 volta) absolutnie się nie narzuca . Ładna etykieta, stare Wilno, sądząc po strojach ludzi na ulicy zdjęcie z początków ubiegłego wieku. na butelce wilk, chyba symbol browaru. Krzywo naklejona kontra po polsku. Mi smakowało, no ale ja lubię kofolę
                      http://www.ohbeautifulbeer.com/

Comment

• leona
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2009.07
                        • 5853

Niezłe! Mocno alkoholizowana kofola z solidnym kopem imbirowym. Wypiłem ze smakiem pół butelki, drugie pół z radością oddałem

Drugi raz po to nie sięgnę ale tescowa cena (3,19 zł) jest naprawdę atrakcyjna za piwo, które nie jest gorzkie, smakuje i pachnie jak "markowy Ginger" a do tego ma ponad osiem koni

Comment

• Pinio74
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.10
                          • 3881

Właśnie piję beczkową wersję tego piwa. Można kupić ją w nowym sklepie w Płocku, na ul. Rembielińskiego (kiedyś był tam sklep meblowy, koło Emmy). Nazywa się Kresy. Piwo nalewane jest do 1 litrowych butelek pet. Butelkową wersję też można kupić. Jak mi się uda to założę temat o tym sklepie.
                          A wracając do piwa, to rzeczywiście mocna wersja Czarnej Fortuny. Jak ktoś lubi polokoktowe smaki, to coś dla niego.
                          BIRRARE HUMANUM EST

Comment

• darekd
                            🍺🍺🍺
                            • 2003.02
                            • 12565

Aromat - trochę słodki, piernikowy, potem trochę owoców
                            Piana - średnie, kremowa, gęsta, niespecjalnie trwała
                            Barwa - ciemny rubin
                            Wysycenie - umiarkowane
                            Smak - piernikowe przyprawy, lekkie owoce (wiśnia), słodkawe, troszeczkę palonej goryczki. Rzeczywiście trochę polokoktowe Alkohol plus ta piernikowość powodują, że piwo trochę mdławe się robi, szczególnie że pod koniec wysycenia jest już mało
                            Treściwość - jak na woltaż umiarkowana

Da się wypić, ale to raczej jednorazowa ciekawostka, nie moje klimaty.

Comment

• Koninck
                              • 2009.03
                              • 180

Kolor: Ciemny brąz
                              Piana: Antypiana im szybciej sie nalewa tym szybciej opada
                              Zapach: Cynamon na pierwszym planie
                              Smak: Słodkość przemieszana z aromatem cynamonu
                              Wysycenie: Patologia
                              Opakowanie: Co wyróżnia to odkręcany kapsel z historyczną etykietą wilna
                              Uwagi: Mimo cierpkich uwag piwo ma ciekawy smak
                              Piwo jest tylko dobre i bardzo dobre.

Comment

Przetwarzanie...
                              X