Kupiškio Alus, Magaryčių Alus

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • CyboRKg
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2010.04
    • 594

    Kupiškio Alus, Magaryčių Alus

    Litewskie piwo w stylu traditional ale, alk. 5,8%, ekstr. nie podano.
    Butla 2l z zamknieciem patentowym jak w "Grolschu". Niefiltrowane, naturalnie metne.
    Kolor jasnopomaranczowy, lub brzoskwiniowy. Zapach przyjemny, drozdzowy - przypomina czeskie kvasnicaki z "Opata". W smaku tez czuc drozdze, sporo chmielowej goryczki, a w tle prazone orzechy laskowe. Piana nietrwala, wysycenie niskie. Ale piwo smaczne i zdecydowanie do powtorzenia.
    Zakupione w sklepie monopolowym "Pati", Katowice-Janow.
    "Jedno pivo ne vadi!"
    "Kupuje tylko w polskich sklepach!"
  • Hedin
    Porucznik Browarny Tester
    • 2011.02
    • 370

    #2
    Piłem rok temu na święta, ale w życiu bym nie przypuszczał, że to traditional ale. W sklepie poinformowano mnie, że to pszeniczne. Z takim nastawieniem to piwo mi w ogóle nie podeszło, jako że było zdecydowanie zbyt intensywnie goryczkowe, wręcz gorycz przeszkadzała. Ale po konsystencji i z trudem wyczuwalnym słodem też byłem przekonany, że w składzie jest słód pszeniczny.

    Comment

    • abernacka
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.12
      • 10861

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Hedin Wyświetlenie odpowiedzi
      Piłem rok temu na święta, ale w życiu bym nie przypuszczał, że to traditional ale. W sklepie poinformowano mnie, że to pszeniczne. (...).
      Ale? Pszenica? I co jeszcze? Może IPA?
      Piwna turystyka według abernackiego

      Comment

      • Hedin
        Porucznik Browarny Tester
        • 2011.02
        • 370

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
        Ale? Pszenica? I co jeszcze? Może IPA?
        Każdy dodaje coś od siebie i powstał bardzo uniwersalny trunek.
        A tak na poważnie, to napisałem, że dla mnie gorycz zbyt intensywna, jak na pszeniczne. Nie znam litewskiego, ale moje słabo wyćwiczone kubki smakowe sugerowały, że faktycznie w jakiejś części użyto słodu pszenicznego.
        A tak na poważnie, to ktoś wie, czy to piwo można jakoś zaklasyfikować?
        Dodam jeszcze, że jak dla mnie to osadu miało nieco za dużo.
        Last edited by Hedin; 2011-11-28, 13:36.

        Comment

        • abernacka
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.12
          • 10861

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Hedin Wyświetlenie odpowiedzi
          (...)
          A tak na poważnie, to ktoś wie, czy to piwo można jakoś zaklasyfikować?
          (...).
          Klasyczny niefiltr dolnej fermentacji. W zasypie użyto prażonych orzechów oraz grochu.
          Last edited by abernacka; 2011-11-28, 13:52.
          Piwna turystyka według abernackiego

          Comment

          • Hedin
            Porucznik Browarny Tester
            • 2011.02
            • 370

            #6
            W życiu bym na to nie wpadł. Ciekawe dodatki.

            Comment

            • CyboRKg
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2010.04
              • 594

              #7
              "Jedno pivo ne vadi!"
              "Kupuje tylko w polskich sklepach!"

              Comment

              • abernacka
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.12
                • 10861

                #8
                No i co z tego linku wynika? No, napisz co?!
                Napój ten jest z pewnością tradycyjny, ale w formie Alus ale nie Ale.
                Piwna turystyka według abernackiego

                Comment

                • CyboRKg
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2010.04
                  • 594

                  #9
                  "Zawiercie Bursztynowe" z gatunku amber ale jest troche do niego zblizone. To litewskie piwo tez jest "ejlem", ale ciut innym...
                  A Twoim zdaniem co to niby jest?
                  "Jedno pivo ne vadi!"
                  "Kupuje tylko w polskich sklepach!"

                  Comment

                  • ART
                    mAD'MINd
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.02
                    • 23926

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
                    Klasyczny niefiltr dolnej fermentacji. W zasypie użyto prażonych orzechów oraz grochu.
                    Klasyczny dolny niefiltr na orzechach i grochu też brzmi... klasycznie
                    Last edited by ART; 2011-11-29, 00:48.
                    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                    Comment

                    • abernacka
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.12
                      • 10861

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika CyboRKg Wyświetlenie odpowiedzi
                      "Zawiercie Bursztynowe" z gatunku amber ale jest troche do niego zblizone. To litewskie piwo tez jest "ejlem", ale ciut innym...
                      A Twoim zdaniem co to niby jest?
                      Okaże się niedługo, że wszystkie piwa będzie można nazywać "ejlami", nawet jeżeli jest dolnej fermentacji.
                      Ps. Warto pamiętać, że groch stosowany jest powszechnie w tamtej części kraju. To niemal taka piwowarska tradycja.
                      Piwna turystyka według abernackiego

                      Comment

                      • ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 23926

                        #12
                        Może użycie słowa Alus wprowadza w błąd nielitewskiego spijacza piwa. Alus to nic innego jak "piwo" a nie "ejl".
                        Last edited by ART; 2011-11-29, 11:27.
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                        Comment

                        • CyboRKg
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2010.04
                          • 594

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                          Może użycie słowa Alus wprowadza w błąd nielitewskiego spijacza piwa. Alus to nic innego jak "piwo" a nie "ejl".
                          Zgadza sie. Pilem przerozne rodzaje litewskich piw: pilsy, lagery, ciemne, witbiery, ales. Na kazdym z nich widnialo na etykiecie "alus". Co nie zmienia faktu, ze to konkretnie piwo jest ejlem. Polecam sprobowac

                          P.S. Dobrze, ze sprzedaja je w duzej butli, bo po jednym czlowiek od razu ma ochote na nastepne
                          "Jedno pivo ne vadi!"
                          "Kupuje tylko w polskich sklepach!"

                          Comment

                          • darekd
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🍺🍺🍺
                            • 2003.02
                            • 12561

                            #14
                            Czyli to górna czy dolna fermentacja?

                            Comment

                            • CyboRKg
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2010.04
                              • 594

                              #15
                              Prawde mowiac nie mam pojecia. Na litewskich stronach nie moge sie dokopac tej informacji.
                              W linku, ktory podalem wczesniej twierdza, ze to traditional ale, a w linku ponizszym, ze to old ale. Na pewno nie zwyczajny lager.

                              "Jedno pivo ne vadi!"
                              "Kupuje tylko w polskich sklepach!"

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X