Kupiškio Alus, Magaryčių Alus

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • CyboRKg
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2010.04
    • 594

    #1

    Kupiškio Alus, Magaryčių Alus

    Litewskie piwo w stylu traditional ale, alk. 5,8%, ekstr. nie podano.
    Butla 2l z zamknieciem patentowym jak w "Grolschu". Niefiltrowane, naturalnie metne.
    Kolor jasnopomaranczowy, lub brzoskwiniowy. Zapach przyjemny, drozdzowy - przypomina czeskie kvasnicaki z "Opata". W smaku tez czuc drozdze, sporo chmielowej goryczki, a w tle prazone orzechy laskowe. Piana nietrwala, wysycenie niskie. Ale piwo smaczne i zdecydowanie do powtorzenia.
    Zakupione w sklepie monopolowym "Pati", Katowice-Janow.
    "Jedno pivo ne vadi!"
    "Kupuje tylko w polskich sklepach!"
  • Hedin
    Porucznik Browarny Tester
    • 2011.02
    • 370

    #2
    Piłem rok temu na święta, ale w życiu bym nie przypuszczał, że to traditional ale. W sklepie poinformowano mnie, że to pszeniczne. Z takim nastawieniem to piwo mi w ogóle nie podeszło, jako że było zdecydowanie zbyt intensywnie goryczkowe, wręcz gorycz przeszkadzała. Ale po konsystencji i z trudem wyczuwalnym słodem też byłem przekonany, że w składzie jest słód pszeniczny.

    Comment

    • abernacka
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.12
      • 10867

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Hedin
      Piłem rok temu na święta, ale w życiu bym nie przypuszczał, że to traditional ale. W sklepie poinformowano mnie, że to pszeniczne. (...).
      Ale? Pszenica? I co jeszcze? Może IPA?
      Piwna turystyka według abernackiego

      Comment

      • Hedin
        Porucznik Browarny Tester
        • 2011.02
        • 370

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
        Ale? Pszenica? I co jeszcze? Może IPA?
        Każdy dodaje coś od siebie i powstał bardzo uniwersalny trunek.
        A tak na poważnie, to napisałem, że dla mnie gorycz zbyt intensywna, jak na pszeniczne. Nie znam litewskiego, ale moje słabo wyćwiczone kubki smakowe sugerowały, że faktycznie w jakiejś części użyto słodu pszenicznego.
        A tak na poważnie, to ktoś wie, czy to piwo można jakoś zaklasyfikować?
        Dodam jeszcze, że jak dla mnie to osadu miało nieco za dużo.
        Ostatnia zmiana dokonana przez Hedin; 2011-11-28, 13:36.

        Comment

        • abernacka
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.12
          • 10867

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Hedin
          (...)
          A tak na poważnie, to ktoś wie, czy to piwo można jakoś zaklasyfikować?
          (...).
          Klasyczny niefiltr dolnej fermentacji. W zasypie użyto prażonych orzechów oraz grochu.
          Ostatnia zmiana dokonana przez abernacka; 2011-11-28, 13:52.
          Piwna turystyka według abernackiego

          Comment

          • Hedin
            Porucznik Browarny Tester
            • 2011.02
            • 370

            #6
            W życiu bym na to nie wpadł. Ciekawe dodatki.

            Comment

            • CyboRKg
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2010.04
              • 594

              #7
              "Jedno pivo ne vadi!"
              "Kupuje tylko w polskich sklepach!"

              Comment

              • abernacka
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.12
                • 10867

                #8
                No i co z tego linku wynika? No, napisz co?!
                Napój ten jest z pewnością tradycyjny, ale w formie Alus ale nie Ale.
                Piwna turystyka według abernackiego

                Comment

                • CyboRKg
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2010.04
                  • 594

                  #9
                  "Zawiercie Bursztynowe" z gatunku amber ale jest troche do niego zblizone. To litewskie piwo tez jest "ejlem", ale ciut innym...
                  A Twoim zdaniem co to niby jest?
                  "Jedno pivo ne vadi!"
                  "Kupuje tylko w polskich sklepach!"

                  Comment

                  • ART
                    mAD'MINd
                    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.02
                    • 24004

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka
                    Klasyczny niefiltr dolnej fermentacji. W zasypie użyto prażonych orzechów oraz grochu.
                    Klasyczny dolny niefiltr na orzechach i grochu też brzmi... klasycznie
                    Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2011-11-29, 00:48.
                    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                    Comment

                    • abernacka
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.12
                      • 10867

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika CyboRKg
                      "Zawiercie Bursztynowe" z gatunku amber ale jest troche do niego zblizone. To litewskie piwo tez jest "ejlem", ale ciut innym...
                      A Twoim zdaniem co to niby jest?
                      Okaże się niedługo, że wszystkie piwa będzie można nazywać "ejlami", nawet jeżeli jest dolnej fermentacji.
                      Ps. Warto pamiętać, że groch stosowany jest powszechnie w tamtej części kraju. To niemal taka piwowarska tradycja.
                      Piwna turystyka według abernackiego

                      Comment

                      • ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 24004

                        #12
                        Może użycie słowa Alus wprowadza w błąd nielitewskiego spijacza piwa. Alus to nic innego jak "piwo" a nie "ejl".
                        Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2011-11-29, 11:27.
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                        Comment

                        • CyboRKg
                          Kapitan Lagerowej Marynarki
                          • 2010.04
                          • 594

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                          Może użycie słowa Alus wprowadza w błąd nielitewskiego spijacza piwa. Alus to nic innego jak "piwo" a nie "ejl".
                          Zgadza sie. Pilem przerozne rodzaje litewskich piw: pilsy, lagery, ciemne, witbiery, ales. Na kazdym z nich widnialo na etykiecie "alus". Co nie zmienia faktu, ze to konkretnie piwo jest ejlem. Polecam sprobowac

                          P.S. Dobrze, ze sprzedaja je w duzej butli, bo po jednym czlowiek od razu ma ochote na nastepne
                          "Jedno pivo ne vadi!"
                          "Kupuje tylko w polskich sklepach!"

                          Comment

                          • darekd
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🍺🍺🍺
                            • 2003.02
                            • 12754

                            #14
                            Czyli to górna czy dolna fermentacja?

                            Comment

                            • CyboRKg
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2010.04
                              • 594

                              #15
                              Prawde mowiac nie mam pojecia. Na litewskich stronach nie moge sie dokopac tej informacji.
                              W linku, ktory podalem wczesniej twierdza, ze to traditional ale, a w linku ponizszym, ze to old ale. Na pewno nie zwyczajny lager.

                              "Jedno pivo ne vadi!"
                              "Kupuje tylko w polskich sklepach!"

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • bastion
                                Łotwa, Aluksne, Talavas Iela 5, Aluksnes Alus.
                                bastion
                                Łotewska prowincja ma swój urok. Cisza i wszechwładny spokój wręcz emanują z tych miejsc. Miłośnicy lasów, jezior i drewnianych domków, znajdą tam swoje miejsce na ziemi.
                                W przypadku miasteczka Aluksne nieco rozwleczonego terytorialnie, celem wizyt jest jezioro z ruinami zamku na...
                                2024-11-26, 22:29
                              • Prusak
                                Sakiškių alus, Zi-Zu Lager
                                Prusak
                                Wahałem się, gdzie to wpisać, bo mamy do czynienia z kooperacją litewskiego browaru z polskim kontraktowym Dzikim Wschodem, ale jako że na puszce naklejono kwit, że to import, niech więc będzie, że import, choć chmiele z Polish Hops i nazwa wskazuje, jakie.
                                Alk. 4, 7%. E, brak.
                                ...
                                2024-09-28, 21:25
                              • bastion
                                Łotwa, Jelgava, Cukura Iela 21, Alus Daritava Viedi.
                                bastion
                                Browar restauracyjny Viedi mieści się na przedmieściach spokojnego miasteczka jakim jest Jelgava. Ale generalnie można to przypiąć chyba do każdego łotewskiego miasta poza stolicą. W piękny letni dzień widać mnóstwo ludzi spacerujących, czy też oddających się żegludze po rzece Lelupie....
                                2023-11-27, 21:50
                              • bastion
                                Łotwa, Ryga, Avotu Iela 74, Alus Rume Trofeja.
                                bastion
                                Wystarczy przespacerować pieszo z dostojnej starówki kilkanaście minut by znaleźć się w bardziej skromnej zabudowie przeplatanej kamienicami i drewnianymi domami.
                                W jednej z takich uliczek mieści się browar Trofeja, który na miejscu posiada wyszynk. Moim zdaniem nie jest to klasyczny...
                                2023-03-14, 23:29
                              • e-prezes
                                HB Traditional Brewery, Transylvania Doppelbock Amber Delight
                                e-prezes
                                Duży, komercyjny browar z Rumunii, wcześniej nazywający się Fabrica de bere Satu Mare, produkujący piwa dolnej fermentacji. Kupiony przez spożywczą firmę Sam Mills Group, która oferuje produkty m.in. na rumuńskim rynku. Od 2016 roku wznowiona produkcja w browarze po zamknięciu w 2014 roku....
                                2023-01-22, 14:28
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...