Vasaknų, Vasaknų Dvaro

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

    #1

    Vasaknų, Vasaknų Dvaro

    Alkohol 5,7 % obj., ekstrakt n/n.

    Nazwę wpisuję według prostej, tekstowej etykietki jaką naklejono po nalaniu w tym lokalu., zdaję sobie sprawę, że jest to masło maślane ale może Abernacka pamięta jak w browarze się nazywało? Tamsus, tamsusis...? Na kolumnie naklejona była inna etykieta z nazwą browaru i słowem Ejlis, może to litewski łamaniec powstały w wyniku dostosowania angielskiego ale do litewskiej ustawy językowej?

    Kolor ciemnobursztynowy, mocno opalizujący.
    Piana kremowa, drobna, niezbyt wysoka ale utrzymała się do końca pełną warstwą.
    Aromat głownie słodowy, leciutko ciasteczkowy. Początkowo dominował chmiel a po ogrzaniu wyraźne nuty owocowe w typie suszonych daktyli i rodzynek.
    W smaku treściwe, nawet ciężkie. Bogata słodowość przepleciona karmelowymi smakami. Goryczka zaznaczona w sam raz żeby skontrować słód. Po ogrzaniu ujawniła się lekka alkoholowa pikantność.

    Rewelacja! Smakuje jak doskonałe restauracyjne piwo w stylu nie do końca dla mnie określonym. Mimo braku wyraźniejszej goryczki można pić kuflami.
  • abernacka
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.12
    • 10869

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona
    (...) ale może Abernacka pamięta jak w browarze się nazywało? Tamsus, tamsusis...? Na kolumnie naklejona była inna etykieta z nazwą browaru i słowem Ejlis, może to litewski łamaniec powstały w wyniku dostosowania angielskiego ale do litewskiej ustawy językowej?
    (...).
    Piwo zwie się Tamsus.
    Pamiętajmy, że to piwo powstało za pomocą górnej fermentacji, w związku z tym, zastosowanie słowa "ejlis" ma pewne usprawiedliwienie.

    Ps. Nie muszę nikogo chyba przekonywać, że piwo to najlepiej smakuje w browarze
    Piwna turystyka według abernackiego

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • darekd
      Orca Brau, Bio Bock
      darekd
      "klassisch – modern – experimentell"

      to hasło tego dość znanego już browaru kraftowego z Norymbergi (Nürnberg).

      https://orcabrau.de/

      Bez filtracji, bez pasteryzacji

      Aromat - intensywnie słodowy, ciasteczkowy, podpalany, trochę karmelu...
      2025-02-09, 02:31
    • Serokomlak
      Islandia, Egilsstaðir, Fagradalsbraut 25, Austri Brugghús
      Serokomlak
      Egilsstaðir to miasteczko (zamieszkałe przez ok. 2,5 tys. mieszkańców) będące komunikacyjnym centrum środkowo-wschodniej Islandii, które jest zwornikiem w regionie Austurland. Z Egilsstaðir można udać się do Seyðisfjörður - portu (można tu kupić ciekawe piwa warzone dla miejscowych sklepów...
      2024-10-27, 01:16
    • dadek
      Belgia, Antwerpen, Indiëstraat 21, Antwerpse Brouw Campagnie
      dadek
      Browar powstał w 2017 roku w portowej dzielnicy Eilandje poprzetykanej dokami i kanałami, od wschodniej strony przyległej do rzeki Schelde. Dojechać można tu tramwajem nr 24. Browar zainstalowano w dość sporym starym budynku z czerwonej cegły pełniącym zapewne niegdyś rolę portowego magazynu....
      2024-10-05, 00:49
    • Javox
      Staropolski, Porter Malborski
      Javox
      Klon porteru bałtyckiego ze Zduńskiej Woli.

      Ekstrakt 22.0*, alko 10.2%
      Warka: 02.06.2028

      Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
      Lacing - niewiele.
      Gaz - średni.
      Barwa - czarny.
      Aromat - ciemne susze owocowe, kawa, daktyle.
      ...
      2024-07-27, 20:15
    • darekd
      Société des Brasseries du Maroc (SBM) Casablanca, Doble Malta
      darekd
      Ten sam browar co używany wcześniej termin Brasseries du Maroc Casablanca, ale teraz na opakowaniu skrót SBM - Casablanca (część grupy Groupe Des Boissons du Maroc związanej z Heinekenem).

      Mocne piwo - 7,4% alk. produkowane dla hiszpańskiej sieci Mercadona.

      W składzie...
      2022-10-21, 00:29
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...