Lord Chambray, Blue Lagoon

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Mars276
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2014.07
    • 134

    Lord Chambray, Blue Lagoon

    Witbier z jedynego kraftowego browaru na Malcie (ściśle mówiąc, browar znajduje się na Gozo - drugiej co do wielkości, spośród trzech wysp należących do Malty).

    Według strony internetowej: 12 stopni plato, 4,6 % ABV. Na etykiecie brak informacji o ekstrakcie, alkohol: 5% ABV. Butelka 0,33 l.

    Kolor: słomkowy, piwo jest zmętnione, ale w dość nieładny sposób - unosi się w nim zawiesina jakichś drobinek.
    Piana: Fatalna. Piwo jest przegazowane, więc nalewa się z obfitą pianą, ale niestety średnio i wielkopęcherzykową, mydlaną, która syczy jak piana na coca-coli i szybko redukuje się do zera. Zapomnijcie o jakimkolwiek lacingu.
    Aromat: Dość intensywny, mocno kolendrowy, w tle lekka cytrusowość. Po zabełtaniu wyłazi farba emulsyjna. Przy wąchaniu retronosowym mocne uderzenie kolendrowe. Naprawdę nieźle.
    Smak: Piwo jest wytrawne, goryczka niska, ale zauważalna. Czuć kolendrę, ale tutaj w smaku jest wymieszana z farbą emulsyjną. Ilość aldehydu octowego w smaku przekracza znacznie dopuszczalne normy. Daje się wypić, ale w aromacie jest lepsze.
    Wysycenie: Piwo było przegazowane i wylatywało z butelki (a stoi w lodówce od mojego przylotu z Malty, czyli od trzech dni). Nie jest to kwestia przegrzania, ani tego, że nie zdążyło się ustać. Ten sam problem miałem tam na miejscu. Piwo jest refermentowane w butelce. Po nalaniu do szkła wysycenie jest średnie w kierunku wysokiego więc jak na witbiera ok.
    Opakowanie: Zrzynka z Brew Doga. Wygląda fajnie i zwraca uwagę na półce. Minus za niepodanie dokładnego składu.
    Uwagi: Przyzwoity witbier z dwiema dużymi wadami - bardzo słabą pianą i intensywnym w smaku aldehydem octowym. Piana ewidentnie jest do poprawy, zwłaszcza, że jest w przypadku witbiera wyznacznikiem stylu. Jeśli chodzi o aldehyd octowy - piwo jest dość młode, więc zapewne drożdże z czasem zredukują aldehyd octowy. Problem w tym, że piwa pszeniczne szybko tracą na jakości, więc za długo czekać nie można.

    Spośród piw z browaru Lord Chambray, to było najlepsze obok ich stoutu. Dupy nie urywa, ale piłem gorsze i mniej intensywne w aromacie witbiery. Może być.

    3,5/5
  • sibarh
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2005.01
    • 10387

    #2
    Pijalny witbier:
    Attached Files
    2800 nowe piwa opisałem na forum
    Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec maja 2023 r. liczy 12 810 piw z 180 krajów
    Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

    Comment

    Przetwarzanie...
    X