Kulmbacher, Kapuziner Kellerweizen

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • coder
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2006.10
    • 1347

    Kulmbacher, Kapuziner Kellerweizen

    Aromat: weizenowy, bananowy, z nutą słodową i karmelową. Wyczuwalna autoliza (pieczony ziemniak).

    Piana: wysoka, gęsta, dość trwała

    Barwa: pomarańczowe, mętne

    Smak: weizenowy, ale z tych cięższych, z nutą karmelową. Nutki słodowe, chlebowe, opiekane. Posmak tępy, kartonowy.

    Goryczka: niewyczuwalna

    Odczucie w ustach: rześkie, mocno nagazowane, nieco wodniste, lekko szorstkie od CO2

    Ogólne wrażenie: dobry weizen, ale bez wiwatów.

    Alk 5.1%
    Last edited by coder; 2012-09-12, 12:42.
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 12571

    #2
    Aromat – słodowość bananowa, ciut goździka
    Barwa – bursztyn w kierunku herbaty z mlekiem, oczywiście zdecydowanie mętne
    Piana – obfita, gęsta, trwała
    Wysycenie – stosunkowo niewysokie jak na pszenicę (może to jest atrybut pszenicznego Kellera?), lekko i przyjemnie musuje
    Smak – nuty bananowe, lekki drożdżowy kwasek, w ustach ciut goryczki
    Treściwość – niewysoka, choć w smaku pełne

    Smaczne, rześkie. Jak na listopad, to wolałbym taką koźlakową wersję czyli Weizenbock-keller, może to kwestia czasu, bo szczerze pisząc kategoria Kellerweizen jest dla mnie niezrozumiała Natomiast na okres cieplejszy wydaje się wręcz idealne.

    Comment

    • kurgan
      Gość
      • 2004.04
      • 315

      #3
      ładna butelka, i na tym koniec, gdy to pijesz zastanawiasz się "kiedy to się skończy"
      jeśli zapuszczasz się do reichu po dobrą pszenicę to tylko po schneider-weisse
      Attached Files

      Comment

      • x57
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2011.05
        • 247

        #4
        Barwa bursztynowa.
        Piana średniowysoka, niezbyt trwała.
        Aromat lekki banan, lekka słodowość z karmelem.
        Smak głównie bananowy z dość mocną słodowością i karmelem.
        Trochę nie stylowe, ciężkie ale dość smaczne piwo.

        Comment

        • Twilight_Alehouse
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2004.06
          • 6310

          #5
          Pite 7 lutego 2013 r. Kupione w Rodzince-Bis za 8 zł.

          Opakowanie: Jak na zdjęciu Kurgana. Etykieta sympatyczna w swojej prostocie.
          Kolor: Miedziano-opalizujący, później zaś, gdy do piwa dostały się wreszcie drożdże z dna butelki, robi się miedziano-mętny. Ciemniejszy niż zwykłe weizeny i kellery.
          Piana: Dość wysoka, ale szybko opada.
          Zapach: Bardzo silny, mocno owocowy, z lekką ziarnistością i mocną chlebowością (genialną). Banany i goździki pozostają w tle, całość jest bardziej kellerowa niż weizenowa.
          Smak: Piwo dość treściwe, tu też więcej kellera niz weizena. Jest chlebek, jest trochę nut weizenowych. Nagazowanie raczej niskie.
          Podsumowanie: Udana hybryda. Choć zwykle preferuję górną fermentację, uwielbiam kellery, a ten uwajcenowiony jest ciekawą wariacją na temat stylu.

          Comment

          • darekd
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🍺🍺🍺
            • 2003.02
            • 12571

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Twilight_Alehouse Wyświetlenie odpowiedzi
            Choć zwykle preferuję górną fermentację, uwielbiam kellery, a ten uwajcenowiony jest ciekawą wariacją na temat stylu.
            Wbrew sugestii nie jest to keller tylko weizen.

            Comment

            • Twilight_Alehouse
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2004.06
              • 6310

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd Wyświetlenie odpowiedzi
              Wbrew sugestii nie jest to keller tylko weizen.
              Założenia znam. Tyle że według mnie smakowo wyszedł bardziej keller niż weizen.

              Comment

              Przetwarzanie...
              X